Κοσμος

Ζελένσκι: Δεν πιστεύουμε κανέναν από τη ρωσική πλευρά

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA

Για τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία μίλησε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές του Ζελένσκι έγιναν λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, η οποία θα ισχύσει από σήμερα το πρωί στις 10:00, προκειμένου να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Ζαπορίζια.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

«Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε.

Πόλεμος Ουκρανία: Αποχωρούν από το Τσερνόμπιλ οι Ρώσοι στρατιώτες

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός είχε τεθεί υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων από την πρώτη κιόλας ημέρα (24 Φεβρουαρίου) της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να αποσύρεται από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο Τσερνόμπιλ υποχωρούν στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ