Κοσμος

Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα

Αναμένονται δηλώσεις για την πορεία των συζητήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία - Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη
Ουκρανία - Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Από το τηλεγράφημα του Anadolu δεν προκύπτει αν θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα οι συνομιλίες, που κράτησαν σήμερα περί τις τέσσερις ώρες με διαλείμματα.

Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας: Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται σήμερα, 29 Μαρτίου, στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας: Τι είπε ο Ερντογάν πριν την έναρξη 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν ξεκινήσει η διαδικασία μίλησε στους εκπροσώπους των δύο πλευρών που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για συζητήσεις σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian ανέφερε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα είναι επωφελής για τις εμπλεκόμενες χώρες και ολόκληρη την περιοχή, ότι η Τουρκία έχει δείξει δίκαιη στάση για τη σύγκρουση σε κάθε στάδιο, και ότι σε μια δίκαιη ειρήνη δεν υπάρχουν χαμένοι. Έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι βλέπει τόσο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως «πολύτιμους φίλους».

Είπε επίσης ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει.

Σημείωσε στη ρωσική και την ουκρανική ομάδα ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε ανάρτησή του το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος βρίσκεται στο Ντολμά Μπαχτσέ, ανέφερε κάποια από τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγραψε:

«Η συνέχιση του πολέμου δε θα ωφελήσει κανέναν. Η αποκατάσταση της ειρήνης θα ωφελήσει τις χώρες σας και όλες τις άλλες. Εσείς, ως αντιπροσωπείες, φέρετε ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα’ είπε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την έναρξη του γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη».

Αμέσως μετά αποχώρησε. Στη συνάντηση δεν συμμετείχαν διπλωμάτες από την Τουρκία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ