Κοσμος

Oι δηλώσεις Μπάιντεν-φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία φυσικού αερίου

15 δισ. κμ LNG μέχρι το τέλος του έτους από την άλλη άκρη του Ατλαντικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκλεισε το deal Κομισιόν – ΗΠΑ: Προμήθεια περισσότερου αμερικανικού LNG
Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © ΕPA Pool

Oι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αύξηση της προμήθειας αμερικανικού LNG προς την Ε.Ε. την οποία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ θα εφοδιάσουν με περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη βοηθήσουν να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ για το φυσικό αέριο. 

«Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο προς τον στόχο αυτόν, επιταχύνοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές μέλλον καθαρής ενέργειας», υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

«Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα, πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον να μειώσει την συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης», επισήμανε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια LNG που λαμβάνουμε επί του παρόντος από τη Ρωσία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

H συμφωνία στην οποία κατέληξαν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή πλευρά, προβλέπει την παροχή επιπλέον έως και 15 δισ. κμ LNG μέχρι το τέλος του έτους. Μαζί με επιπλέον προμήθειες από Κατάρ, Αίγυπτο και άλλες χώρες, η Κομισιόν στοχεύει να αντικαταστήσει έως και τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022.

Βάσει της συμφωνίας, τα κράτη της Ε.Ε. θα εξασφαλίσουν 50 δισ. κμ αμερικανικού LNG μέχρι τουλάχιστον το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές LNG από την Ρωσία κυμαίνονταν μεταξύ 14 και 18 δισ. κμ LNG ετησίως τα τελευταια χρόνια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις        

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ