Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κύριες εξελίξεις της 26ης ημέρας

Στο Κίεβο σημειώνονται αδιάκοποι βομβαρδισμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Η 26η ημέρα του πολέμου βρίσκει την Ουκρανία να βάλλεται ολοκληρωτικά, με τις διπλωματικές μάχες να μην αποδίδουν καρπούς έως τώρα.

  • Ζελένσκι: Όποιος συμβιβασμός γίνει με τη Ρωσία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα. «Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.
  • WSJ: Αυτό είναι το Plan B της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα σοβαρά λάθη του ρωσικού στρατού και η απροσδόκητα σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών «έθαψαν» τα σχέδια για Blitzkrieg. Τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να στρέφεται σε μία νέα στρατηγική προκειμένου να πετύχει βασικούς στόχους κατάληψης εδαφών και να αναγκάσει έτσι την ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας, όπως το ίδιο το έχει οραματιστεί.  Ύστερα από περισσότερο από τρεις εβδομάδες σκληρών μαχών ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναπροσαρμόζει την τακτική του, θέτει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β, αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στη Wall Street Journal.
  • Η ΕΕ θα εξετάσει και εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εξετάσουν  στις επερχόμενες συνόδους κορυφής αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της ΕΕ, του G7 και του ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές.
  • ΥΠΕΞ Ρωσίας: Στο χείλος της διακοπής οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω των δηλώσεων Μπάιντεν. Οι απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ωθούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στο χείλος της διακοπής, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρούσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου». Σήμερα, με την ευκαιρία αυτή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του παρέδωσε επίσημη διαμαρτυρίας. «Τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ανάξιου πολιτικού τόσο υψηλού βαθμού, έφεραν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα διακοπής», ανέφερε το υπουργείο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ