Κοσμος

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται έξω από το Κίεβο

Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από ουκρανικές πόλεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνα που δείχνει τις ρωσικές θέσεις στο έδαφος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνα που δείχνει τις ρωσικές θέσεις στο έδαφος © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο - Νέες δορυφορικές εικόνες.

Να σφίξουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο επιχειρούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία για 16η ημέρα.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη - βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος.

Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ρωσική οχηματοπομπή κινήθηκε περίπου 5 χιλιόμετρα τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας. Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνα που δείχνει τις ρωσικές θέσεις στο έδαφος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνα που δείχνει τις ρωσικές θέσεις στο έδαφος © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις «περικυκλώνουν» αρκετές πόλεις
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις «περικυκλώνουν» αρκετές πόλεις © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Ουκρανία: Υπό πολιορκία η Μαριούπολη - Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος»

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι φεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι φεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη © EPA/MIKHAIL PALINCHAK

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μια ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Ουκρανοί στρατιώτες
Ουκρανοί στρατιώτες © EPA

Για την αποτυχία της προσπάθειας απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη ευθύνεται ο βομβαρδισμός της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ