1821 Digital Gallery

Κορωνοϊός: Δύο νέα φάρμακα αναμένεται να εγκριθούν από τον ΕΜΑ

Επιστήμονας σε εργαστήριο μελετά τον κορωνοϊό
Επιστήμονας σε εργαστήριο © Unsplash
Μειώνουν έως και 88% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.
  • A-
  • A+
0
Δύο νέα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, που μειώνουν έως 88% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου αναμένεται να εγκριθούν εντός 15 ημερών από τον ΕΜΑ

Δύο νέα αντιιικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού έχουν εγκριθεί για έκτακτη χορήγηση από τον FDA μειώνουν έως και 88% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.

Εντός 15 ημερών αναμένεται η έγκρισή τους και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οπότε θα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας. Πρόκειται για το paxlovid της εταιρείας Pfizer και το molnupiravir της εταιρείας Merck, τα οποία είναι σε μορφή χαπιού, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη τη λήψη τους. Ενδείκνυνται δε για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα», που διοργάνωσε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Το paxlovid ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, οι οποίοι εντοπίζονται τις πρώτες πέντε ημέρες της λοίμωξης με PCR test. Αποτελεί συνδυασμό δύο φαρμάκων, εκ των οποίων το ένα (nirmatrelvir) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και το άλλο (ritonavir) παρατείνει τη διάρκεια της δράσης του φαρμάκου στον οργανισμό, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ Γεώργιος Παπαζήσης.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 3.066 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται
Κορωνοϊός: 3.066 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται

Παράλληλα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1219 άτομα, το paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19.

«Συνιστάται η χορήγηση έξι χαπιών ημερησίως –τριών το πρωί και τριών το βράδυ– για συνολικά 5 ημέρες. Το φάρμακο δεν χορηγείται προληπτικά, ενώ η διάρκεια λήψης του δεν πρέπει να ξεπερνά τις πέντε ημέρες. Αντενδείκνυται για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ή λαμβάνουν στατίνες, ενώ οι συχνότερες παρενέργειες που έχει είναι δυσγευσία, διάρροια, μυαλγίες και υπέρταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα ασφάλειάς του», τόνισε ο κ. Παπαζήσης.

Όσον αφορά το φάρμακο molnupiravir, εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών και η δράση του έγκειται στο ότι δημιουργεί μια καινούργια ανενεργή μετάλλαξη στον οργανισμό, η οποία καθιστά αδύνατο τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού.

Σχετικα
Η Σανγκάη επιστρέφει στην κανονικότητα από 1η Ιουνίου
Η Σανγκάη επιστρέφει στην κανονικότητα από 1η Ιουνίου

«Συνιστάται η χορήγηση οκτώ χαπιών ημερησίως –τεσσάρων το πρωί και τεσσάρων το βράδυ– για συνολικά πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1.433 άτομα, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19 αγγίζει το 30%-40%», ανέφερε ο κ. Παπαζήσης.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει πιθανή εμβρυική τοξικότητα. Οι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι η διάρροια, η ναυτία και η ζάλη.

Τι ισχύει με τα εμβόλια

Μιλώντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, ο κ. Παπαζήσης τόνισε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απολύτως αναγκαία και η αξία της αδιαμφισβήτητη. Κι αυτό διότι, όπως αποδείχτηκε από τη μελέτη που διεξήχθη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, έναν μήνα μετά την ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο, οι τίτλοι των αντισωμάτων πολλαπλασιάζονται έως και 30 φορές και είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολίου. Επιπλέον, όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου διατρέχουν κατά 90% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Όμικρον, ενώ όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά 65%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5