Κοσμος

ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή

Οξύνεται το κλίμα έντασης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λευκός Οίκος
Λευκός Οίκος EPA/Ken Cedeno /POOL

Προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για τη Ρωσία και την ουκρανική κρίση. Οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν καμία επιλογή» στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν.

Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, την κρίση στην Ουκρανία. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά η Ψάκι.

Οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν καμία επιλογή» στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε κυρίως για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ για Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της οποίας τόνισε την σημασία που έχει το να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία και κοντά σε αυτήν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την «ακλόνητη» δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ενώ δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα στη Μόσχα μια έντονη συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Την ίδια ώρα η ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχουν συνομιλίες στη Γενεύη την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, για να συζητήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα από τη Δύση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, o Μπλίνκεν, που αναμένεται στην Ουκρανία αύριο (19/1), θα έχει συνομιλίες και στο Βερολίνο πριν συναντηθεί με τον Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ