Κοσμος

Η κηδεία του Νταβίντ Σασόλι - Ποιοι ήταν παρόντες (βίντεο)

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο τελευταίο αντίο στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κηδεία του Νταβίντ Σασόλι στη Ρώμη
Η κηδεία του Νταβίντ Σασόλι στη Ρώμη © EUROKINISSI/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η κηδεία του Νταβίντ Σασόλι τελέστηκε στη Ρώμη. Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρέτησαν τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Τελέστηκε η κηδεία του Νταβίντ Σασόλι στη Ρώμη σήμερα Παρασκευή (14/1). Παρόντες ήταν Ιταλοί και Ευρωπαίοι ηγέτες. Ανάμεσά τους και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο δημοσιογράφος της RAI που έγινε πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών.

Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση RAI, υπό τον τίτλο «Ciao David». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι πέθανε τις πρώτες ώρες της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου 2022, σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας όπου είχε εισαχθεί στις 26 Δεκεμβρίου λόγω «σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος», όπως ανακοινώθηκε.

Η θητεία του επικεφαλής του συγκεκριμένου νομοθετικού οργάνου της ΕΕ, επρόκειτο να λήξει αυτόν τον μήνα. Τιμητική φρουρά συνόδευσε το φέρετρο, που ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βασιλική της Αγίας Μαρίας των Αγγέλων και των Μαρτύρων στη Ρώμη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Ιταλό ομόλογό της, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην κηδεία του Νταβίντ Σασόλι
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Ιταλό ομόλογό της, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην κηδεία του Νταβίντ Σασόλι © EUROKINISSI/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Καλυμμένο με τη σημαία της ΕΕ το φέρετρο με τη σορό του Νταβίντ Σασόλι
Καλυμμένο με τη σημαία της ΕΕ το φέρετρο με τη σορό του Νταβίντ Σασόλι © EUROKINISSI/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη (13/1), για να πουν το τελευταίο αντίο στον Νταβίντ Σασόλι στο Καπιτώλιο, στη Ρώμη, καθώς η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Italy: Rome bids farewell to late EP president David Sassoli

Ποιοι πήγαν στην κηδεία του Νταβίντ Σασόλι στη Ρώμη

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν επίσης μεταξύ αυτών που απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον πρώην δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που παρέστησαν στην κηδεία ήταν επίσης ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ (η Γαλλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ), ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Ιταλοί βουλευτές και πολλοί υπουργοί.

Στη Ρώμη η κηδεία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι
Στη Ρώμη η κηδεία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στην κηδεία του Νταβίντ Σασόλι στη Ρώμη
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στην κηδεία του Νταβίντ Σασόλι στη Ρώμη © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ

Μεταβατική πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πλέον η αντιπρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, μια πολιτικός από τη Μάλτα που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του Σασόλι.

Η φον ντερ Λάιεν είχε χαρακτηρίσει την ημέρα του θανάτου του Νταβίντ Σασόλι «θλιβερή για την Ευρώπη» και ο Ντράγκι χαιρέτισε στο πρόσωπό του έναν «εις βαθος ευρωπαϊστή, σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς και γενναιοδωρίας». Η είδηση ότι πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα.

Mattarella arriva ai funerali di Stato per David Sassoli

Funerali di Stato per David Sassoli, l'arrivo di Ursula von der Leyen

Σακελλαροπούλου για Νταβίντ Σασόλι: Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ έναν αφοσιωμένο Ευρωπαίο και φίλο της Ελλάδας

Στο έργο που πρόσφερε και την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Νταβίντ Σασόλι, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε δήλωσή της στην κηδεία του Ιταλού πολιτικού στη Ρώμη τόνισε: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ έναν αφοσιωμένο Ευρωπαίο και φίλο της Ελλάδας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι».

Και πρόσθεσε: «Χειρίστηκε τα προβλήματα και τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης, λόγω της υγειονομικής κρίσης, διετίας με αταλάντευτη πίστη στη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας».

«Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανάκαμψης από την πανδημία, ενώ παράλληλα εργάστηκε για την εμβάθυνση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το όραμά του για μια Ευρώπη που «καινοτομεί, προστατεύει και ακτινοβολεί», όπως χαρακτηριστικά έλεγε, είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του» κατέληξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον Νταβίντ Σασόλι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ