Κοσμος

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει lockdown και περιορισμούς στην Ευρώπη

Περιορισμοί στις συναθροίσεις στη Γερμανία, κλειστά μπαρ στην Πορτογαλία, μέτρα μετά τις γιορτές σκέφτεται ο Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Μία-μία οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν περιορισμούς
Κορωνοϊός: Μία-μία οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν περιορισμούς © EPA/ MARTIN DIVISEK

Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Μία-μία οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν περιοριστικά μέτρα.

Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού με αρκετές χώρες της Ευρώπης να επιβάλλουν μίνι lockdown και περιοριστικά μέτρα ενόψει των εορτών.

Άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, προσανατολίζονται στην επαναφορά μέτρων μετά την εορταστική περίοδο. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μέτρα και για εμβολιασμένους ανακοίνωσε ο Σολτς

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του ενάντια στον κορωνοϊό και την μετάλλαξη Όμικρον, ανακοινώνοντας νέα μέτρα.

Γερμανία: Μέτρα ανακοίνωσε ο Σολτς
Γερμανία: Μέτρα ανακοίνωσε ο Σολτς © EPA/ FILIP SINGER

Από τις 28 Δεκεμβρίου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς θα υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις. Έτσι, λοιπόν, οι συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται μόνο για 10 άτομα, ενώ από αυτό εξαιρούνται τα παιδιά έως 14 ετών.

Παράλληλα τα κλαμπ θα είναι κλειστά, ενώ οι μεγάλες εκδηλώσεις θα γίνουν χωρίς θεατές όπως είναι δηλαδή και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.

«Λουκέτο» στα νυχτερινά κέντρα της Πορτογαλίας

Νωρίτερα, οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησαν στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Παράταση των σχολικών διακοπών λόγω της «Όμικρον» προτείνουν οι Ιταλοί επιστήμονες

Όλο και περισσότεροι Ιταλοί επιστήμονες αναφέρονται στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. Σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, ο μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας Ffp2 σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα οποία είναι συχνά γεμάτα), στα θέατρα και στους κινηματογράφους. «Η μάσκα αυτή εμποδίζει την μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Μιλάνο, ο Μάσιμο Γκάλι - επί σειρά ετών υπεύθυνος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο - προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών και για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και, κατά συνέπεια, η μετάδοση του ιού.

Την ίδια ώρα, τρεις γνωστοί Ιταλοί γιατροί (οι Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, Ματέο Μπασέτι και Αντρέα Κρισάντι), οι οποίοι ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στην μάχη κατά του κορωνοϊού, θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες με πρωτότυπο τρόπο: αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν το κλίμα των εορτών για να παρακινήσουν όσους κατοίκους της χώρας δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Σε ραδιοφωνική εκπομπή της Rai, τραγούδησαν παραλλαγή του γνωστού «Τζίνγκλ Μπελς», με κύριους στίχους «Ναι, ναι, ναι, ναι στο εμβόλιο, η Covid-19 θα χάσει την μάχη, αν μας βοηθήσεις και εσύ».

Η κίνησή τους αυτή σημείωσε επιτυχία, με ρεκόρ «επαφών» στο διαδίκτυο, αλλά δεν έλειψε και μια μειοψηφία επικριτών, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλία σε υπερβολικά «ανάλαφρο» τόνο.

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία
Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία © ΕPA Pool

Αποφασίζουν για επαναφορά των περιορισμών στο Βέλγιο

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο εξετάζοντας επιπλέον περιορισμούς λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον». Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

  • Η εστίαση να κλείνει στις 20.00 αντί στις 23.00
  • Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό
  • 100% τηλεργασία
  • Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων
  • Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή «Όμικρον»
  • Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό
  • Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα

Η Σκωτία ακυρώνει τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ακυρώνονται, λόγω της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τη Στέρτζον, η Όμικρον «εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλη τη Σκωτία» όπου πλέον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Κατά συνέπεια «οι μεγάλοι εορτασμοί του Χογκμάνι (σ.σ. της Πρωτοχρονιάς), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνονταν εδώ στην πρωτεύουσα (σ.σ. το Εδιμβούργο) δεν θα γίνουν», είπε μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί. «Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης
Μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης © ΕPA/ MARTIN DIVISEK

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Δεν αποκλείει νέα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Βρετανία πριν από τα Χριστούγεννα. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

«Δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την παραλλαγή Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι μολονότι οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες, όπως να αερίζουν καλά τους κλειστούς χώρους και να κάνουν τεστ προτού να επισκεφθούν ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ