Κοσμος

Βουλγαρία-Εκλογές: Τα exit polls δεν δίνουν ξεκάθαρο νικητή

Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή εδώ και μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για τρίτη φορά φέτος οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές της χώρας.
Boυλγαρία εκλογές © ΕPA Pool

Για τρίτη φορά φέτος οι Βούλγαροι προσήλθαν στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές - Τι δείχνουν τα exit polls

Δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, τις τρίτες που διεξάγονται φέτος. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται σε τρία έξιτ πολ και ένα νέο κεντρώο κόμμα προηγείται σε ένα άλλο.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ της Alpha Research, το GERB προηγείται με μικρή διαφορά στις εκλογές με ποσοστό 24,8% των ψήφων, ενώ, σύμφωνα με το έξι πολ της Gallup International, το νέο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» προηγείται με 25,7% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα υπόλοιπα έξιτ πολ, το GERB προηγείται με περίπου 23,5-24,7% των ψήφων.

Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης σήμερα, ο νυν πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, σφοδρός επικριτής του Μπορίσοφ, εξασφαλίζει περίπου 49% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δύο έξιτ πολ.

Ο κ. Μπορίσοφ, ο άλλοτε κυρίαρχος του παιγνιδιού στη βουλγαρική πολιτική αρένα, υπέστη πλήγμα από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του, υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος ολιγαρχών, που οι επικριτές του λένε ότι προστάτευε.

Στριμωγμένος, ο άλλοτε σωματοφύλακας ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή στη μετακομμουνιστική Βουλγαρία κατήγγειλε ως και στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση, το βράδυ της Παρασκευής, τον «τρόμο και την καταστολή» που έχει εξαπολύσει, κατ’ αυτόν, η μεταβατική κυβέρνηση εναντίον του ιδίου και της παράταξής του.

Ο Μπορίσοφ θεωρείται απίθανο να βρει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ακόμα κι αν κερδίσει, η τύχη του θα μπορούσε είναι παρόμοια με άλλους πολιτικούς ηγέτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οι οποίο τελικά έχασαν την εξουσία, όπως ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπις και ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Βουλγαρία θέλει να κερδίσει την ένταξη στο ευρώ, κάτι με το οποίο δελεάζει τους πολίτες για χρόνια ο Μπορίσοφ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό καθώς ενδέχεται να υπάρχει μικρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών με το ευρώ να δεχτούν νέα μέλη.

Τα κόμματα της διχασμένης αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να σχηματίσουν συμμαχία χωρίς τον Μπορίσοφ, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το ποιος θα ηγηθεί το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και πώς θα καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα και τη δωροδοκία, που έχει «πνίξει» την οικονομία και εμπόδισε τη Βουλγαρία να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ