Κοσμος

Ήττα-σοκ για Μπάιντεν οι εκλογές στη Βιρτζίνια

Επί 12 χρόνια είχε Δημοκρατικό κυβερνήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Αποτέλεσμα-χαστούκι για Μπάιντεν στις εκλογές στη Βιρτζίνια
O νέος κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκιν © Getty Images/Ideal Image

Ο Ρεπουμπλικανός Γκλεν Γιάνγκιν κέρδισε τις εκλογές την Τρίτη στη Βιρτζινια που την τελευταία δεκαετία αποτελούσε προπύργιο των Δημοκρατικών.

Σε αποτέλεσμα-σοκ για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκιν κέρδισε τις εκλογές την Τρίτη σε μια πολιτεία που την τελευταία δεκαετία αποτελούσε προπύργιο των Δημοκρατικών εδώ και πλέον των 10 ετών. Μόλις πριν έναν χρόνο η Βιρτζίνια είχε δώσει τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο 54χρονος κος Γιάνγκιν έχει ασφαλές προβάδισμα 2,7 μονάδων έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου Τέρι Μακόλιφ, με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, δηλαδή ένα προβάδισμα μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. O Maκόλιφ υπήρξε κυβερνήτης στο παρελθόν και στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον. 

Η νίκη του κ. Γιάνγκιν έχει πανεθνική σημασία στις ΗΠΑ, όχι μόνο διότι η προεκλογική αναμέτρηση είχε εθνικά κομματικά χαρακτηριστικά αλλά και επειδή συνιστά απότομη αλλαγή στη Βιρτζίνια που επί 12 χρόνια είχε Δημοκρατικό κυβερνήτη. 

Τα αποτελέσματα συνιστούν σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του προέδρου Μπάιντεν, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, έναν χρόνο μετά τη νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ. Συνιστούν επίσης απειλητική εικόνα για τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσεω εκλογών για το Κογκρέσο σε έναν χρόνο, που θα θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη πλειοψηφία του κόμματος του κ. Μπάιντεν.

Η νίκη του κ. Γιάνγκιν στη Βιρτζίνια αποδίδεται τόσο στο γεγονός ότι δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο Μπάιντεν για τις δαπάνες, όσο και στην ικανότητα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων να ενώσει σε τοπικό επίπεδο τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ με ψηφοφόρους περιφερειακών περιοχών της πολιτείας αυτής που αποστρέφονταν τον τέως πρόεδρο.

Την ίδια ώρα γίνεται μεγάλη μάχη στην αντίστοιχη εκλογή για κυβερνήτη στο Νιου Τζέρσεϊ, με τους υποψηφίους των Δημοκρατικών Φιλ Μέρφι και των Ρεπουμπλικανών Τζακ Τσιαταρέλι να είναι ουσιαστικά ισόπαλοι σε μια πολιτεία που έναν χρόνο πριν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν με διαφορά 15 μονάδων.

Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου Ομπάμα, είπε στο CNN ότι ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στο Κογκρέσο θα πρέπει να δεσμεύσουν τα μέλη των περιφερειών στη νομοθεσία περί δαπανών του Μπάιντεν το συντομότερο δυνατό: «Ξέρω πώς πάει — το έχω ζήσει» είπε ο Άξελροντ. «Όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τον εαυτό τους».


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ