Κοσμος

Τέξας: Διχάζει ο νέος εκλογικός νόμος - Τι αλλαγές φέρνει

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι περιορίζει το δικαίωμα ψήφου - Η προσφυγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στο Τέξας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Εκλογές στο Τέξας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA

Στα άκρα η κόντρα για τον νέο αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο στο Τέξας που περιορίζει το δικαίωμα στην ψήφο, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κάνει προσφυγή.

To αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά ενός εκλογικού νόμου που υιοθέτησε πρόσφατα το Τέξας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, περιορίζει το δικαίωμα στην ψήφο.

Η προσφυγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Αντόνιο και αναφέρει ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί εκλογών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο νόμος του Τέξας, σύμφωνα με τους υπερασπιστές του, καθιστά πιο ασφαλή την εκλογική διαδικασία, καθώς αποτρέπει τη νοθεία από τη στιγμή που:

  • Απαγορεύει την ψηφοφορία drive-in (μέσα από το αυτοκίνητο),
  • επιβάλει περιορισμούς στο ωράριο των εκλογικών κέντρων και
  • φέρνει επίσης περιορισμούς στην επιστολική ψήφο.

Οι επικριτές του εκτιμούν ότι πλήττει δυσανάλογα τις μειονότητες, κυρίως τους Αφροαμερικανούς, που παραδοσιακά ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε επιπλέον σε ανακοίνωσή του ότι ο νόμος πλήττει τα δικαιώματα των ψηφοφόρων, περιορίζοντας τη δυνατότητα να λαμβάνουν βοήθεια όσοι έχουν την ανάγκη για να ψηφίσουν.

«Η δημοκρατία μας εξαρτάται από το δικαίωμα των ψηφοφόρων να ρίχνουν την ψήφο τους στην κάλπη και από την καταμέτρηση αυτής της ψήφου» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δεσμευόμενος ότι το υπουργείο του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό «για να προστατεύσει αυτό τον βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας».

Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τις αβάσιμες καταγγελίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες ξεκίνησαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του. Ειδικότερα, υιοθέτησαν νόμους που επιβάλλουν περιορισμούς στον τρόπο που διεξάγεται η ψηφοφορία, καθιστώντας τη πιο δύσκολη για πολλούς πολίτες, κυρίως για όσους ανήκουν σε μειονότητες, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ