Κοσμος

Συνεχίζεται ο «Πόλεμος» Ε.Ε – Πολωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο

«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες» λέει η φον ντερ Λάιεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA Pool

Πυρά κατά της Πολωνίας εξαπέλυσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαρσοβίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα από το Στρασβούργο ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των «κοινών αξιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Πολωνία. 

«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Πολωνία απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» δια στόματος του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσι ο οποίος δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για την Βαρσοβία.

«Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού. Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

Οι ευρωβουλευτές ως γνωστόν καλούν την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Έχουν ετοιμάσει μάλιστα σχέδιο ψηφίσματος «σχετικά με την κρίση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε.», το οποίο υπογράφεται από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους Φιλελευθέρους και την Αριστερά.

Το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ε.Ε. υπενθυμίζει σε όλους τους άλλους ότι η Πολωνία προσχώρησε στην Ε.Ε. εθελοντικά και ότι η ιδιότητα του μέλους συνοδεύεται από σαφείς υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι από τη πλευρά της αρνείται ότι επιδιώκει Polexit, χαρακτηρίζοντας αυτά τα σενάρια «βλαβερό μύθο» της αντιπολίτευσης, εν μέσω ευρωπαϊκών απειλών για πάγωμα εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη Βαρσοβία. 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε έχει εδώ και καιρό ζητήσει να κοπούν τα χρήματα της Πολωνίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενδεχόμενο που θα θέσει ενώπιον των ηγετών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής. 

Να σημειωθεί πως η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) αναδιαρθρώνει τη δικαιοσύνη εδώ και χρόνια. Οι επικριτές κατηγορούν το κόμμα ότι ασκεί πίεση στους δικαστές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει αρκετές διαδικασίες παράβασης κατά της Βαρσοβίας λόγω των μεταρρυθμίσεων και έχει καταθέσει αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, οι Πολωνοί εμφανίζονται να υποστηρίζουν ένθερμα την παραμονή στην Ε.Ε., λόγω και της οικονομικής ανάπτυξης που έφερε στη χώρα τους η ένταξη το 2004.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ