Χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
Διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις της χώρας και σε αρκετές του εξωτερικού
Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν κατά της αμφιλεγόμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπέρ της παραμονής της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά της αμφιλεγόμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί.
Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας «Μένουμε», «Θα μείνουμε», «Είμαστε Ευρώπη».
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Γκντανσκ, το Πόζναν, την Κρακοβία και σε πολλές άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλη τη χώρα και σε αρκετές πόλεις στο εξωτερικό.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πρόσφατα ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών παραβιάζουν το πολωνικό Σύνταγμα. Δίνει επομένως προτεραιότητα στο εθνικό δίκαιο έναντι του δικαίου της ΕΕ. Η απόφαση αυτή τροφοδοτεί περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βαρσοβίας για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος.
Να σημειωθεί πως η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) αναδιαρθρώνει τη δικαιοσύνη εδώ και χρόνια. Οι επικριτές κατηγορούν το κόμμα ότι ασκεί πίεση στους δικαστές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει αρκετές διαδικασίες παράβασης κατά της Βαρσοβίας λόγω των μεταρρυθμίσεων και έχει καταθέσει αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Αυτή είναι η Ευρώπη μας και κανείς δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτήν», δήλωσε η Βάντα Τράτσικ-Στάβσκα, 94χρονη βετεράνος της Εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944 εναντίον των κατακτητών Γερμανών ναζί.
Στο πλευρό των Πολωνών διαδηλωτών για την Ευρώπη και ο Ντόναλντ Τουσκ
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε κάλεσμα για τις διαδηλώσεις.
Μιλώντας στους διαδηλωτές μπροστά στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, ο Τουσκ κατηγόρησε το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ.
«Η θέση της Πολωνίας είναι στην Ευρώπη», είπε ο Τουσκ, «θα νικήσουμε επειδή είμαστε η πλειοψηφία».
«Γνωρίζουμε γιατί θέλουν να φύγουν (από την ΕΕ) ... ώστε να μπορούν να παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες χωρίς τιμωρία», δήλωσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.