Κοσμος

Ο Εμίρης του Ντουμπάι χάκαρε την πρώην του και την δικηγόρο της

Χρησιμοποίησαν το «περιβόητο» λογισμικό Pegasus

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ- Μακτούμ και η Χάγια
Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ- Μακτούμ και η Χάγια ©EPA Pool

O Εμίρης του Ντουμπάι ζήτησε να παρακολουθηθούν τα τηλέφωνα της πρώην συζύγου του και της νομικής της ομάδας κατά τη μάχη για την κηδεμονία των παιδιών τους.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ- Μακτούμ, Εμίρη του Ντουμπάι και ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έδωσε εντολή να χακαριστούν τα τηλέφωνα της πρώην συζύγου του και της νομικής της ομάδας της κατά τη διάρκεια της διαμάχης για την κηδεμονία των παιδιών τους, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. 

«Άνθρωποι του Εμίρη  χρησιμοποίησαν το λογισμικό Pegasus, που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO, για να χακάρουν τα τηλέφωνα της πριγκίπισσας Χάγια μπιντ αλ- Χουσεΐν, ετεροθαλούς αδελφής του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, και της δικηγόρου της Βαρόνης Φιόνα Σάκλετον», σύμφωνα με το δικαστήριο. Η Σάκλετον είχε εκπροσωπήσει τον πρίγκιπα Κάρολο, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, στο διαζύγιό του από την πρώτη σύζυγό του, την εκλιπούσα πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοχώρου από το διαδικτυακό παρατηρητήριο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ενημέρωσε επίσης τους δικηγόρους της Χάγια αφού εντόπισε το χακάρισμα.

Οι δικηγόροι της πριγκίπισσας είπαν ότι αφού αποκαλύφθηκε το χακάρισμα η NSO ανέστειλε τη σύμβασή της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ισραηλινή εταιρεία ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την υπόθεση αλλά ότι λαμβάνει μέτρα εφόσον αντιληφθεί ότι γίνεται κατάχρηση του προγράμματος Pegasus. 

Τα άτομα που εργάζονταν για λογαριασμό του σεΐχη προσπάθησαν επίσης να αγοράσουν μια έπαυλη ακριβώς δίπλα σε εκείνη της πριγκίπισσας, κοντά στη βρετανική πρωτεύουσα, με το δικαστήριο να κρίνει ότι επρόκειτο για μια «εκφοβιστική» ενέργεια που την έκανε να νιώσει κυνηγημένη, μη ασφαλής και ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει πια».

«Τα ευρήματα συνιστούν την πλήρη κατάχρηση εμπιστοσύνης και μάλιστα κατάχρηση εξουσίας σε σημαντικό βαθμό» ανέφερε στην απόφασή ο δικαστής Άντριου ΜακΦάρλαν, ο πρόεδρος του τμήματος οικογενειακών υποθέσεων για την Αγγλία και την Ουαλία.

«Τα ευρήματα αυτά δεν ισοδυναμούν με απόδειξη διάπραξης ποινικού αδικήματος εκ μέρους του πατέρα αλλά δείχνουν ότι ο αλ Μακτούμ ο οποίος είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ΗΑΕ, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το χέρι του κράτους για να πετύχει αυτό που θεωρεί σωστό», ανέφερε ο δικαστής. «Έχει παρενοχλήσει και εκφοβίσει τη μητέρα τόσο πριν από την αναχώρησή της για την Αγγλία όσο και μετά. Είναι διατεθειμένος να επιτρέψει σε όσους δρουν για λογαριασμό του να το κάνουν παράνομα εντός του ΗΒ», πρόσθεσε.

Ο σεΐχης απέρριψε τα συμπεράσματα του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι βασίζονται σε μια ελλιπή εικόνα. «Ανέκαθεν αρνιόμουν τους ισχυρισμούς εναντίον μου και συνεχίζω να τους απορρίπτω. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά βασίστηκαν σε αποδείξεις που δεν αποκαλύφθηκαν σε μένα ή τους συμβούλους μου. Επομένως, επιμένω ότι εξήχθησαν με άδικο τρόπο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του. 

Γιατί η πριγκίπισσα Χάγια το «έσκασε» από το Ντουμπάι

Ο σεΐχης Μοχάμεντ, 72 ετών και η 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια έχουν εμπλακεί σε μια μακρά, σκληρή και ακριβή διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών τους αφότου εκείνη έφυγε στη Βρετανία μαζί με δύο από αυτά, την 13χρονη Τζαλίλα και τον 9χρονο Ζάγιεντ. Η Χάγια λέει ότι φοβόταν για την ασφάλειά της καθώς υποψιάζονταν ότι είχε συνάψει σχέση με έναν από τους Βρετανούς σωματοφύλακές της.

Επί τρεις μήνες η πριγκίπισσα Χάγια είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή και για πρώτη φορά δεν έδωσε το «παρών» τον Ιούνιο στις δημοφιλείς ιπποδρομίες του Άσκοτ, όπου  στο παρελθόν φωτογραφιζόταν μαζί με τον σεΐχη και την βασίλισσα Ελισάβετ.
Οι φήμες ήθελαν την πριγκίπισσα να έχει διαφύγει με τα δύο παιδιά της και το ποσόν των 34 εκατ. ευρώ αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου το 2017 η πριγκίπισσα είχε αγοράσει πολυτελή κατοικία δίπλα στο παλάτι του Κένσιγκτον.

Μάλιστα, αρκετά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο ανέφεραν τότε πως η έκτη σύζυγος του ισχυρού άνδρα του Ντουμπάι είχε προσχεδιάσει την «απόδρασή» της από το παλάτι και γι΄αυτό τον λόγο αγόρασε πριν δύο χρόνια την κατοικία στη βρετανική πρωτεύουσα από Ινδό δισεκατομμυριούχο. Φίλοι της πριγκίπισσας της Ιορδανίας υποστήριξαν πως εκείνη φοβήθηκε για τη ζωή της όταν έμαθε πως η 33χρονη πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του σεΐχη από άλλο γάμο, προσπάθησε να αποδράσει στις ΗΠΑ αλλά εντοπίστηκε από κομάντο του πατέρα της και δια της βίας οδηγήθηκε πίσω στο Ντουμπάι.

Πριν από 19 μήνες το ίδιο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο αλ Μακτούμ είχε απαγάγει δύο από τις κόρες του, τις κακομεταχειρίστηκε και τις κράτησε παρά τη θέλησή τους.  Το οικογενειακό δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε πως ο σεΐχης ενορχήστρωσε το 2000 την απαγωγή της 19χρονης κόρης του, πριγκίπισσας Σάμσα, από το Κέιμπριτζ ενώ το 2018 διέταξε την απαγωγή της άλλης κόρης του, της 32χρονης πριγκίπισσας Λατίφα, η οποία προσπάθησε να το σκάσει από το παλάτι αλλά κομάντος του πατέρα της την συνέλαβαν σε σκάφος στον Ινδικό ωκεανό και την οδήγησαν πίσω στο Ντουμπάι.

Τα δικαστικά έξοδα από τη «μάχη» των δύο πρώην συζύγων ανέρχονται σε εκατομμύρια λίρες. Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι μόνο το κόστος μιας έφεσης έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια στερλίνες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ