Κοσμος

Γερμανία: Έχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, λέει ο Σολτς

Ένα βήμα πιο κοντά στο «φανάρι» κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πράσινοι Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες σε αφίσες
Πράσινοι Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες σε αφίσες © Getty Images

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία Όλαφ Σολτς προσβλέπει στις αυριανές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Οι πολίτες έχουν δώσει στο SPD εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Εναπόκειται πλέον σε εμάς να την εφαρμόσουμε, έχει να κάνει με την πρόοδο της Γερμανίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς

«Ο οικονομικός και βιομηχανικός εκσυγχρονισμός και η εντατικοποιημένη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για αυτά θα μιλήσουμε τώρα», πρόσθεσε ενόψει των αυριανών διερευνητικών συνομιλιών με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Σε δηλώσεις τους στον Τύπο το πρωί, οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ τόνισαν ότι στις προκαταρκτικές επαφές διαπίστωσαν ότι στα περισσότερα θέματα ουσίας συμφωνούν σε μεγαλύτερο βαθμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα CDU/CSU τήρησαν μεν στις συνομιλίες διαλλακτική στάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, αλλά οι διαφορές ήταν μεγάλες σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την ΕΕ. Από διαρροές στα μέσα, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, χθες, οι Πράσινοι είχαν θέσει θέμα «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Σε σύντομη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε ότι και το κόμμα του συμφωνεί με την έναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων με Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες. Αιτιολογώντας την απόφαση, ο κ. Λίντνερ επεσήμανε πως οι προγραμματικές θέσεις των Φιλελευθέρων ταυτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με αυτές των CDU/CSU απ' ό,τι με αυτές των άλλων κομμάτων. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην κοινή γνώμη της Γερμανίας επικρατούν αμφιβολίες για το κατά πόσον επικρατεί ενότητα στα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα και κατά πόσον αυτά έχουν τη θέληση να κυβερνήσουν.

Mε πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ