Κοσμος

«Ναι» στον συνασπισμό και από τους Φιλελεύθερους στη Γερμανία

Ένα βήμα πριν «ανάψει το φανάρι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: «Ναι» και από τους Φιλελεύθερους για «κυβέρνηση φανάρι»
Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), Όλαφ Σολτς (SPD) και Κρίστιαν Λίντντερ (FDP) ©EPA Pool

Μετά τους Πράσινους σήμερα και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) άναψε «πράσινο φως» για επίσημες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Μετά τους Πράσινους που πήραν την απόφαση, σήμερα και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) άναψε «πράσινο φως» για επίσημες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης «φανάρι» ή «φωτεινός σηματοδότης» (δηλαδή SPD, Πράσινοι και FDP).

Μετά τη συγκατάθεση και των Φιλελευθέρων αναμένεται ότι εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων. Ένα από τα πιο επίμαχα θέματα θα είναι η χρηματοδότηση των στόχων, με τους οποίους έχουν συμφωνήσει στις διερευνητικές συνομιλίες. Μόνο οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και στις υποδομές υπολογίζονται στα 50 δις ευρώ το χρόνο. Το ζητούμενο είναι τώρα η χρηματοδότηση αυτών των στόχων. Στο πόρισμα των διερευνητικών SPD και Πράσινοι δέχτηκαν το αίτημα του FDP να διατηρηθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» που περιορίζει το δανεισμό στον ετήσιο προϋπολογισμό του κεντρικού κράτους στο 0,35% του ΑΕΠ.  

Την κριτική των Χριστιανοδημοκρατών ότι τα φιλόδοξα σχέδια των τριών κομμάτων δεν μπορούν χρηματοδοτηθούν χωρίς νέα χρέη, απέρριψαν τόσο ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, όσο και η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ. Σύμφωνα με τον κ. Σολτς στη χρηματοδότηση θα συμβάλει το δημόσιο, ο ιδιωτικές τομέας αλλά και κρατικές επιχειρήσεις όπως ο Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) και η επενδυτική τράπεζα KfW.

«Κόντρα» για το Οικονομικών

Και ενώ δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις - Πράσινοι και Φιλελευθέροι συζητούν δημόσια για την κατανομή των υπουργείων - προπαντός για το Οικονομικών. Το κάθε ένα από τα δύο κόμματα διεκδικεί τον υπουργό Οικονομικών δεδομένου ότι στην πράξη είναι το δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα μετά από αυτό του καγκελάριου – όχι μόνο επειδή έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και επειδή μέσω του Eurogroup επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην πολιτική της ΕΕ. Ο υποψήφιος των Πράσινων για το αξίωμα είναι ο συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και των Φιλελευθέρων ο πρόεδρος τους, Κρίστιαν Λίντνερ. Πάντως, η απόφαση ποιο κόμμα θα πάρει ποιο υπουργείο δεν είναι του παρόντος. Πρώτα θα πρέπει Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι να συμφωνήσουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις επ΄ αυτού δεν αναμένεται να είναι εύκολες.

Πηγή: Deutsche Welle


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.