- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
AUKUS: Μπάιντεν και Μακρόν μίλησαν στο τηλέφωνο - Τι είπαν
Επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρεσβευτής
Μετά την AUKUS και την «τρικυμία» που προκάλεσε, οι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για πρώτη φορά στο τηλέφωνο.
Η αμυντική συμφωνία AUKUS προκάλεσε μεγάλη ένταση ανάμεσα σε Γαλλία και Αμερική, φέρνοντας σε κατάσταση αιφνιδιασμού τις Βρυξέλλες. Το «deal» ανάμεσα σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία έκλεισε στην G7 κάτω από τη μύτη του Μακρόν. Το Παρίσι εξέφρασε την οργή του για το αυστραλιανό «άδειασμα» και την ωμή αμερικανική εμπλοκή όσον αφορά στο σχέδιο κατασκευής των γαλλικών υποβρυχίων για την Καμπέρα.
Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν είχαν σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά τις ανακοινώσεις για την AUKUS.
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, αμερικανικής τεχνολογίας, στην Αυστραλία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», ανέφερε η γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.
AUKUS: Η Γαλλία στέλνει πίσω στην Ουάσινγκτον τον πρεσβευτή της
Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή αυτήν την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία, θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.
Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας, αφότου η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 54 δισεκ. ευρώ.
Στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ακόμη ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζητούν για Ορμούζ, πυρηνικά και Λίβανο
Οι τέσσερις παράμετροι ενός πολέμου που μάλλον κανείς δεν θα μπορούσε να κερδίσει – πόσω μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ξεκίνησε η εκκαθάριση των Στενών του Ορμούζ από τις νάρκες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Σε κλίμα κατάνυξης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η τελετή στον Ναό της Αναστάσεως
Ποτέ δεν μάθαμε να συζητούμε με ιστορικούς όρους για το τι πραγματικά συνέβαινε στην επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου έδρασε ο Ιησούς πριν εξελιχθεί στον Χριστό της Καινής Διαθήκης
Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άτομα ακολουθούν μυστικιστικές και ουφολογικές σέχτες
Γιατί η αναμέτρηση Όρμπαν - Μάγιαρ κρίνει το μέλλον της Ευρώπης
Αντιπροσωπείες στο Ισλαμαμπάντ για «οριακές» διαπραγματεύσεις - Ερωτήματα για εκεχειρία στον Λίβανο
Τι σκέφτονται οι άνθρωποι στον κόσμο για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Όταν το μήνυμα της Ανάστασης συναντά πολέμους, γεωπολιτικές συγκρούσεις και μια παγκόσμια πραγματικότητα χωρίς ανάπαυλα
Καλεί σε ισχυρότερη άμυνα και αξιακό ρόλο - Επικρίνει τη διεθνή στάση ΗΠΑ και Ισραήλ
Δηλώνει «100% μέσα», σε χιουμοριστικός τόνο αλλά χωρίς απάντηση από Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ
Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος το 2024 άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο
Ο Ποντίφικας καταδικάζει τη βία στη Μέση Ανατολή και υπερασπίζεται τους αμάχους
Είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και κυκλοφορούσε ελεύθερος πριν σκοτώσει την 23χρονη
«Δεν έχουν κανένα διαπραγματευτικό ατού, μόνο τον εκβιασμό με τα Στενά του Ορμούζ»
Οι πλατφόρμες φέρονται να τροφοδοτούσαν τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το Κίεβο
Είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο επισκέπτονται τη χώρα όλο και περισσότεροι επισκέπτες
Παρέμβαση Τραμπ πριν τις κάλπες και στήριξη Όρμπαν με έμφαση σε ασφάλεια, οικονομία και μετανάστευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.