Κοσμος

AUKUS: Η συμφωνία έκλεισε στην G7 κάτω από τη μύτη του Μακρόν

Σε κρίση οι σχέσεις της Γαλλίας με ΗΠΑ και Αυστραλία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον, Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στην Κορνουάλη
Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον, Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στην Κορνουάλη © EPA/HOLLIE ADAMS

Η συμφωνία AUKUS έκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Κορνουάλη πίσω από την πλάτη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν παρών.

Λεπτομέρειες για το παρασκήνιο στη συμφωνία ΑUKUS, που έφερε σε κατάσταση αιφνιδιασμού τις Βρυξέλλες και οδήγησε τη Γαλλία να ανακαλέσει τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το deal για το σχέδιο άμυνας AUKUS και το ξεπούλημα της Γαλλίας έκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη, κάτω από τη μύτη του Εμανουέλ Μακρόν.

Η αμυντική συμμαχία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία με φόντο την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, οδήγησε σε ακύρωση του εξοπλιστικού προγράμματος αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τα υποβρύχια της Αυστραλίας «made in France».

Η Σύνοδος Κορυφής της G7 διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο στην Κορνουάλη, με την «τελετή υποδοχής να μετατρέπεται σε τσίρκο των ΜΜΕ», όπως είχε πει εκείνες τις ημέρες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, την ώρα που οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών δεν σταματούσαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Telegraph», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε κρατηθεί στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας AUKUS.

G7 leaders pose for family photo at start of summit in Cornwall

Η Σύνοδος Κορυφής της G7 στην Κορνουάλη, η συμφωνία AUKUS και τα «άκρως απόρρητα» έγγραφα

Ο τότε Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (σ.σ. πλέον υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία μετά τον ανασχηματισμό) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία. Οι λεπτομέρειες για την AUKUS συζητήθηκαν με λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G7, ενώ όλα τα έγγραφα για αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο».

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έγραψε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη «δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον Εμανουέλ Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια».

Η Αυστραλία επιμένει ότι δεν «άδειασε» τη Γαλλία με τη συμφωνία AUKUS

Η Αυστραλία ήταν «ειλικρινής, ανοικτή και έντιμη» με τη Γαλλία για τις ανησυχίες της σε σχέση με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, καθώς η συμφωνία AUKUS με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συνεχίζει να τροφοδοτεί τη διεθνή διπλωματική κρίση.

Η Αυστραλία εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2016 με τον γαλλικό όμιλο Naval για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 το σχέδιό της να κατασκευάσει τουλάχιστον 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, τη λεγόμενη AUKUS. Η κίνηση αυτή εξόργισε τη Γαλλία, σύμμαχο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, και την οδήγησε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ενώ ενόχλησε και την Κίνα, τη μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν σε πρώτο πλάνο στην «οικογενειακή φωτογραφία» της G7 στην Κορνουάλη τον περασμένο Ιούνιο
Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν σε πρώτο πλάνο στην «οικογενειακή φωτογραφία» της G7 στην Κορνουάλη τον περασμένο Ιούνιο © EPA

Η συμφωνία οδήγησε την Ουάσινγκτον σε άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με το Παρίσι, που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Γαλλία και την Ευρώπη, θέτοντας επίσης εν αμφιβόλω το ενωμένο μέτωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αποκάλυψη TELEGRAPH | Το παρασκήνιο για τη συμφωνία AUKUS | 19/09/2021 | ΕΡΤ

Γαλλία για συμφωνία AUKUS - Η «πισώπλατη μαχαιριά» ΗΠΑ και Βρετανίας

Το Παρίσι χαρακτήρισε την ακύρωση της συμφωνίας «πισώπλατη μαχαιριά», με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία εισήλθαν σε «κρίση».

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον δήλωσε σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 ότι η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με τη συγκεκριμένη παραγγελία, η οποία αποτιμήθηκε στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. «Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Ντάτον στο Sky News.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον».

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο «ευαίσθητο» ήταν το ζήτημα. Τόσο ο Ντάτον όσο και ο Μπέρμιγχαμ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS. Ο Ντάτον, πάντως, παραδέχτηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ