- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συναντά τον Ντέιβιντ Ατένμπορο σε ντοκιμαντέρ
Η 18χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα και o βετεράνος φυσιοδίφης στο ντοκιμαντέρ του BBC «A Year to Change the World»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και Ντέιβιντ Ατένμπορο συναντιούνται στο ντοκιμαντέρ «Ένας χρόνος να αλλάξουμε τον κόσμο».
H Γκρέτα Τούμπεργκ μίλησε με ενθουσιασμό για την «απίστευτη συνάντησή της» με τον περίφημο περιβαλλοντολόγο και ιστορικό της φύσης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ της «Ένας χρόνος να αλλάξουμε τον κόσμο». Το ντοκιμαντέρ προβάλλει σε τρία μέρη το BBC. «Συμφωνώ με όλα όσα λέει», είπε η Greta σε συνέντευξή της στο Radio 1. «Τον σέβομαι βαθιά. Έχει κάνει πολλά στη ζωή του, έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί και παρά την προχωρημένη του ηλικία (ο Ατένμπορο είναι σήμερα 95 ετών) διατηρεί το ανοιχτό του μυαλό». Ο Ατένμπορο συμμετέχει στην εκστρατεία για την κλιματική εξισορρόπηση έχοντας προσελκύσει επωνύμους όπως η Billie Eilish και η Björk.
Το «A Year to Change the World» ακολουθεί την Γκρέτα Τούνμπεργκ στη διάρκεια της χρονιάς που άφησε το σχολείο και έκανε το ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική με ιστιοφόρο μηδενικών ρύπων, μελετώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο. Πιο πρόσφατα, η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ανισότητα στους εμβολιασμούς –μιας οι πλουσιότερες χώρες αγόρασαν τις περισσότερες δόσεις, δημιουργώντας δυσκολίες στην πρόσβαση για τις φτωχότερες περιοχές– λέγοντας: «Είναι ανήθικο οι χώρες με υψηλά εισοδήματα να εμβολιάζουν τώρα νέους και υγιείς ανθρώπους εις βάρος ατόμων σε ομάδες κινδύνου σε φτωχότερες χώρες.» Το κοινωφελές ίδρυμα που έχει δημιουργήσει η Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε δωρεά 100.000 ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με σκοπό να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στις φτωχότερες χώρες.
Το ντοκιμαντέρ της Γκρέτα Τούμπεργκ στο BBC ακολουθεί τα χνάρια του Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος έγινε γνωστός ήδη από το 1953 για τα ντοκιμαντέρ του γύρω από τον φυσικό κόσμο. Η συγγραφή και παρουσίαση της «Συλλογής της Ζωής», μιας σειράς 9 ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας –μια πρωτότυπη έρευνα γύρω από τη ζωή των φυτών και των ζώων στον πλανήτη– συνετέλεσε στο να περιληφθεί ο Ατένμπορο στη λίστα των 100 σπουδαιότερων Βρετανών και να θεωρηθεί «εθνικό κεφάλαιο» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα στα έργα του είναι τα ντοκιμαντέρ «Η άνοδος των ζώων: ο θρίαμβος των σπονδυλωτών, «Πλανήτης Γη», «Γαλάζιος πλανήτης» και «Η ιδιωτική ζωή των φυτών». Αυτόν τον καιρό, προβάλλεται στο Netflix το ντοκιμαντέρ του «Η ζωή σε χρώματα» όπου ο Ατένμπορο εξετάζει τα υπέροχα χρώματα των ζώων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έως και 700.000 κότες πέθαναν στη Γαλλία
«To επεισόδιο θα είναι πρωτοφανές», υποστηρίζουν
Όλο και λιγότερα πλοία
Τι απαντά ειδικός περιβαλλοντολόγος στην ερώτηση «πότε θα αναγεννηθεί»
Εντυπωσιακές εικόνες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Η απαγόρευση που δεν γνώριζε ότι βρισκόταν σε ισχύ
Οι απίστευτες εικόνες
Η αλλαγή στα καιρικά μοτίβα και ο ρόλος της χιονοκάλυψης
Συναγερμός από την περιβαλλοντική οργάνωση για τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές
Πώς η σπείρα έβγαλε 800.000 ευρώ
Δραματικές στιγμές στη Δυτική Αττική
Δες το βίντεο και ανακάλυψε το περιβαλλοντικό σου σκορ!
Από το eBILL στις παραλίες και το νερό του αύριο, από τη δέσμευση στη δράση
Η επαναχρησιμοποίηση νερού, οι δενδροφυτεύσεις και η προστασία των ακτών στην Αττική
Πού θα τα ακούσεις ή θα τα συναντήσεις
H Μεγάλη Επιτάχυνση και η Ανθρωπόκαινος Εποχή, η ιστορία του πώς ο άνθρωπος έγινε δύναμη ικανή να επηρεάζει τον ίδιο τον πλανήτη
Το τέλος της «πράσινης» υποκρισίας: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο του 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.