- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στη Χιλή
Οι Αρχές ζητούν συγγνώμη για τη λάθος προειδοποίηση για απειλή τσουνάμι
Χιλή: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ - Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.
Οι αρχές της Χιλής ήραν, μερικές ώρες αφού την εξέδωσαν, την προειδοποίηση για την απειλή να χτυπήσει τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες βράδυ σε θαλάσσια περιοχή στην Ανταρκτική, κοντά στη στρατιωτική βάση Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα, διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές ως τώρα, ενώ ζήτησαν συγγνώμη για το μήνυμα το οποίο εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών και τους καλούσε να απομακρυνθούν αμέσως από τις ακτές.
Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) «ακυρώνει την εντολή απομάκρυνσης εξαιτίας κινδύνου να χτυπήσει τσουνάμι τους παραθαλάσσιους τομείς της περιοχής της Ανταρκτικής», ανέφερε η ίδια μέσω Twitter.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:36 (τοπική ώρα· 01:36 ώρα Ελλάδας) στη θάλασσα, περίπου 210 χιλιόμετρα ανατολικά από τη βάση αυτή, σε σχετικά μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ONEMI, η οποία αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ισχύ της δόνησης, από τους 7 στους 7,1 βαθμούς.
Εξαιτίας του σεισμού, 80 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη Βάση Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα, όπως και συνολικά 81 στελέχη του προσωπικού σε άλλες τρεις στρατιωτικές βάσεις (Ο’ Χίγκινς, Φίλντες, Πρατ).
Απομακρύνθηκαν επίσης τα στελέχη του προσωπικού που βρίσκονταν σε πέντε βάσεις άλλων κρατών, ανέφερε η ONEMI, χωρίς να διευκρινίσει ποιων.
Η βάση Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής βρίσκεται σε απόσταση 1.230 χιλιομέτρων νότια της ηπείρου, στο νησί του Βασιλέως Γεωργίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Χιλής στην περιοχή. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βίγια Λας Εστρέγιας, όπου λειτουργούν νοσοκομείο, σχολείο, τράπεζα, μικρό σούπερ-μάρκετ, ταχυδρομείο και εκκλησάκι.
Ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 150 κατοίκους το μέγιστο. Ο μέσος πληθυσμός του τον χειμώνα είναι 80 άνθρωποι. Παράλληλα, στις 21:07 (02:07 ώρα Ελλάδας) άλλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών, σημειώθηκε 14 χιλιόμετρα από το Σαντιάγο, σε βάθος 122 χιλιομέτρων, χωρίς αυτός ο σεισμός να έχει κάποια σύνδεση με τον σεισμό στην Ανταρκτική.
Σύμφωνα με την ONEMI, ούτε ο σεισμός αυτός προκάλεσε τραυματισμούς ή ζημιές.
Η υπηρεσία ζήτησε συγγνώμη για το μήνυμα που έστειλε μετά τον σεισμό στην Ανταρκτική στα κινητά των πολιτών όλης της χώρας, καλώντας τους να απομακρυνθούν αμέσως από παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς προκάλεσε πανικό.
«Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον πληθυσμό», ανέφερε ο Μιγκέλ Ορτίς της ONEMI, εκφράζοντας τη λύπη του για την αναστάτωση και εξηγώντας πως αφορούσε μόνο όσους βρίσκονταν στην Ανταρκτική.
Κάτοικοι παραθαλάσσιων πόλεων, από τη Λα Σερένα (βόρεια της πρωτεύουσας) ως τη Βαλπαραΐσο, έσπευσαν να φύγουν, ώσπου έγινε σαφές ότι επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό.
Η Χιλή, μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, είχε χτυπηθεί από σεισμό 8,8 βαθμών, στην περιοχή της πόλης Κονσεψιόν, την 27η Φεβρουαρίου 2010, όταν χάθηκαν πάνω από 500 ζωές. Πριν από 60 χρόνια, στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ, ισχύος 9,6 βαθμών, στη Βαλδίβια (νότια).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έκκληση για προστασία της ανθρωπιάς απέναντι στην εξέλιξη των μηχανών
Το πανεπιστήμιο αλλάζει πορεία μετά τον θάνατό του
Η εβδομάδα που έδειξε μέχρι πού φτάνει η δύναμή του
Στο Μαλιμπού, άνοιξε καταβόθρα κοντά στο σπίτι του Νίκολας Κέιτζ
Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ανανεώσει τη θητεία του προέδρου
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.