- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Διάγγελμα Τραμπ: «Όσοι παραβήκατε τον νόμο θα το πληρώσετε»
«Θα διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση της εξουσίας»
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το πρώτο του διάγγελμα μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ - Τι είπε ο απερχόμενος πρόεδρος
Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με βίντεο - διάγγελμα ανακοίνωσε ότι στρέφει πλέον την προσοχή του στο να γίνει «ομαλή» και «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας, μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο, μερικές ώρες μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.
Στην πρώτη ανάρτηση του Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την αιματηρή εισβολή και το χάος στο Καπιτώλιο, ένα βίντεο που μεταφόρτωσε, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι αφού «το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα», «νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου», προσθέτοντας πως «στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας», και πως είναι «η στιγμή που αποτελείται επούλωση και συμφιλίωση».
Στο βίντεο ο Τραμπ δεν προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν. Δηλώνει ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν». Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.
Το διάγγελμα του Τραμπ
«Θέλω να ξεκινήσω με την αήθη επίθεση στο Καπιτώλιο. Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από την βία, την παρανομία και όσα έγιναν. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Και όσοι παραβήκατε τον Νόμο, θα πληρώσετε.
Περάσαμε μία έντονη συναισθηματικά εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι έντονα. Πρέπει να τα κατευνάσουμε και να προχωρήσουμε με την υπόθεση της Αμερικής. Η καμπάνια μου κυνήγησε κάθε νομική οδό για να κοντράρει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μοναδικός μου στόχος ήταν η ακεραιότητα της διαδικασίας και πάλευα για την υπερασπιστώ την δημοκρατία. Επιμένω πως πρέπει να αναμορφώσουμε τους εκλογικούς μας νόμους για να επικυρώσουμε την ταυτότητα και την συμμετοχή όλων των ψηφοφόρων και να σιγουρέψουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη σε όλα τα εκλογικά αποτελέσματα στο μέλλον.
Το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών και μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου. Πλέον συγκεντρώνομαι στο να σιγουρέψω πως θα γίνει μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε. Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία. Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.