- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές 2020 είναι τόσο σημαντικές
Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, εξηγεί
Ο Νίκολας Μπερνς, πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, εξηγεί γιατί αυτές οι αμερικανικές εκλογές είναι οι σημαντικότερες από το 1932.
«Θα έχουμε κατ' εμέ, τις σημαντικότερες εκλογές στις ΗΠΑ που μπορούν να θυμηθούν όσοι ζουν σήμερα στη χώρα. Ίσως οι σημαντικότερες από το 1932, με τον Φράνκλιν Ρούσβελτ. Έχουμε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους από πλευράς κοσμοθεωρίας, χαρακτήρα, αξιών και πολιτικής» ανέφερε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την περίοδο 1997-2001, και καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του στον Φάνη Παπαθανασίου για την ΕΡΤ.
Στη συνέντευξη, η οποία είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως ο ίδιος υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν και ότι είναι ένας από τους συμβούλους του κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Σημείωσε πως στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μπάιντεν είναι από παλιά φίλος της χώρας μας και των Ελλήνων της Κύπρου, και εξέφρασε την πεποίθηση, πως αν εκλεγεί θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την πολύ καλή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός διπλωμάτης έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. «Πρέπει να πω ότι ήδη έχουμε ένας πολύ αποτελεσματικό πρέσβη, τον Τζεφ Πάιατ. Τον γνωρίζω πολύ καλά, τον σέβομαι και πιστεύω ότι κάνει άριστα τη δουλειά του. Επίσης πιστεύω, ότι ο υπουργός Πομπέο και άλλα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ έκαναν κι αυτοί καλή δουλειά. Μας έφεραν πιο κοντά» είπε συγκεκριμένα.
Ειδική μνεία έκανε ο Νίκολας Μπερνς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι η σταθερότητα, η ευφυία και η αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού σας, τον οποίο σέβομαι πολύ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, έφεραν την Ελλάδα σε μια πολύ ισχυρή θέση» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Νίκολας Μπερνς χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. «Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο και την ελληνική κυριαρχία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο. Αμφισβητεί τη δυνατότητα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για προοπτικές με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα παίρνει πολύ αρνητικές αποφάσεις για την Κύπρο, αντίθετες σε όσα ελπίζουμε όλοι για την Κύπρο. Είναι λοιπόν μια δύσκολη εποχή» απάντησε περαιτέρω.
Κληθείς να απαντήσει για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, είπε πως έχουν γίνει πολύ δύσκολες και προσέθεσε: «Η Τουρκία έχει γίνει από πολλές πλευρές ένα αυταρχικό κράτος. Υπάρχουν πιο πολλοί φυλακισμένοι δημοσιογράφοι κι αξιωματικοί απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχει γίνει πολύ δύσκολος γείτονας, το ξέρετε. Κι εσείς και η Κύπρος, ακόμα και το Ισραήλ. Η Τουρκία είναι υποκινητής αστάθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ. Μια αρνητική δύναμη κι ένας πολύ δύσκολος σύμμαχος για όλους τους άλλους στο ΝΑΤΟ».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη περιορίσει την ελευθερία δράσης του Ισραήλ στον Λίβανο
Μετά τη σύγκρουση τα ελικόπτερα έπεσαν σε ένα χώρο στάθμευσης οχημάτων προκαλώντας πυρκαγιά
Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια της τραγωδίας
«Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε έναν ανοιχτό πόλεμο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Αγανακτισμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου
Στόχος επιθέσεων έγιναν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη
Για οικολογική ζημιά κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από το περιστατικό
Σήμερα, 14 Ιουνίου, είναι η ημέρα γενεθλίων του προέδρου των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η επίθεση αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη
«Δεν είχε νόημα η σημερινή επίθεση στον Λίβανο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στα γυρίσματα του America’s Next Top Model
Κάποιες από αυτές πλέον οπλοφορούν φοβούμενες για τη ζωή τους
Προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα και τις σχέσεις με την ΕΕ
Γυναίκες της αυτόχθονης κοινότητας των Έμπερα υποβάλλονταν σε κοπή ή αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων
Η μεγαλειώδης παρέλαση και η συγκέντρωση της οικογένειας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας ως καθρέφτης της ευρωπαϊκής ανασφάλειας
Διχασμένη η χώρα - Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σε συναγερμό το Ισραήλ - Ο Νετανιάχου συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας
Ένα φονικό καλοκαίρι πριν από 120 χρόνια και τα καλοκαίρια που ακολούθησαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.