- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μακρόν για Σιράκ: «Πέθανε ένας μεγάλος Γάλλος»
Ημέρα εθνικού πένθους η Δευτέρα μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας
«Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Εμανουέλ Μακρόν για τον θάνατο του Γάλλου πολιτικού.
Η Γαλλία κήρυξε την προσεχή Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, μια λειτουργία για τον θανόντα θα τελεστεί στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι, στις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει ανοικτές τις πύλες του έως την Κυριακή, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.
Μακρόν: Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα
Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ που πέθανε σήμερα ήταν «ένας μεγάλος Γάλλος, ελεύθερος» που ενσάρκωσε «μια συγκεκριμένη αντίληψη της Γαλλίας και του κόσμου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα» πρόσθεσε σε τηλεοπτική του ομιλία, περιγράφοντας τον προκάτοχό του ως τον κήρυκα «μιας Γαλλίας ανεξάρτητης και περήφανης, ικανής να εναντιωθεί σε μια αδικαιολόγητη στρατιωτική επέμβαση, όταν αρνήθηκε το 2003 την εισβολή στο Ιράκ χωρίς την εντολή του ΟΗΕ».
Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενα έτη (1995-2007) και δύο φορές πρωθυπουργός (1974-76 και 1986-1988). Μιλώντας για εκείνον, ο πρώην πολιτικός του αντίπαλος και πάλαι ποτέ ηγέτης της ακροδεξιάς δήλωσε: «Ο θάνατος, ακόμη και αυτός του εχθρού, δικαιούται του σεβασμού μας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τιμητικές διακρίσεις και σε πέντε ακόμα ανθρώπους της τεχνολογίας
Η Ατλαντική Συμμαχία ξεκινά γυμνάσια ετοιμότητας εν μέσω «αντιπαράθεσης» με τη Μόσχα
Η επίθεση σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» στο Ριάντ
Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Οκτωβρίου
Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους «παραβάτες»
Σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις
Νέο κάλεσμα για κινητοποιήσεις τη 13η Οκτωβρίου
Η επίθεση σημειώθηκε 2.500 χλμ. από το μέτωπο του πολέμου
«Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη», λέει ο δικηγόρος της
Πέθαναν με τον ίδιο τρόπο που είχε πεθάνει και η μητέρα τους
Η έξωσή της είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι - Τον Ιούνιο του 2027 η δίκη
Η Νάλα Όμπρι κατέθεσε δήλωση στο δικαστήριο υπέρ της μητέρας της
Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να αντικατασταθεί. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς.
Υποδοχή ηρώων για το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, μετά από περίπου 300 ημέρες στη θάλασσα
Τι αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου ιατροδικαστή
Οικο-λαϊκισμός «Καρπούζι», αντιαμερικανισμός και ανοιχτές πόρτες
Χιλιάδες πιτσιρικάδων υψώνουν τη φωνή. Άτεχνα ίσως, χωρίς σχέδιο ασφαλώς. Αλλά είναι μια κραυγή αυτογνωσίας και ένα σύνθημα συσπείρωσης.
Ο κίνδυνος εστιάζεται σε εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Εδώ και καιρό η Γαλλία δίνει την εικόνα μιας δυσλειτουργικής κοινωνίας, όπου κάθε μεταρρύθμιση μοιάζει αδύνατη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.