- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία
Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι λίγο πριν τη σύλληψή του για δωροδοκία
Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Περού. Ο Άλαν Γκαρσία αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι λίγο πριν τη σύλληψη. Κατηγορούταν για δωροδοκία
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί αφού νωρίτερα αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, όταν αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht.
«Ο Άλαν Γκαρσία απεβίωσε», ανακοίνωσε ο Ομάρ Κεσάδα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος του πρώην προέδρου. Ο 69χρονος Γκαρσία, που υπηρέτησε δύο προεδρικές θητείες (1985-1990 και 2006-2011) απέρριπτε τις κατηγορίες σε βάρος του.
Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του γύρω στις 6.30 το πρωί για να τον συλλάβουν κατόπιν δικαστικής εντολής για μια υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που συνδέεται με το σκάνδαλο του βραζιλιάνικου κολοσσού Odebrecht. Μέσα σε μια δεκαετία η κατασκευαστική εταιρεία είχε δώσει μίζες συνολικού ύψους 788 εκατομμυρίων δολαρίων σε δέκα χώρες της λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίσει συμβάσεις. Η Odebrecht παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε αξιωματούχους στο Περού με το ποσό των 29 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2005 μέχρι το 2014.
Ο Γκαρσία αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε κατεπειγόντως σε χειρουργική επέμβαση, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Η υπουργός Υγείας Σουλέμα Τόμας είπε ότι υπέστη τρεις καρδιακές προσβολές στο χειρουργείο.
Την Τρίτη ο Γκαρσία είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί και ότι δεν σκόπευε να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα, όπως είχε κάνει τον Δεκέμβριο.
Τότε, είχε ζητήσει άσυλο στην Ουρουγουάη και παρέμεινε επί 16 ημέρες στην πρεσβεία της χώρας αυτής στη Λίμα. Το Μοντεβιδέο απέρριψε όμως το αίτημά του. Τις τελευταίες εβδομάδες επαναλάμβανε ότι «δεν υπήρχε καμία απόδειξη" που να τον συνδέει με οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και, πολύ περισσότερο, με την εταιρεία Odebrecht ή κάποιον συνεργάτη της.
Ο Άλαν Γκαρσία γεννήθηκε το 1949 στη Λίμα. Το 1978 έγινε ο νεότερος βουλευτής της Συντακτικής Συνέλευσης και το 1985, σε ηλικία 36 ετών, ο νεότερος πρόεδρος του Περού. Επανεξελέγη στο ανώτατο αξίωμα το 2006.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκρηξη κοντά στην ίσαλο γραμμή σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ ανοιχτά του Ομάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη
Οι παρευρισκόμενοι απομακρύνθηκαν αιφνιδιασμένοι
Οργή για την British Airways
Θεωρείται η ανώτατη διάκριση στη γαλλική ξενοδοχειακή βιομηχανία
Oι μώλωπες στο χέρι αποδόθηκαν στις... συνεχείς χειραψίες
Άλλος ένας 60χρονος άνδρας πνίγηκε ενώ επιχειρούσε να βοηθήσει συμπολίτες του που κινδύνευαν
Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση ύψους 2.700 ευρώ για «οικονομική ζημιά και ψυχική ταλαιπωρία»
Θύτης ο πρώην σύντροφός της
Προειδοποίηση προς το Κίεβο μετά την επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ
Πρόκειται για την έκτη γυναίκα που εκτελείτε στο Ιράν από τον Ιανουάριο
Η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο χωρίς κατηγορίες - Η Μόσχα καταγγέλλει πολιτική σκοπιμότητα
Το παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί και ενημέρωσε αμέσως τους γονείς του
Σφοδρή κριτική για την κατάσταση της οικονομίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στη χώρα
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πλούσιο παρελθόν στις μεταμφιέσεις
Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στα social media
Η υπόθεση αφορά τις διαδοχικές επιθέσεις εις βάρος δύο μαθητριών στην Βρετανία
Η καταγγελία έγινε όταν ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα μέσω της πλατφόρμας
Πάνω από 1.000 τοπικοί καλλιεργητές και κάτοικοι συνεργάστηκαν για αυτό το ρεκόρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.