1821 Digital Gallery

53 χρόνια από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Τα σπουδαιότερα αποφθέγματα του ηγέτη που ονειρεύτηκε την ισότητα
Τα σπουδαιότερα αποφθέγματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968.

Ενστερνίστηκε την «πολιτική ανυπακοή» και τη «μη βία», ηγήθηκε ενός ιστορικού αγώνα εναντίον των φυλετικών διαχωρισμών και ονειρεύτηκε την ισότητα στη αμερικανική κοινωνία.  

Το απόγευμα της 4ης Απριλίου του 1968, λίγο μετά τις 18.00, ο ιερέας των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, πρωτοστάτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρισκόταν στο μπαλκόνι της οδού Μέλμπερι, στο ξενοδοχείο «Λορέν» του Μέμφις, όταν μια σφαίρα κυνηγετικής καραμπίνας Ρέμιγκτον 30,06 χιλιοστών καρφώθηκε στο σβέρκο του.

Ήταν ευδιάθετος και προετοίμαζε με τους συνεργάτες του την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στην πορεία αλληλεγγύης των μαύρων απεργών που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν το θάνατό του δέκα λεπτά μετά την εκτέλεσή του.

53 χρόνια και πλέον μετά τη δολοφονία του και με το λόγο του μίσους να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι σκέψεις και οι ρήσεις του ακτιβιστή που χωρίς τη συμβολή του ο κόσμος δεν θα ήταν όπως τον ζούμε σήμερα, έχουν τη σημασία τους.

Σχετικα
H χαμένη ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
H χαμένη ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Wikimedia Commons

«Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό».

«Έχω αποφασίσει να επιμένω στην αγάπη. Το μίσος είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για να σηκώνει κανείς».

Σχετικα
Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα
Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα

«Αγάπη: η μοναδική δύναμη, που έχει την ικανότητα να κάνει τον εχθρό φίλο».

«Σχεδόν πάντοτε η μειονότητα των δημιουργικών, αφοσιωμένων ανθρώπων έκανε τον κόσμο καλύτερο».

«Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας».

«Αν δεν μπορείς να πετάξεις, τρέξε, αν δεν μπορείς να τρέξεις, περπάτα, αν δεν μπορείς να περπατήσεις σύρσου. Αλλά ό,τι και να κάνεις, θα πρέπει να συνεχίσεις να προχωράς».

«Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα».

«Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει».

«Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δεν είσαι σκυμμένος».

«Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε σύρει τόσο χαμηλά κάνοντάς να τον μισήσεις».

«Η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι: τι κάνεις για τους άλλους;»

«Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα».

«Είναι αλήθεια ότι ο νόμος δεν μπορεί να αναγκάσει έναν άνθρωπο να με αγαπήσει, αλλά μπορεί να τον εμποδίσει να με λιντσάρει, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό».

«Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα έκανε ο Χίτλερ στη Γερμανία ήταν σύμφωνα με το νόμο…»

«Ο παλιός νόμος “οφθαλμός αντί οφθαλμού” τους αφήνει όλους τυφλούς. Είναι πάντα σωστό να κάνει κανείς αυτό που είναι σωστό».

 «Η ελευθερία ποτέ δεν χαρίζεται από τον καταπιεστή. Πρέπει να απαιτηθεί από τον καταπιεσμένο».

«Η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει όταν σιωπάμε για πράγματα που έχουν σημασία».

«Όλα όσα βλέπουμε είναι η σκιά που ρίχνουν αυτά που δεν βλέπουμε».

«Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους».

«Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που είναι σωστό».

«Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους».

«Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα, στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας, οι γιοι πρώην σκλάβων και οι γιοι πρώην ιδιοκτητών σκλάβων θα καθίσουν δίπλα-δίπλα στο τραπέζι της αδελφοσύνης».

«Τα μέσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι τόσο καθαρά και άγια όσο και ο σκοπός που επιδιώκουμε».

«Τραγικότερη από την καταπίεση και σκληρότητα κακών ανθρώπων είναι η αδιαμαρτύρητη σιωπή των καλών ανθρώπων για το κακό που γίνεται».

«Η γενιά μας, θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις σκληρές και άδικες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών ανθρώπων».

«Αν ένας άνθρωπος καλείται να είναι ένας οδοκαθαριστής, θα πρέπει να καθαρίζει τους δρόμους όπως  ο Μιχαήλ Άγγελος ζωγράφιζε, όπως ο Μπετόβεν συνέθεσε μουσική ή όπως ο Σαίξπηρ έγραψε ποίηση. Θα πρέπει να καθαρίζει δρόμους τόσο καλά, ώστε όλοι οι οικοδεσπότες του ουρανού και της γης με θαυμασμό να σταματούν και να λένε “εδώ έζησε ένας σπουδαίος οδοκαθαριστής ο οποίος έκανε τη δουλειά του καλά».

«Όποια και αν είναι η εργασία σου φρόντισε να την κάνεις καλά. Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει τη δουλειά του τόσο καλά που κανείς ζωντανός, νεκρός ή αγέννητος δεν θα μπορούσε να την κάνει καλύτερα».

«Η λειτουργία της εκπαίδευσης είναι να διδάσκει σε κάποιον να σκέφτεται έντονα και να σκέφτεται κριτικά. Η ευφυΐα σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα, αυτός είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης».

«Οι ζωές μας τελειώνουν τη στιγμή που σιωπούμε, για πράγματα που έχουν σημασία».

«Πρέπει να αποδεχόμαστε την τετελεσμένη απογοήτευση, αλλά να μην χάνουμε ποτέ την απέραντη ελπίδα».

«Τίποτα στον κόσμο δεν είναι πιο επικίνδυνο από την ειλικρινή άγνοια και τη συνειδητή ηλιθιότητα».

«Η αδικία, οπουδήποτε και αν συμβαίνει, απειλεί τη δικαιοσύνη παντού. Είμαστε παγιδευμένοι σε έναν ιστό αναπόφευκτης αμοιβαιότητας, δεμένοι με ένα νήμα κοινού πεπρωμένου. Οτιδήποτε επηρεάζει κάποιον άμεσα, επηρεάζει όλους μας έμμεσα».

«Περιμένω την μέρα που οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους».

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5