1821 Digital Gallery

Κορωνοϊός: Παραβίασε τα μέτρα και τον έβαλαν να κάνει push-ups

Κορωνοϊός στην Ινδονησία: Push-ups ως τιμωρία για όποιον δεν τηρεί τα περιοριστικά μέτρα
Κορωνοϊός στην Ινδονησία: Push-ups ως τιμωρία για όποιον δεν τηρεί τα περιοριστικά μέτρα © Pixabay
Αυτό στην Ινδονησία, γιατί από χώρα σε χώρα η ποινή διαφέρει για τους παραβάτες
  • A-
  • A+
0
Κορωνοϊός: Από πρόστιμο και φυλακή μέχρι push-ups σε δημόσια θέα ορισμένες από τις ποινές για όποιον παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα.

Με push-ups την πλήρωσε ένας άνδρας στην Ινδονησία, ο οποίος παραβίασε μέτρα για τον κορωνοϊό.

Αυτό στην Ινδονησία, γιατί σε άλλες χώρες οι ποινές είναι διαφορετικές και φθάνουν μέχρι και τη φυλακή.

Τα γεγονότα έγιναν ως εξής: Στη μέση του μονοπατιού, ένας άνδρας γονατίζει και απλώνει τα χέρια του στο έδαφος το οποίο είναι στρωμένο με βότσαλα. Στη συνέχεια, κάνει push-ups υπό την επίβλεψη πολλών αστυνομικών. Αθλητικά ρούχα, ο νεαρός Ινδονήσιος δεν φορά. Το αδίκημα του; Στην εποχή του κορωνοϊού οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στο νησί Σουλαουέζι, παλιότερα γνωστό ως Κελέβη, και -κατά κακή του τύχη- πέρασε από σημείο ελέγχου της αστυνομίας.

Η παραπάνω ποινή επιβλήθηκε αμέσως, διότι στην Ινδονησία, η δημόσια ταπεινωτική γυμναστική είναι μέσο για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των μέτρων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Αλλά στη μεγαλύτερη νησιωτική χώρα του κόσμου χρησιμοποιούνται και άλλες παραλλαγές «δημόσιας διαπόμπευσης» για τη μη τήρηση των κανόνων του κορωνοϊού:

  • Οι παραβάτες ψάλλουν δημόσια τον εθνικό ύμνο
  • Οι παραβάτες πηγαίνουν υποχρεωτικά σε κηδείες των θυμάτων Covid-19 (όπως συνέβη στην πόλη Τουμπάν στην Ιάβα)
  • Οι παραβάτες καθαρίζουν δημόσιους χώρους, φορώντας γιλέκο σε χρώμα φωτεινό πορτοκαλί με την ένδειξη «παραβάτης του πρωτοκόλλου υγείας».
Σχετικα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Ψηφίστηκε η τροπολογία
Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Ψηφίστηκε η τροπολογία

Αυτές, όμως, οι τιμωρίες δεν είναι οι αυστηρότερες στον κόσμο.

Κορωνοϊός στην Γκάνα: Έως και 10 χρόνια στους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων

Στη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής, οι πολίτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μεταξύ 4 και 10 ετών ή πρόστιμο έως 60.000 σέντι (8.800 ευρώ) αν κυκλοφορούν χωρίς μάσκα για τον κορωνοϊό.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο πρόστιμο στη Γερμανία είναι 150 ευρώ.

Σχετικα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Γεωργιάδης: Δεν ήταν εύκολη απόφαση
Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Γεωργιάδης: Δεν ήταν εύκολη απόφαση

Σε ορισμένες χώρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το... νομικό πρόβλημα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό μπορεί να προκύψει ακόμα και στο κατώφλι κάποιου σπιτιού.

Ειδικότερα, στο νησί Κο Τσανγκ της Ταϊλάνδης, ένας Ελβετός και η Ταϊλανδέζα σύζυγός του καταδικάστηκαν σε δίμηνη φυλάκιση διότι έτρωγαν τη σούπα τους μπροστά από το σπίτι τους τον περασμένο Απρίλιο, ξεχνώντας να κοιτάξουν το ρολόι τους. Όταν έφτασε η αστυνομία ήταν 10:20 μ.μ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία εν τω μεταξύ έχει αρθεί, ήταν έως τις 10:00 μ.μ. Οι δύο παραβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και κατέθεσαν μεν έφεση, αλλά η έκτιση της ποινής εξακολουθεί να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη επί των κεφαλών τους.

Στην Γκάνα το πρόστιμο για τον κορωνοϊό μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 9.000 ευρώ
Στην Γκάνα το πρόστιμο για τον κορωνοϊό μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 9.000 ευρώ © EPA/CHRISTIAN THOMPSON

Πολλά ελβετικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναφερθεί στην υπόθεση. «Αυτή είναι μια αρκετά περίπλοκη στιγμή για εμάς. Ευχαριστώ όλους εσάς στην Ελβετία, με αυτή την θετική αύρα που εκπέμπετε θα βρούμε σίγουρα μια λύση» έγραψε στο Facebook ο Ελβετός, ο οποίος ζει στην Ταϊλάνδη επί 10 χρόνια. Όταν ρωτήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 42χρονος είπε ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση από το Εφετείο, μπορεί να απαιτηθεί ακόμα αρκετός χρόνος».

Κορωνοϊός στη Μαλαισία: Πώς τιμωρήθηκε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που είχε κορωνοϊό, άνοιξε κανονικά τη επιχείρησή του και κόλλησε δεκάδες πελάτες

Στη Μαλαισία, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για πέντε μήνες.

Ο άνδρας αυτός έπρεπε να είχε παραμείνει σε απομόνωση διότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό, αλλά άνοιξε το εστιατόριό του. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλά χωριά στις πολιτείες Κένταχ και Πέρλις έπρεπε να τεθούν σε αυστηρή καραντίνα» δήλωσε ο θυμωμένος υπουργός Eθνικής Aσφάλειας Ισμαήλ Σάμπρι Γιάακομπ.

Τουλάχιστον 40 κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε σχέση με την παραβίαση αυτής της καραντίνας.

Κορωνοϊός: Οδηγός ταξί στη Σιγκαπούρη μπήκε φυλακή για fake news σχετικά με το πότε ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ

Φυλάκιση επιβλήθηκε και σε έναν 40χρονο στη Σιγκαπούρη, η οποία είναι γνωστή για τις δρακόντειες ποινές της. Το αδίκημα του; Ο οδηγός ταξί έγραψε σε μια ομάδα του Facebook τον Απρίλιο ότι, λόγω του lockdown, τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα άνοιγαν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα.

Παρόλο που διέγραψε την ανάρτηση έπειτα από 15 λεπτά, είχε προκαλέσει πανικό στην αγορά, σύμφωνα με το δικαστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθούν τέσσερις μήνες φυλάκισης για διάδοση ψευδών πληροφοριών (fake news).

Στην Ινδία, η αστυνομία, στην αρχή της πανδημίας, χτυπούσε με ραβδιά όσους περαστικούς, μικροπωλητές και οδηγούς χειραμαξών δεν φορούσαν μάσκα. Άλλοι παραβάτες των κανόνων έπρεπε να κάνουν βαθιά καθίσματα ή εκφοβίζονταν από τους ελεγκτές τήρησης των κανόνων που φορούσαν κράνη με το σχήμα του κορωνοϊού. Τουρίστες, οι οποίοι συνελήφθησαν να κάνουν βόλτα πέραν του επιβληθέντος ωραρίου, κλήθηκαν να γράψουν 500 φορές: «Δεν τήρησα την απαγόρευση της κυκλοφορίας και λυπάμαι πολύ».

Αν και οι αρχές στην Ευρώπη δεν επιβάλλουν περίεργες τιμωρίες ή δημόσιες διαπομπεύσεις, οι φωνές για αυστηρότερα μέτρα γίνονται πιο δυνατές. Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα τα πρόστιμα για παραβιάσεις των κανόνων: Όποιος παραβιάζει επανειλημμένα την υποχρέωση να φοράει μάσκα μέσα σε καταστήματα ή άλλους χώρους πρέπει τώρα να πληρώνει έως και 3.200 λίρες (περίπου 3.500 ευρώ) - διπλάσιο ποσό δηλαδή σε σχέση με πριν. Οι διοργανωτές παρανόμων πάρτι πρέπει να υπολογίζουν πρόστιμα έως και 11.000 ευρώ.

Στην Αυστρία προβλέπεται ήδη φυλάκιση έως και τριών ετών για μετάδοση ασθένειας από αμελή συμπεριφορά. Έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 800 ευρώ επιβλήθηκε σε μια 49χρονη θετική στον κορωνοϊό από την πόλη Κλάγκενφουρτ επειδή βγήκε από το σπίτι της. Η γυναίκα απολογήθηκε ότι έπρεπε να στείλει χρήματα στην άρρωστη εγγονή της στη Βοσνία. Μια Γερμανίδα που ζει στο Τιρόλο έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 10.800 ευρώ επειδή πήγε για ψώνια και πήρε ταξί παρά το γεγονός ότι είναι θετική. Οι εισαγγελείς προτείνουν μάλιστα να της επιβληθεί και ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον με αναστολή.

Μόνο στην περίπτωση των Ιαπώνων, που είναι γνωστοί για την αυτοσυγκράτηση και την ευγένεια τους, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι σχεδόν αντίστροφη. Φορούν μάσκα χωρίς καμία απειλή για τιμωρία και οι κανόνες της απόστασης τηρούνται επίσης αγόγγυστα. Παράπονα διατυπώθηκαν μόνον όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού - παρά τον αυξανόμενο και πάλι αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 80% των Ιαπώνων θεωρεί πρόωρη την εκστρατεία αυτή. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους από το Σαπόρο έως την Οκινάουα θα επιθυμούσαν μάλιστα ακόμη και να κηρυχθεί ξανά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5