Trending Now

Παγωτό μηχανής: Τι πραγματικά υπάρχει -μέσα- στα μηχανήματα που το σερβίρουν;!

Σοκ και αηδία από την αποκάλυψη

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να ξέρουμε ή δεν θα ξαναφάμε ποτέ παγωτό;

Το soft serve παγωτό ή αλλιώς μαλακό παγωτό μηχανής είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αυτής της ζωής, χειμώνα – καλοκαίρι. Μετά από μία μεγάλη οικογενειακή βόλτα, ως ένα πρόχειρο γλυκάκι, σαν παυσίλυπο για μια δύσκολη μέρα.

Φαίνεται, όμως, ότι το Tik Tok και οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θα μας κόψουν και το παγωτό μηχανής ή τουλάχιστον θα μας κάνουν να στεκόμαστε λίγο πιο καχύποπτα όταν ετοιμαζόμαστε να «χτυπήσουμε» ακόμα ένα για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Γιατί; Διότι μερικά βίντεο στη δημοφιλή πλατφόρμα βιντεο και ένα άρθρο του UNILAD έφερε στο φως μια ανησυχητική πραγματικότητα: οι μηχανές που παράγουν το παγωτό μηχανής μπορεί να είναι εστίες βακτηρίων, μούχλας και άλλων μικροβίων, αν δεν καθαρίζονται σωστά και τακτικά.

Η αποκάλυψη έγινε μέσω TikTok, όπου επαγγελματίες καθαριστές μηχανών soft serve δημοσίευσαν βίντεο από το εσωτερικό των συσκευών. Οι εικόνες δείχνουν παχύρρευστη μούχλα, συσσωρευμένο λίπος, μαύρα υπολείμματα και έντονη δυσοσμία — όλα σε σημεία που έρχονται σε επαφή με την αγαπημένη μας λιχουδιά.

Ένας από τους καθαριστές, ο χρήστης @matthewcleanmachines, εξήγησε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν ακολουθούν τις οδηγίες των κατασκευαστών για εβδομαδιαίο καθαρισμό. Αντίθετα, κάποιες καθαρίζουν τις μηχανές μόνο μία φορά τον μήνα ή και σπανιότερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των πελατών.

Πώς λειτουργούν οι μηχανές του παγωτού και γιατί είναι δύσκολο να καθαριστούν

Οι μηχανές soft serve λειτουργούν με σύστημα κυκλοφορίας αέρα και ψύξης, όπου το μείγμα παγωτού περνά από σωληνώσεις και μεταλλικά εξαρτήματα πριν καταλήξει στο χωνάκι. Πολλά από αυτά τα σημεία είναι δύσκολα προσβάσιμα και απαιτούν εξειδικευμένο καθαρισμό με αποσυναρμολόγηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υπολείμματα γάλακτος και ζάχαρης που μένουν στις σωληνώσεις αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλλα, για παράδειγμα.

Και τώρα; Τι θα γίνουμε χωρίς παγωτό;

Τα βίντεο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα social media. Πολλοί χρήστες δηλώνουν ότι θα αποφεύγουν πλέον το soft serve παγωτό, ενώ άλλοι απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους και διαφάνεια από τις επιχειρήσεις εστίασης.

© Unsplash

Ορισμένοι επαγγελματίες του χώρου παραδέχονται ότι η διαδικασία καθαρισμού είναι χρονοβόρα και απαιτεί εκπαίδευση, όμως τονίζουν ότι είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των πελατών. «Αν δεν καθαρίζεις σωστά τη μηχανή, είναι σαν να σερβίρεις παγωτό με βακτήρια», σχολιάζει ένας τεχνικός.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Αν και δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς την κατάσταση της μηχανής πίσω από τον πάγκο, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν:

-Ζητήστε πληροφορίες: Μη διστάσετε να ρωτήσετε το προσωπικό πόσο συχνά καθαρίζεται η μηχανή.

-Παρατηρήστε την εμφάνιση: Αν η μηχανή φαίνεται βρώμικη εξωτερικά, είναι πιθανό να μην καθαρίζεται σωστά και εσωτερικά.

-Προτιμήστε αξιόπιστα καταστήματα: Επιλέξτε επιχειρήσεις με καλές κριτικές και διαφάνεια στις διαδικασίες υγιεινής.

Μας σώζουν όλα αυτά από μία ενδεχόμενη δηλητηρίαση; Όχι και τόσο. Όμως, η πίεση και η αποχή είναι ένας τρόπος για να πάρουν το μάθημά τους οι επαγγελματίες που δεν εναρμονίζουν τις πρακτικές τους με τους κανόνες υγιεινής.