Trending Now

MrBeast: Ποιος είναι ο πιο διάσημος σταρ του YouTube που μοιράζει λεφτά και χαρίζει σπίτια και αυτοκίνητα

Αν και κερδίζει γύρω στα 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, δεν θεωρεί τον εαυτό του πλούσιο

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
42’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στα 25 του, ο Jimmy Donaldson, γνωστός και ως MrBeast, είναι ένας από τους content creators με τις περισσότερες προβολές
© Instagram / mrbeast

Ο Jimmy Donaldson, γνωστός ως MrBeast στο YouTube, με 240 εκατομμύρια subscribers, τα «παλαβά» του βίντεο και η φιλανθρωπική του δράση

Στα 25 του, ο Jimmy Donaldson, γνωστός και ως MrBeast, είναι ένας από τους content creators με τις περισσότερες προβολές και τους περισσότερους subscribers στο YouTube πίσω από το Ινδικό κανάλι T-Series.

Τα πρώτα viral βίντεό του περιελάμβαναν διάφορα «ανώριμα» κατορθώματα, όπως την ανάγνωση κάθε λέξης στο λεξικό μπροστά στην κάμερα, μέχρι το μέτρημα από το μηδέν έως το 100.000 για 40 συνεχόμενες ώρες. Πέρα από το χαβαλέ και την εφηβική τρέλα ο MrBeast έχει να μας δείξει και την ώριμη φιλανθρωπική πλευρά του, όπως αναδάσωση, κατασκευή σχολείων και την χρηματοδότηση θεραπείας για χιλιάδες ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή ακοής. Το βασικό του κανάλι αυτή τη στιγμή έχει 240 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ διατηρεί ακόμη 24 κανάλια όπως το Beast Philanthropy, Beast Reacts ή MrBeast Gaming.

The Evolution of MrBeast | 2012 - 2023

Πέρα από τις δραστηριότητες του στο YouTube, ο MrBeast είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων MrBeast Burger από το 2020 και της εταιρίας παραγωγής σοκολάτας Feastables από το 2022. Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά αποφέρουν στον MrBeast περίπου 600 με 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MrBeast (@mrbeast)

Ο MrBeast γεννήθηκε ως James Stephen Donaldson στις 7 Μαΐου 1998

Ο MrBeast και ο αδελφός του CJ, μεγάλωσαν στην ανατολική Βόρεια Καρολίνα στην πόλη Greenville. Το 2016, αποφοίτησε από το Greenville Christian Academy, ένα ιδιωτικό λύκειο της περιοχής. Όταν ήταν μόλις 13 ετών ανέβασε το πρώτο του βίντεο στο YouTube τον Φεβρουάριο του 2012.

Ως έφηβος ξεκίνησε την καριέρα του στο YouTube ανεβάζοντας βίντεο με το όνομα «MrBeast6000». Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο Donaldson προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να μανιπουλάρει τον αλγόριθμο του YouTube δημιουργώντας περιεχόμενο που πίστευε ότι θα τραβούσε όσο μεγαλύτερο κοινό γινόταν.

Στην προσπάθεια του, το κανάλι του πέρασε από πολλές φάσεις: αστεία compilations για το «Minecraft» και το «Call of Duty», διάφορα βίντεο όπου προσπαθούσε να υπολογίσει το τζίρο άλλων επιτυχημένων YouTubers όπως ο PewDiePie και συμβουλές για επίδοξους creators. Ο ίδιος ο MrBeast έκανε πολύ λίγες εμφανίσεις στα βίντεό του τις πρώτες μέρες.

I Counted To 100,000!

Ο MrBeast μέτρησε μέχρι το 100.000 μέσα σε 44 ώρες

Ο MrBeast άρχισε να γίνεται γνωστός το 2015 και το 2016 χάρη σε μια σειρά από βίντεο με τα «χειρότερα intros», κοροϊδεύοντας διάφορους άλλους YouTubers και τις εισαγωγές των δικών τους βίντεο.

Στα τέλη του 2016, ο MrBeast αποφάσισε να γραφτεί στο κολέγιο, αλλά όπως δήλωσε ο ίδιος, άντεξε μόνο δύο εβδομάδες πριν τα παρατήσει, λέγοντας στη μητέρα του: «Προτιμώ να είμαι φτωχός παρά να κάνω οτιδήποτε άλλο εκτός από το YouTube», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο X. Η μαμά του τον έκανε να φύγει από το παιδικό του σπίτι στη Βόρεια Καρολίνα στα 18 γιατί «με αγαπάει και ήθελε απλώς να είμαι επιτυχημένος», αποκάλυψε ο MrBeast αργότερα σε μια ανάρτηση στο X.

Ο MrBeast έγινε viral για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017, όταν ανέβασε ένα βίντεο που έδειχνε τον εαυτό του να μετράει έως το 100.000, το οποίο αργότερα αποκάλυψε ότι του πήρε 44 ώρες.

«Το ήθελα πολύ», είπε αργότερα ο MrBeast για αυτό το κατόρθωμά του. «Είχα εγκαταλείψει το κολέγιο και δεν έβγαζα πολλά χρήματα. Ήξερα ότι θα γίνει viral». Αφού το βίντεο έγινε όντως viral, ο MrBeast κατάφερε να «λύσει το γρίφο» ανακαλύπτοντας τι περιεχόμενο προτιμάει ο αλγόριθμος του YouTube.

Γρήγορα συγκέντρωσε ακόμη περισσότερα views και subscribers με παρόμοιους «άθλους», όπως το να σπινάρει ένα fidget spinner για 24 ώρες ή να παρακολουθεί το μουσικό βίντεο του Jake Paul «It's Everyday Bro» για 10 ώρες. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ο MrBeast έφτασε στους 1 εκατομμύριο συνδρομητές.

Από εξαντλητικά βίντεο τύπου Survivor στις φιλανθρωπίες

Ο MrBeast εξακολουθεί να δημοσιεύει βίντεο με εξαντλητικές και επικίνδυνες δοκιμασίες διάρκειας πολλών ωρών - τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως «junklord YouTube», με τους  νικητές να φεύγουν έχοντας κερδίσει έπαθλα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Οι τίτλοι τέτοιων βίντεο κυμαίνονται από «Going through the same drive-thru 1.000 Times» έως «Last To Remove Hand, Gets Lamborghini».

Last To Remove Hand, Gets Lamborghini Challenge

Κάποτε άνοιξε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων χαρίζοντας αυτοκίνητα και είναι γνωστό ότι μοιράζει χιλιάδες δολάρια σε καινούργιους streamers στο Twitch και στο YouTube, καθώς και σε σερβιτόρες και οδηγούς Uber αυτοπροσώπως.

1,000 Deaf People Hear For The First Time

Καθώς το κανάλι του Donaldson γιγαντώθηκε, μπόρεσε να προσλάβει τέσσερις από τους παιδικούς του φίλους, τους Chris, Chandler, Garret και Jake, για να δουλέψουν για αυτόν και το κανάλι του στο YouTube. Η παρέα εμφανίζεται συχνά σε πολλά από τα βίντεο του MrBeast και ο καθένας του έχει καταφέρει να φτιάξει το δικό του brand στο YouTube.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, είχε δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια, χαρίζοντάς του τον τίτλο του «μεγαλύτερου φιλάνθρωπου του YouTube». Ο MrBeast είναι προϊόν του δικού του viral περιεχομένου. Είναι σε θέση να χαρίζει αυτά τα ποσά χάρη σε χορηγίες και διαφημίσεις που προβάλλονται κατά την διάρκεια των βίντεό του, σύμφωνα με το βίντεο «How I Gave Away $1,000,000».

How I Gave Away $1,000,000

Φυσικά, αυτού του είδους τα βίντεο δεν άργησαν να βρουν μιμητές και πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν το περιεχόμενο του MrBeast, άλλοι με περισσότερο και άλλοι με λιγότερο επιτυχία.

Every YouTuber Who Tried Copying MrBeast Worldwide

Με τα χρόνια, ο MrBeast αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη ζωή του

Ο 25χρονος MrBeast μοιράστηκε ότι πάσχει από τη νόσο του Crohn, μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Τον Ιούνιο του 2019, αποκάλυψε για πρώτη φορά στο Instagram ότι είχε σχέση με τη Maddy Spidell. «Δεν θέλω τον MrBeast για τα λεφτά του, απλά θέλω ένα αγόρι με καλό γούστο στα anime που μπορεί να με κάνει να γελάσω», έγραψε η Spidell σε μια ανάρτηση στο X.

Στα τέλη του 2018, ο MrBeast εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του για να υποστηρίξει τον PewDiePie, τον Σουηδό YouTuber ο οποίος ανταγωνιζόταν εκείνη την εποχή το Ινδικό κανάλι T-Series για την πρώτη θέση στο You Tube όσων αφορά στου subscribers. Ηχογράφησε ένα βίντεο 12 ωρών λέγοντας «PewDiePie» 100.000 φορές και εμφανίστηκε στο Super Bowl με την παρέα του φορώντας μπλουζάκια «Sub 2 PewDiePie».

I Advertised Pewdiepie At The Super Bowl

Στα τέλη του 2019, ο MrBeast ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία μια καμπάνια συγκέντρωσης κεφαλαίων #TeamTrees για να φυτευτούν 20 εκατομμύρια δέντρα μέχρι το τέλος του έτους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς και ΗΠΑ.

Η προσπάθεια αυτή συγκέντρωσε την υποστήριξη περισσότερων από 600 influencers και έλαβε δωρεές από στελέχη τεχνολογίας όπως ο Elon Musk και ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Jack Dorsey καθώς και μεγάλα ονόματα του YouTube όπως ο Jeffree Star και ο PewDiePie.

Planting 20,000,000 Trees, My Biggest Project Ever!

Ο MrBeast είχε τα περισσότερα views στο YouTube το 2020

Σε ένα βίντεο, που μεταδόθηκε τον Απρίλιο του 2020, ο Donaldson συγκέντρωσε 32 από τους μεγαλύτερους influencers στον κόσμο για να λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί για 250.000 δολάρια. Το βίντεο έπιασε πάνω από 38 εκατομμύρια views σε λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, διοργάνωσε ένα τουρνουά Trivia με influencers με έπαθλο 300.000 δολάρια το οποίος κέρδισε η οικογένεια D'Amelio.

$250,000 Influencer Rock, Paper, Scissors Tournament

Καθώς οι fans του αυξάνονται, τα βίντεο του MrBeast γίνονται όλο και πιο φιλόδοξα. Το μέσο κόστος για τη δημιουργία ενός βίντεο αυξήθηκε από 10.000 δολάρια στα 300.000 δολάρια μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο MrBeast ξεκίνησε επίσης τη δική του φιλανθρωπική οργάνωση στα τέλη του 2020 που ονομάζεται Beast Philanthropy.

Ο ιστότοπος της οργάνωσης αναφέρει ότι έχει δεσμευτεί να παρέχει «μακροχρόνια ανακούφιση σε άτομα που υποφέρουν από πείνα, φτώχεια και έλλειψη στέγης».

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο MrBeast άνοιξε ένα εστιατόριο μοναδικό στον κόσμο, όπου πλήρωνε τους πελάτες για να δειπνήσουν σε αυτό. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λάνσαρε το δικό του franchise «MrBeast Burger» σε δεκάδες πόλεις.

Σε κάποια από τα βίντεο του 2021 ο Donaldson αγόρασε όλα τα προϊόντα σε πέντε διαφορετικά καταστήματα και ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε ακριβά φαγητά, όπως ένα «χρυσό» παγωτό αξίας 100.000 δολαρίων .

I Ate $100,000 Golden Ice Cream

Τον Φεβρουάριο του 2021, έκανε μια guest εμφάνιση στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Clubhouse όπου μίλησε σχετικά με το πώς να γίνεις επιτυχημένος στο YouTube. Η παρουσία του και μόνο έφερε χιλιάδες downloads και subscriptions, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να κρασάρει.

Ο MrBeast κατηγορήθηκε για «εχθρικό εργασιακό περιβάλλον»

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους φλέρταρε με τα κρυπτονομίσματα, προκαλώντας αντιδράσεις από ορισμένους θαυμαστές του. Τον κατηγόρησαν ως συνεργό σε ένα σύστημα «pump-and-dump» αφού προώθησε το κρυπτονόμισμα Refinable, το οποίο γρήγορα κατέρρευσε μετά την κυκλοφορία του, σύμφωνα με τους New York Times.

Τον Μάιο του 2021, προηγούμενοι υπάλληλοι του Donaldson δήλωσαν στους New York Times ότι είχε δημιουργήσει ένα «εχθρικό εργασιακό περιβάλλον» και ότι είχε «παράλογες απαιτήσεις».

11 υπάλληλοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τους New York Times, με την εφημερίδα να λέει ότι η συμπεριφορά του Donaldson ήταν πολύ διαφορετική όταν δεν υπήρχαν οι κάμερες.

Το 2021, ο MrBeast ξεπέρασε τους 53 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube

Αποκάλυψε επίσης ότι πάντα κυνηγάει την τελειότητα στα βίντεό του, σε τέτοιο βαθμό που έχει πετάξει στα σκουπίδια τουλάχιστον τρία βίντεο το 2020 για τα οποία ξόδεψε 100.000 δολάρια, σύμφωνα με το Dexerto.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο MrBeast κατέκτησε την πρώτη θέση ως ο πιο ακριβοπληρωμένος YouTuber σύμφωνα με το Forbes. Το περιοδικό υπολόγισε ότι τα κέρδη του ανέρχονταν στα 54 εκατομμύρια δολάρια για το 2021, περισσότερα από celebrities όπως η Billie Eilish και η Kim Kardashian.

Τον Ιούλιο του 2022, ο MrBeast πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο. Έγινε ο δεύτερος content creator στο YouTube που έφτασε τους 100 εκατομμύρια συνδρομητές μετά τον PewDiePie, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους κατάφερε να τον ξεπεράσει.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο MrBeast αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί προσφορά του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την αυτοκρατορία του, αλλά την απέρριψε.

Όταν ρωτήθηκε στο podcast του Flagrant αν είχε στο μυαλό του μια συγκεκριμένη τιμή απάντησε, «Είναι τόσο τρελό που δεν θέλω καν να το πω. Αν έχουμε μια εταιρεία που φτιάχνει παιχνίδια για κινητά και έχουμε 100 εκατομμύρια ανθρώπους να παίζουν, και έχουμε χιλιάδες εστιατόρια Beast Burgers και Feastables, πιθανότατα η τιμή θα ήταν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή 20 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε.

MrBeast Gets Flagrant and Walked Away from $1 BILLION DOLLARS

Ο Elon Musk είναι το πρότυπο του MrBeast

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο MrBeast έγραψε στο Χ: «Μπορώ να γίνω ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter;» Ο Elon Musk, απάντησε: «Δεν αποκλείεται».

Ο MrBeast έχει δηλώσει ότι ο Elon Musk είναι το πρότυπό του. «Θέλω πολύ να γίνω ο Elon Musk μια μέρα», έγραψε στο Twitter το 2020, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 μεταξύ σοβαρού και αστείου εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει το Twitter.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο MrBeast είπε ότι σχεδιάζει να χαρίσει «μέχρι και την τελευταία δεκάρα» πριν πεθάνει. «Όσο μεγάλος κι αν γίνω, δεν θα αποκτήσω ποτέ έπαυλη, γιοτ, Lamborghini κ.λπ. Το μόνο που θέλω είναι να κάνω τα καλύτερα δυνατά βίντεο και να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ», είχε δηλώσει κάποτε.

Τον Δεκέμβριο του 2020, λάνσαρε το MrBeast Burger, σε συνεργασία με μια ομάδα εστιατορίων που ονομάζεται Virtual Dining Concepts. Τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε μια επιχείρηση σοκολάτας με το όνομα Feastables, η οποία φτιάχνει μπάρες σοκολάτας φυτικής προέλευσης, χωρίς γλουτένη. Η εταιρεία πούλησε περισσότερες από 1 εκατομμύριο μπάρες σοκολάτας μέσα στις πρώτες 72 ώρες κυκλοφορίας και είχε ήδη κερδίσει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις μέχρι τον Μάιο του 2022.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο MrBeast ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει πάνω από 250.000 δολάρια από την πρώτη του ανάρτηση στο X. «Το πρώτο μου βίντεο στο Χ έβγαλε πάνω από 250.000 δολάρια!» έγραψε στην ανάρτησή του, σημειώνοντας ότι είχε συγκεκριμένα αποφέρει έσοδα 263.655 δολαρίων.

Ο MrBeast είχε αρχικά απορρίψει προτάσεις για να δημοσιεύσει βίντεο στην πλατφόρμα του Elon Musk. «Τα βίντεό μου κοστίζουν εκατομμύρια για να δημιουργηθούν και ακόμα κι αν είχαν ένα δισεκατομμύριο προβολές στο X, δεν θα χρηματοδοτούσαν ούτε ένα κλάσμα», ανάρτησε ο MrBeast στο X στις 30 Δεκεμβρίου.

Αλλά, λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα βίντεο διάρκειας 16 λεπτών συγκεντρώνοντας περισσότερες από 176 εκατομμύρια προβολές.

Ο MrBeast προκαλεί τον Sam Altman

Αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Sora, ενός νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει βίντεο από κείμενο, ο MrBeast ζήτησε από τον Altman ένα βίντεο με έναν πίθηκο να παίζει σκάκι σε ένα πάρκο. Και ο Altman φυσικά δεν τον απογοήτευσε.

Παρά το γεγονός ότι κερδίζει κοντά στα 600 με 700 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ο MrBeast εξακολουθεί να μην αισθάνεται πλούσιος.

«Δεν είμαι αφελής. Ίσως μια μέρα. Αλλά αυτή τη στιγμή, ό,τι κάνουμε, το επανεπενδύουμε», είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ