Trending Now

Η ζωή μίας Αθηναίας στη Σεούλ μέσα από TikTok βίντεο

Η ελληνοκορεάτισσα Μαρία Αθανασοπούλου μοιράζεται trivia και fun facts από την καθημερινότητά της στη Νότια Κορέα

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ζωή στη Νότια Κορέα
Εσύ θα έμενες στην Νότια Κορέα; © Mathew Schwartz/ Unsplash

Η Μαρία Αθανασοπούλου, Αθηναία που ζει στη Σεούλ, μιλάει για τη ζωή και την καθημερινότητα στη Νότια Κορέα

Πώς θα σας φαινόταν αν το λεωφορείο ερχόταν πάντοτε στην ώρα του; Αν μπορούσατε να αφήσετε για λίγο την τσάντα δίχως να φοβάστε ότι θα σας κλέψουν; Αν έπρεπε να αποδεχτείτε ότι τα γλυκά είναι σχεδόν άγλυκα και τα φαγητά κάπως άνοστα; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα, που όπως λέει και η Μαρία Αθανασοπούλου στα βίντεό της, απλά βγάζουν νόημα στη Νότια Κορέα. Η νεαρή Αθηναία ζει τους τελευταίους έξι μήνες στη Σεούλ και μέσω της πλατφόρμας του TikTok μάς μαθαίνει τι θα πει κορεάτικο lifestyle.

Η καθημερινότητα στη Νότια Κορέα μέσα από τα βίντεο μίας Αθηναίας στο TikTok

Καλημέρα από Αθήνα, καλησπέρα από Σεούλ. Για όσους δεν το γνωρίζατε, με τη Σεούλ εκτός από πολλά χιλιόμετρα μάς χωρίζουν και πολλές ώρες, εφτά συγκεκριμένα. Παρόλα αυτά καταφέραμε με την Μαρία Αθανασοπούλου να βρούμε τον κατάλληλο τόπο και χρόνο, κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση. Εννέα το πρωί για εμένα, τέσσερις το απόγευμα για εκείνη. Η Μαρία μεγάλωσε στην Αθήνα με μητέρα Κορεάτισσα και πατέρα Έλληνα. Θεωρεί τα ελληνικά ως πρώτη της γλώσσα, μιας και όσο ήταν μαθήτρια προσπαθούσε να μιλάει μόνο αυτά. Ο λόγος; Ήδη ξεχώριζε για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπου, δεν ήθελε να ξεχωρίζει και για την γλώσσα. Επιθυμούσε απλά να ταιριάζει με τα υπόλοιπα παιδιά. Σταδιακά απομακρύνθηκε από την κορεάτικη πλευρά της, μεγαλώνοντας όμως κατάλαβε ότι έπρεπε να την ξαναβρεί. Κάπως έτσι αποφάσισε να φτιάξει βαλίτσες και να μετακομίσει στη Σεούλ.

Η ζωή στη Νότια Κορέα
Μια Αθηναία στη Σεούλ © Μαρία Αθανοσοπούλου

Κάθε αρχή και δύσκολη. Δεν πρόκειται για απόφαση της στιγμής, ούτε κάποια παρόρμηση. Ήταν μια σκέψη που υπήρχε στο μυαλό της, αλλά μονίμως σε αναβολή. Τη χρονιά που πέρασε κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα, αφήνοντας για λίγο την Ελλάδα και το comfort place της. Τον πρώτο καιρό την φιλοξενούσαν συγγενείς της μέχρι να βρει τα πατήματα της, πλέον όμως συγκατοικεί με μία Ελληνίδα ζώντας ξανά φοιτητική ζωή. Έχει αφιερωθεί στην εκμάθηση κορεατικής γλώσσας παρακολουθώντας εντατικά μαθήματα σε πανεπιστήμιο της Σεούλ, μιας και αυτός ήταν εξαρχής και ο σκοπός του ταξιδιού.

Καθημερινότητα σε fast forward 

Αν θεωρούσατε γρήγορους τους ρυθμούς της Αθήνας, η ζωή στη Νότια Κορέα βρίσκεται σε άλλο level. Όπως μου εξηγεί η Μαρία νιώθεις ότι διαρκώς όλοι βιάζονται, διασχίζουν σχεδόν τρέχοντας τους δρόμους, δημιουργώντας έντονο αίσθημα άγχους. Ωστόσο αν αγνοήσετε την μικρή αυτή τρέλα, υπερισχύουν τα θετικά της όλης υπόθεσης. Το φαγητό έρχεται γρήγορα, το λεωφορείο έρχεται γρήγορα, τα γραφειοκρατικά ζητήματα λύνονται γρήγορα (εκτός βέβαια αν είσαι ξένος). Όλη η φιλοσοφία των Κορεατών βασίζεται σε ένα συνεχές fast forward, σε αντίθεση με την Ελλάδα που συχνά σπρώχνουμε έμεις την ημέρα για να κυλίσει όπως πρέπει. 

Ο κόσμος του Korean Beauty

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των Κορεατών, είναι το αψεγάδιαστο και κατάλευκο δέρμα τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Για αυτό άλλωστε τον τελευταίο χρόνο ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα ήταν τα Korean Beauty προϊόντα. Άξιζε τελικά όλος αυτός ο ντόρος; Η Μαρία όποτε μιλάει με την μητέρα της μέσω βιντεοκλήσης, πάντοτε την βλέπει να φοράει μια μάσκα ομορφιάς, μια κρέμα προσώπου, μονίμως κάτι υπάρχει. Πρόκειται για έναν λαό που δίνει μεγάλη σημασία στο κομμάτι του self-care, είτε επενδύοντας στα κατάλληλα προϊόντα, είτε επιλέγοντας τις κατάλληλες θεραπείες. Δεν είναι τα κορεάτικα καλλυντικά που ξεχωρίζουν, αλλά όλη η beauty φιλοσοφία που έχει υιοθετηθεί χρόνια τώρα.

Υπάρχουν κοινά μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας;

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε πετύχει ακόμα το πορσελάνινο δέρμα, αλλά ξέρουμε τι θα πει καλός καφές. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Νότια Κορέα, η οποία όχι μόνο αγαπάει τον καφέ, αλλά τον θεωρεί μέρος της καθημερινότητάς της. Πρόκειται για έναν λαό που δουλεύει και διαβάζει πολύ, άρα δεν αποχωρίζεται εύκολα την καφεΐνη. 

Όσον αφορά στο φαγητό, η Μαρία συχνά αναπολεί τις ελληνικές γεύσεις. Μπορεί στη Σεούλ να βρεις πολλά και διαφορετικά είδη γλυκών, όμως τα περισσότερα από αυτά στερούνται ζάχαρης… Κάτι παρόμοιο παρατηρείται και με το αλάτι στα περισσότερα αλμυρά γεύματα. Η κατάσταση κάπως βελτιώνεται με το korean barbeque και τα street food stands τα οποία είναι ιδιαίτερα γευστικά και σχετικά οικονομικά. Ωστόσο για την Μαρία οι έντονες γεύσεις της Ελλάδας, είναι ασυναγώνιστες. 

Η εύρεση σπιτιού με χαμηλό ενοίκιο είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Κορεάτες. Δεν είναι εφικτό να ζήσετε στη Σεούλ αν δεν εργάζεστε ή αν δεν έχετε ήδη καλή οικονομική κατάσταση. Ευτυχώς θεωρείται φυσιολογικό το να μένει κανείς με τους γονείς του κι ας έχει μεγαλώσει, κάτι το οποίο τελικά δεν είναι μόνο δική μας νοοτροπία.

Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…

Μπορεί να βρίσκεται σχεδόν μισό χρόνο στη Σεουλ, όμως τα βίντεο στην πλατφόρμα του Tik-tok είχαν ήδη ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όταν ζεις στην Ελλάδα αλλά έχεις και κορεατικές ρίζες, είναι πολλά αυτά που έχεις ακούσει ανά τα χρόνια, με πρωταγωνιστή τη φράση «Είσαι κινεζάκι». Ως παιδί η Μαρία είχε βιώσει ρατσισμό, παρόλο που μιλούσε άπταιστα ελληνικά, ήταν άριστη μαθήτρια και είχε Ελληνίδες φίλες. Δεν έδινε ωστόσο ιδιαίτερη σημασία. Έβλεπε πως τα παιδία με άλλη καταγωγή ερχόντουσαν αντιμέτωπα με χειρότερες καταστάσεις, νιώθοντας πως όσα δέχεται εκείνη δεν είναι κάτι το τρομερό. Έτσι την περίοδο της πανδημίας, αποφάσισε όλα όσα έχει ακούσει και βιώσει να τα επικοινωνήσει με έναν πιο χιουμοριστικό τρόπο, μέσω της πλατφόρμας του TikTok. 

Η Μαρία σήμερα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ζει στη Σεούλ, ακούει κάθε πρωί ΛΕΞ και γνωρίζει ξανά την κουλτούρα της μητέρας της. Θα την βρείτε στο TikTok ως @korean_maria, με βίντεο που μετράνε πάνω από 30.000 προβολές. Ακόμα όμως νιώθει δυσφορία όταν κάποιος την αποκαλεί «κινεζάκι». Στην Κορέα δεν δέχεται εμφανή ρατσισμό, αλλά ξέρει πως την θεωρούν outsider. Δεν θα είναι αγενείς μαζί της, αλλά κάνουν αισθητό το ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ τους. Στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε όλοι είναι να νιώθουμε αποδεκτοί. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε τόσο δύσκολο. Είδατε άλλωστε πόσα κοινά έχουν οι δύο λαοί. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ