Trending Now

Αμερικανός τουρίστας προκάλεσε φθορές σε αγάλματα γιατί τα θεώρησε «ειδωλολατρικά»

Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι πάσχει από το «σύνδρομο της Ιερουσαλήμ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανός τουρίστας προκάλεσε φθορές σε αγάλματα σε μουσείο της Ιερουσαλήμ
Αμερικανός τουρίστας προκάλεσε φθορές σε αγάλματα σε μουσείο της Ιερουσαλήμ © Israeli police

Ιερουσαλήμ: Πρωτοφανές επεισόδιο σε μουσείο με Αμερικανό τουρίστα - Έριξε κάτω αγάλματα

Ένας 40χρονος Αμερικανός τουρίστας συνελήφθη στην Ιερουσαλήμ αφού προκάλεσε σκόπιμα ζημιά σε δύο ρωμαϊκά γλυπτά που εκτίθενται στο Μουσείο του Ισραήλ αργά το απόγευμα της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου.

Ο άνδρας αποκάλεσε τα γλυπτά «ειδωλολατρικά και αντίθετα με την Τορά», σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία. Ο άνδρας αναποδογύρισε τα βάθρα πάνω στα οποία βρίσκονταν τα δύο αρχαία γλυπτά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα έργα κατά την πρόσκρουσή τους στο δάπεδο στην αρχαιολογική πτέρυγα του μουσείου.

Το ένα γλυπτό ήταν το κεφάλι της αρχαίας θεάς Αθηνάς, το μόνο σωζόμενο τμήμα ενός χαμένου λαξευτού αγάλματος από πέτρα που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο λαιμός της προτομής φαίνεται να έχει υποστεί ζημιά αφού αποσυνδέθηκε από το βάθρο μετά το περιστατικό.

Το δεύτερο γλυπτό, το οποίο έσπασε σε πολλά κομμάτια, απεικόνιζε έναν γρύπα (μυθολογικό υβρίδιο λιονταριού και αετού) με το μπροστινό του πόδι πάνω από τον τροχό της μοίρας της θεάς Νέμεσης, που επίσης χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ..

Αμερικανός τουρίστας προκάλεσε φθορές σε αγάλματα γιατί τα θεώρησε «ειδωλολατρικά»

«Τα κατεστραμμένα αγάλματα έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου για αποκατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος στο Hyperallergic.

«Η διεύθυνση του μουσείου, η οποία θεωρεί το γεγονός αυτό ως ένα ανησυχητικό και ασυνήθιστο γεγονός, καταδικάζει κάθε μορφή βίας και ελπίζει ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν».

Το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου ειδοποίησε την ισραηλινή αστυνομία για το περιστατικό και ο άνδρας προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.

Ο άνδρας αποκάλυψε ότι προκάλεσε σκόπιμα ζημιά στα γλυπτά επειδή τα θεωρούσε «ειδωλολατρικά». Ο δικηγόρος του άνδρα αρνήθηκε ότι επρόκειτο για πράξη φανατισμού, λέγοντας στον Guardian ότι ο πελάτης του έπασχε από μια ψυχιατρική κατάσταση γνωστή ως «σύνδρομο της Ιερουσαλήμ», που χαρακτηρίζεται ως μια κατάσταση ψυχωτικού αποπροσανατολισμού που πλήττει τους προσκυνητές στην Ιερουσαλήμ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ