Trending Now

16 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου

Το πρώτο κουτί με σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς και τα γράμματα στην Ιουλιέτα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τριαντάφυλλο - Ημέρα των ερωτευμένων - Αγίου Βαλεντίνου
Τριαντάφυλλο - Ημέρα των ερωτευμένων - Αγίου Βαλεντίνου © Unsplash / Becca Tapert

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Ποια είναι τα 16 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για την 14η Φεβρουαρίου.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου η 14η Φεβρουαρίου και οι απανταχού ερωτευμένοι γιορτάζουν, ετοιμάζοντας μικρές και μεγάλες εκπλήξεις για το ταίρι τους. Την τιμητική τους έχουν τα λουλούδια και τα γλυκά. Ποια είναι, όμως, δεκαέξι πράγματα που ίσως δεν ξέρουμε για την ημέρα των ερωτευμένων;

Σε όλο τον κόσμο οι ερωτευμένοι γιορτάζουν διαφορετικά, τηρώντας τις δικές τους παραδόσεις. Ας δούμε κάποιες από αυτές: 

1. Υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου σημειώνει το δημοσίευμα του Woman's day. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ημέρα προέρχεται από τα Λουπερκάλια (Lupercalia), μια από τις παλιότερες παγανιστικές ρωμαϊκές γιορτές στις 15 Φεβρουαρίου, προς τιμήν του Λούπερκου, μιας πρωτόγονης θεότητας που ευλογούσε τη γονιμότητα.

Η δεύτερη θεωρία είναι ότι ενώ ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' απαγόρευσε στους νέους άνδρες να παντρεύονται o ιερέας Βαλεντίνος αψήφησε την απαγόρευση και τέλεσε μυστικούς γάμους. Για την ανυπακοή του, εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου γύρω στο έτος 270 μΧ.

2. Το 496 μΧ., ο Πάπας Γελάσιος Α΄ έκανε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου επίσημη αργία. Μετά τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού το 1969, ο Πάπας Παύλος ΣΤ' αποφάσισε να αφαιρέσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το ημερολόγιο των μεγάλων εορτών, επειδή δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτόν.

3. Ο πρώτος γνωστός επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 14 Φεβρουαρίου 1400, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ΣΤ' ίδρυσε το La cour amoureuse, ή αλλιώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγάπης. Τα μέλη του δικαστηρίου ήταν μόνο γυναίκες και συνεδρίαζε για διαζύγια, απιστία και την ενδοοικογενειακή βία.  

4. Η παλαιότερη καταγραφή ενός Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα ποίημα που έγραψε ο δούκας της Ορλεάνης, Κάρολος, στη σύζυγό του όταν φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου το 1415, στο οποίο αναφέρεται στη σύζυγό του ως «Βαλεντίνος».   

5. Το 1537, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η' κήρυξε επίσημα την 14η Φεβρουαρίου ως αργία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με βασιλικό καταστατικό. Ήταν ο μονάρχης που είχε έξι γυναίκες: μία πέθανε, μία επέζησε, δύο χώρισε και δύο αποκεφάλισε.

6. Οι Αγγλίδες πίστευαν ότι τα φύλλα δάφνης έφερναν καλή τύχη την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στη δεκαετία του 1700, οι Αγγλίδες βάζανε πέντε φύλλα δάφνης στα μαξιλάρια τους -ένα στο κέντρο και τέσσερα στις γωνίες- τη νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να δουν τους μελλοντικούς συζύγους. 

7. Ο βασιλιάς Κάρολος Β' της Σουηδίας μετά από ένα ταξίδι στην Περσία στις αρχές του 1700, ξεκίνησε την παράδοση της αποστολής λουλουδιών. Σημειωτέον τα τριαντάφυλλα είναι ο βασιλιάς των λουλουδιών για την ημέρα αυτή.

8. Ο Ρίτσαρντ Κάντμπερι (Richard Cadbury) παρουσίασε το πρώτο κουτί σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1868. 

9. Κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η πόλη της Βερόνα στην Ιταλία λαμβάνει χιλιάδες γράμματα που απευθύνονται στην Ιουλιέτα. Εθελοντές απαντούν σε κάθε γράμμα και απονέμουν το βραβείο «Cara Giulietta» («Αγαπητή Ιουλιέτα») στον συγγραφέα του πιο ρομαντικού γράμματος.

10. Στην Ιαπωνία, λόγω ενός μεταφραστικού λάθους που έγινε από μια εταιρεία σοκολάτας, μόνο οι γυναίκες αγοράζουν σοκολάτα και δώρα για τους αγαπημένους τους στις 14 Φεβρουαρίου.  

11. Για την Γκάνα, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη σοκολάτα.

12. Τα ρομαντικά ζευγάρια στη Νότια Κορέα γιορτάζουν την ημέρα της αγάπης στις 14 κάθε μήνα.

13. Στην Ουαλία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου και οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν χειροποίητα ξύλινα κουτάλια, μία παράδοση του 16ο αιώνα.

14. Στη Δανία, ανταλλάσσουν χειροποίητες κάρτες με αποξηραμένους λευκούς γάλανθους (snowdrops). Θεωρείται ότι είναι οι πρώτοι που ανθίζουν κάθε χρόνο.

15. Στη Σλοβενία, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ένας από τους προστάτες της άνοιξης. Η ημέρα σηματοδοτεί την πρώτη μέρα εργασίας στα χωράφια για το νέο έτος.  

16. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πολλά για την αγάπη. Σε μια έκθεση από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, αναμένεται να ξοδέψουν το ιλιγγιώδες ποσό των 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοσμήματα. Συνολικά το 2021 ξόδεψαν 21,8 δισ. δολάρια ενώ το 2022 αναμένεται να δαπανήσουν 23,9 δισ. δολάρια -- καθιστώντας τη δεύτερη υψηλότερη χρονιά σε αγορές που έχει καταγραφεί. Επίσης σύμφωνα με το Hallmark, 145 εκατομμύρια ευχετήριες κάρτες ανταλλάσσονται κάθε χρόνο μόνο για την ημέρα αυτή στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.