Trending Now

«Παπαρατσένκο»: Η φράση του Κουτσούμπα που έγινε viral

Η απάντηση του καθηγητή Σεργκέι Ραντσένκο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Παπαρατσένκο»: Η αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα στον Σέργκεϊ Ρατσένκο προκάλεσε «βροχή» από σχόλια στο Twitter.

Μια φράση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση μομφής, ξεχώρισε και όπως ήταν φυσικό οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το σχολίασαν ποικιλοτρόπως.

Ειδικότερα ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον καθηγητή του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Σεργκέι Ραντσένκο, ο οποίος ανήρτησε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΕΣΣΔ, όπου αναφέρεται η παρεχόμενη στήριξη των σοβιετικών στο ΚΚΕ και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Ο κ. Κουτσούμπας προσπαθώντας να θυμηθεί το όνομα του καθηγητή τον αποκάλεσε «Παπαρατσένκο», προκαλώντας πανικό στο Twitter.

«Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης. Τον ξεχνάω, ο παπα, παπα, παπαρα… Παπαρατσένκο; Πώς τον λένε…κάπως έτσι… Παπαρατσένκο. Αλλά καλά αυτός. οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν; Τώρα φταίω εγώ να πω: Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια», είπε χαρακτηριστικά κ. Κουτσούμπας.

Τη δική του απάντηση, σε όλα αυτά που ειπώθηκαν, έδωσε ο ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο με σειρά αναρτήσεων. «Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο να επιτίθεται ad hominem σε έναν ιστορικό με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς», έγραψε ο καθηγητής ιστορίας του Johns Hopkins.

Και συνέχισε: «Γελάσαμε όλοι πολύ (κι εγώ), αλλά τώρα που έχω γίνει χασταγκ, ας πούμε δύο λόγια περί πολιτικού διαλόγου. Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ.

»Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο».

«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων», κατέληξε ο καθηγητής Ραντσένκο.

Οι αναρτήσεις του καθηγητή ιστορίας Σεργκέι Ραντσένκο © Twitter/ DrRadchenko

Οι αναρτήσεις του καθηγητή ιστορίας Σεργκέι Ραντσένκο © Twitter/ DrRadchenko

Ακολουθούν κάποια σχόλια χρηστών του Twitter

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις