Trending Now

Πόσα κιλά σηκώνει το Facebook;

Κόπηκε φωτογραφία μοντέλου λόγω… πάχους

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129762-293507.jpg

H Tess Holliday είναι αυτό που λέμε «μοντέλο για μεγάλα μεγέθη». Η αυστραλέζικη φεμινιστική οργάνωση «Cherchez la femme» επέλεξε μία φωτογραφία της με μαγιό για να εικονογραφήσει ένα event στο Facebook. Η εκδήλωση - συζήτηση που θα γίνει αυτές τις μέρες ονομάζεται «Φεμινισμός και πάχος» και έχει θέμα την αποδοχή όλων των γυναικείων σωμάτων και τον αποκλεισμό των κλισέ. Αφού λοιπόν η οργάνωση έστησε ωραία και καλά την σελίδα του event και κάλεσε τους φίλους, πλήρωσε και για να προωθηθεί το event και να μαζέψει συμμετοχές, μπαμ, το Facebook κατεβάζει την κύρια φωτογραφία, αυτήν της Tess Holliday.

Συγκεκριμένα την έκρινε ως ανάρμοστη με βάση την πολιτική του στις εικόνες για τη φόρμα και την υγεία. Ο σχετικός κανόνας της πολιτικής διαφήμισης αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται η χρήση εικόνων που δίνουν έμφαση στο "ιδανικό" σώμα ή σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, ή εικόνων που παρουσιάζουν απροσδόκητα ή απίθανα αποτελέσματα, όπως είναι οι εικόνες "πριν και μετά"».

Οι διοργανωτές φυσικά προσπάθησαν να ακυρώσουν την απόφαση αυτή, εξηγώντας ότι μόνο διχαστικό μήνυμα δεν είχε η φωτογραφία, μα ακριβώς το αντίθετο. Ήθελε να δείξει ότι όλες οι γυναίκες, όπως κι αν είναι το σώμα τους είναι ίδιες και εξίσου όμορφες και ότι η γοητεία δεν εξαρτάται από τα κιλά. Το Facebook όμως μάλλον δεν έπιασε ούτε αυτή τη φορά το νόημα αφού τους πρότεινε ως εναλλακτική να χρησιμοποιήσουν μία σχετική φωτογραφία όπως κάποια που να τρέχει ή να κάνει ποδήλατο (!).

Αυτή τη φορά, τα μέλη της οργάνωσης Cherchez la femme τσαντίστηκαν για τα καλά και έκαναν ανάρτηση στον λογαριασμό τους γράφοντας ότι «το Facebook αγνοεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο event έχει σαν στόχο ακριβώς την αποδοχή όλων των ανθρώπινων μορφολογιών και ιδιαίτερα των παχουλών σωμάτων». «Αντίθετα», συνέχισαν, «το δίκτυο αυτό έβγαλε το συμπέρασμα ότι θέλαμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες δεν νοιώθουν καλά με την εμφάνισή τους και γι' αυτό δημοσιεύσαμε μία φωτογραφία ενός υπέροχου μοντέλου μεγάλων μεγεθών». Προφανώς το Facebook δεν έχει καμία ιδέα ότι γυναίκες plus size, αυτές που περιγράφουν τον εαυτό τους οι ίδιες ως παχουλές, μπορούν να αισθάνονται πάρα πολύ ωραία».

Φυσικά το ξέσπασμα αυτό ενάντια στους κανόνες του Facebook έγινε γρήγορα viral και γρήγορα η εταιρία όχι μόνο έκανε πίσω αλλά προσπάθησε και να δικαιολογηθεί. «Η ομάδα μας αναλύει εκατομμύρια φωτογραφίες διαφημίσεων κάθε εβδομάδα και συχνά κόβονται κάποιες άδικα. Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος αυτό και ενημερώνουμε τους διοργανωτές ότι το χορηγούμενο post έχει τελικά εγκριθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση. Έκτοτε η φωτογραφία ανέβηκε κανονικά και το event εμφανίζεται όπως το σχεδίασαν εξαρχής οι διοργανωτές εδώ.

Η «απολογία» του Facebook όπως δημοσιεύθηκε από την σελίδα των Cherchez la femme.

Το σχόλιο του μοντέλου Tess Holliday στη σελίδα της στο Instagram.

Η ανακοίνωση / εξήγηση του Facebook για το κόψιμο της φωτογραφίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY