Wine & Spirits

Οινοποιείο Αφιανές: Τα κρασιά της Ικαρίας, αυτά τα από πάντα «φυσικά» κρασιά

Τα ξεχωριστά νησιά δίνουν και ξεχωριστά κρασιά

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
krasia-anoigma.jpg

Το Οινοποιείο Αφιανές δημιουργήθηκε το 1997 στις Ράχες Ικαρίας και τον Σεπτέμβριο του 2007 εγκαινιάσθηκε ως σύγχρονο οινοποιείο  στον Προφήτη Ηλία Ραχών. Κτισμένο από πέτρα, ιδιαίτερα καλόγουστο, σ’έναν αμπελώνα σε υψόμετρο 610μ. στο μέσο ενός πευκοδάσους, με ένα παραδοσιακό πυθοστάσι (πυθάρια χωμένα μέσα στη γη για την υποδοχή του μούστου) δίπλα σ’ ένα είδικά διαμορφωμένο μικρό θεατράκι και με τους χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και αποθήκευσης σε υπόσκαφα κτίσματα, το οινοποιείο Αφιανές είναι μια εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Ικαρίας μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.

2.jpg

Οι ποικιλίες που αξιοποιούνται είναι δυο τοπικές, το Φωκιανό και το Μπεγλέρι.Το σταφύλι δίνει τσαμπιά αραιά, με ρόγες μετρίου μεγέθους. Η απόδοση ανά στρέμμα είναι μικρότερη από τα 500κ/στρέμμα και καλλιεργείται σε πεζούλες σε όλη την έκταση του νησιού. Από το Φωκιανό παράγεται κρασί με ιδιαίτερο άρωμα και μακρά επίγευση.

Το Μπεγλέρι καλλιεργείται σε πεζούλες σε όλη την έκταση του νησιού και η απόδοση του φτάνει τα 500 κ/στρέμμα. Είναι ποικιλία με έντονο αρωματικό και πολύπλοκο χαρακτήρα.

3.jpg

Το οινοποιείο Αφιανές συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα της οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών και εφαρμόζει διαδικασίες οινοποίησης που στόχο έχουν τη μεταφορά στο κρασί όσο γίνεται περισσότερων πρωτογενών στοιχείων του σταφυλιού.

Οι οίνοι που παράγονται στο Κτήμα Αφιανές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα premium , τα κοινά και της κάβας (φιάλες παλιών χρόνων). Περισσότερα.

*Για την καθημερινή ζωή στην Ικαρία διαβάστε εδώ.

**Για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών διαβάστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ