1821 Digital Gallery
Πρασοτυρόπιτα πικάντικη

Πρασοτυρόπιτα πικάντικη, μπουκιά και συχώριο!

Εύκολη συνταγή για πίτα με έτοιμο φύλλο

Αν αγαπάς τη γλύκα του πράσου και της γραβιέρας, το πικάντικο της πιπεριάς και το τραγανό του φύλλου, αυτή την πίτα θα τη λατρέψεις. Εντάξει, δεν είναι όλοι εξπέρ στο άνοιγμα του φύλλου κι οι περισσότερες τρέχουμε σε χίλιες μεριές κάθε μέρα. Πού να βρεθεί χρόνος; Παίρνεις το έτοιμο, δεν χάλασε ο κόσμος. Για τη συγκεκριμένη πίτα είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Με την προσθήκη του μείγματος από γάλα, αβγό και λάδι πριν το ψήσιμο, γίνεται υπέροχα αφράτο το εσωτερικό της και τόσο τραγανά τα πάνω φύλλα… Μπουκιά και συχώριο!

Υλικά για ένα ταψί διαστ. 25Χ35εκ.:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι και το άλειμμα των φύλλων
  • 500γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη ή άλλο μίγμα κίτρινων τυριών (αντί να τρίψετε, μπορείτε να κόψετε το τυρί σε πολύ μικρά κυβάκια)
  • 6 πράσα καθαρισμένα (μόνο το άσπρο μέρος και το τρυφερό πράσινο) σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 πιπερίτσες τσίλι (χωρίς το κοτσάνι και τα σποράκια) σε ροδελίτσες
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση το αλατίζουμε και ρίχνουμε τα πράσα για 2 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις πιπερίτσες τσίλι με 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα πράσα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες όλα μαζί στο τηγάνι.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα προσθέτουμε τον μαϊντανό, το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα τα τέσσερα πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τα να εξέχουν από το ταψί.
  5. Αδειάζουμε μέσα τη μισή γέμιση, διπλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στη μέση και το τοποθετούμε από πάνω. Λαδώνουμε και αδειάζουμε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης.
  6. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και στρώνουμε τσαλακωτά από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα προς ένα. Συγυρίζουμε την πίτα περιμετρικά και την χαράζετε με ένα μαχαίρι φροντίζοντας να φτάσει μέχρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τα κάτω φύλλα.
  7. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και 2-3 κουταλιές ακόμη ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα στο ταψί. Την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για 45 λεπτά περίπου.
  8. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε την πίτα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.
  • Βασικό υλικό Λαχανικά
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Χρόνος 90'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5