ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ριζότο με γαρίδες

Έχεις καλέσει φίλους για φαγητό; Φτιάξε αυτή τη συνταγή

Athens Voice
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ριζότο με γαρίδες

Οι φίλοι σου όλοι μαζί. Στο δεξί σου χέρι κρατάς ένα ποτήρι λευκό κρασί. Κάπου στο βάθος ακούγεται απαλή μουσική. Κανείς δεν την προσέχει γιατί η συζήτηση στο τραπέζι έχει ανάψει. Το μόνο που τη διακόπτει πού και πού είναι τα επιφωνήματα για το ριζότο. Το ριζότο που έφτιαξες εσύ. Αυτή η συνταγή για ριζότο με γαρίδες είναι ιδανική για τα βράδια που έχεις καλέσεις στο σπίτι την παρέα για φαγητό. Εγγύηση.

Ριζότο με γαρίδες και μπόλικη παρμεζάνα

Υλικά για 6 άτομα:
  • ½ κιλό μεγάλες γαρίδες, ωμές
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γλ. πάπρικα
  • 8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι arborio
  • ½ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Medium
  • €€
  • 60'
  • 6 Μερίδες
  • All
  • 550
  • Κυρίως πιάτο
  • Ιταλική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Πλένουμε τις γαρίδες και τις στεγνώνουμε καλά. Ύστερα τις μεταφέρουμε σε ένα βαθύ ταψί, τις πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο όσο φτιάχνουμε το ριζότο.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζωμό σε χαμηλή θερμοκρασία.
  3. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε το ρύζι για 1-2 επτά. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει το ρύζι μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
  4. Σιγά σιγά, σε δόσεις προσθέτουμε στο τηγάνι τον ζεσταμένο ζωμό, ανακατεύοντας συχνά. Περιμένουμε να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση ζωμού. Υπολογίστε περίπου 18 λεπτά για όλη τη διαδικασία, αλλά γύρω στα 13 λεπτά αρχίστε να ελέγχετε αν το ρύζι έχει αρχίσει να μαγειρεύεται. Το ριζότο είναι έτοιμο όταν το ρύζι είναι al dente και έχει την πυκνότητα ενός πηκτού χυλού. Στα τελευταία πέντε λεπτά, βάζουμε το ταψί με τις γαρίδες στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες, περίπου για 5 λεπτά.
  5. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε στο τηγάνι την παρμεζάνα και το ½ φλιτζάνι με τα φύλλα μαϊντανού. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  6. Σερβίρουμε αμέσως, απλώνοντας το ριζότο στο πιάτο, μαζί με τις γαρίδες και τον υπόλοιπο μαϊντανό από πάνω.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ