- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μοιάζει με μια μακαρονάδα που θα έτρωγες σε ένα ακριβό εστιατόριο, στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ εύκολο να τη φτιάξει οποιοσδήποτε. Μια μακαρονάδα με μύδια και αχιβάδες, που θα φέρει το άρωμα της θάλασσας στο τραπέζι σου. Δοκίμασέ τη, απόψε κιόλας!
Συνταγή για μακαρονάδα με μύδια και αχιβάδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε τις αχιβάδες και τα μύδια σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο, αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά και τα τρίβουμε, να καθαρίσουν.
- Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει. Στο εντωμεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, λιώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου, παίρνουμε το ξύσμα από το ένα λεμόνι και κρατάμε το χυμό του. Κόβουμε το άλλο λεμόνι σε φέτες, θα τις χρειαστούμε για το σερβίρισμα.
- Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφει η συσκευασία για al dente. Φροντίζουμε να κρατήσουμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο, αλατίζουμε και σοτάρουμε για ακόμη ένα λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μύδια και τις αχιβάδες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα όστρακα να μαγειρευτούν, κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα, μέχρι να αρχίσουν να ανοίγουν – θα χρειαστούν 5-7 λεπτά. Όταν τα όστρακα αρχίσουν να ανοίγουν τα μεταφέρουμε ένα-ένα σε ένα μεγάλο μπολ. Πετάμε όποιο όστρακο δεν έχει ανοίξει και συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι τα υγρά της κατσαρόλας να μειωθούν στο μισό.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, το βούτυρο και το ¼ του φλιτζανιού από το νερό των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει. Ανακατεύουμε μέχρι τα ζυμαρικά να είναι al dente, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμα (μπορεί να χρειαστεί ολόκληρο το φλιτζάνι), μέχρι η σος να γίνει αρκετά πηχτή ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε, και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλάτι ή πιπέρι.
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα όστρακα. Ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε αμέσως, μοιράζοντας ισόποσα τα όστρακα στα πιάτα, με λίγο ακόμη μπούκοβο και φέτες λεμονιού.