Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τις κρύες, χειμωνιάτικες μέρες δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό από την κλασική, πατροπαράδοτη φασολάδα. Νόστιμο φαγάκι που σε ζεσταίνει, σε δυναμώνει και σε γιατρεύει. Αυτή είναι η κλασική της συνταγή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε από βραδύς τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό.
- Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε.
- Πετάμε το νερό της πρώτης βράσης και τα ξαναβάζουμε σε παγωμένο νερό μαζί με το ένα κρεμμύδι, όπου και τα βράζουμε έως ότου να είναι έτοιμα.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη και τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα σε ροδέλες και τον πελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
- Αφού καραμελώσουν, ρίχνουμε το ντοματάκι (εγώ το περνώ πρώτα από το μπλέντερ). Αφού πάρει βράση η σάλτσα μας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε τα φασόλια μας, αλλά κρατάμε το ζουμί και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Παίρνουμε με την κουτάλα της σούπας 2-3 κουτάλες με ζουμί και τις προσθέτουμε στο φαγητό μας, ανάλογα πόσο ζουμερά τα θέλουμε (εγώ δεν τα θέλω σούπα, τα θέλω με ζουμί αλλά όχι πολύ, οπότε βάζω 2 κουτάλες μεγάλες. Όταν τα φασόλια μπουν στην ντομάτα σφίγγουν πάλι. Οπότε τα βράζω με τη σάλτσα μου μέχρι να μαλακώσουν).
- Τα σερβίρουμε με σπασμένο κρεμμύδι, ελιές, λακέρδα, ψημένη ντομάτα και τουρσιά. Το προζυμένιο ψωμί απαραίτητη προϋπόθεση.