ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η Φανουρόπιτα και η ευχή της

Πώς θα φτιάξεις την παραδοσιακή συνταγή

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα

Στις 27 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο και παραδοσιακά φτιάχνουμε την παρακάτω συνταγή. Όσο τη φτιάχνουμε, διαβάζουμε αυτή την ευχή:

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα

Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα
Υλικά για 20 άτομα:
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του νερού φυσικό χυμό από πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • ¼ κ. γλ. γαρίφαλο
  • Σουσάμι
  • 1 χούφτα σταφίδες ξανθές αλευρωμένες
  • 500γρ. φαρίνα κόκκινη
  • Easy
  • 55
  • 20 Μερίδες
  • Summer
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υγρά με τη ζάχαρη σε  βαθύ μπολ και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο.
  2. Στη συνέχεια αλευρώνουμε τις σταφίδες. Αν δεν θέλουμε σταφίδες, τις αντικαθιστούμε με σπασμένα καρύδια σε χοντρά κομμάτια.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες και τα καρύδια.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών και αδειάζουμε το μείγμα.
  6. Πασπαλίζουμε με πολύ σουσάμι.
  7. Ψήνουμε 45 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.

*Την παραπάνω συνταγή μαζί με πολλές ακόμη, θα τη βρείτε στο βιβλίο της Εύας Παρακεντάκη «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Creamy W Books.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ