- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
"Always look on the bright side of life" τραγουδούσε ο ιδεοψυχαναγκαστικός Τζακ Νίκολσον στο «Καλύτερα δεν γίνεται» δίνοντάς μας ταυτόχρονα το μότο του Τοξότη. Ο,τι και να σου συμβαίνει, όσες τραγωδίες κι αν πέρασαν το κατώφλι σου, πάντα πρέπει να βρίσκεις την εσωτερική δύναμη να κάθεσαι στο πιάνο και να τραγουδάς αυτούς τους στίχους.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να αφιερώνουμε χρόνο στην κατάθλιψη και τη μιζέρια. Υπάρχουν τόσα πράγματα να δεις, τόσα βιβλία να διαβάσεις, τόσα μέρη να επισκεφθείς, τόσοι πολιτισμοί να εξερευνήσεις, που είναι ιεροσυλία να χαραμίζεις τη ζωή σου όταν αυτή έχει τόσα πράγματα να σου προσφέρει. Αφέλεια; Όχι! Πεποίθηση. Μια πολύ ισχυρή πίστη ότι η ζωή έχει και μια απόλυτα θετική πλευρά, παρά τις όποιες αποδείξεις για το αντίθετο. Μια έντονη αισιοδοξία ότι δεν μπορεί, θα γυρίσει ο τροχός. Και όντως, γυρίζει.
Η ζωή έχει νόημα
Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία; Από το γεγονός ότι ο Τοξότης έρχεται μετά τον Σκορπιό και δεν θέλει με τίποτα να ξαναγυρίσει σ' εκείνο το σκοτάδι και την απελπισία. Κάθε ζώδιο της φωτιάς είναι μια μορφή γέννησης και η ζωή πάντοτε προέρχεται από το νερό. Ο Κριός γεννιέται από τον ωκεανό των Ιχθύων και είναι απλά τρισευτυχισμένος που είναι ξεχωριστή οντότητα.
Ο Λέων γεννιέται μέσα από το βάρος των συναισθηματικών δεσμών της φυλής και της οικογένειας που εκπροσωπεί ο Καρκίνος και θέλει πάση θυσία να εκφραστεί με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ο Τοξότης, λοιπόν, έχοντας βιώσει το συμβολικό θάνατο και διαπιστώσει πόσο μπορεί να σε πληγώσει η ζωή στο στάδιο του Σκορπιού, προτιμά να επικεντρώνεται σε εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν γοητευτική.
Αυτή τους η συμπεριφορά όμως είναι που έχει οδηγήσει τους άλλους ανθρώπους να τους κατηγορούν για επιπολαιότητα και επιφανειακότητα και δυστυχώς πολλοί Τοξότες δεν κάνουν τίποτε για ν' αναστρέψουν αυτό το αρνητικό κλίμα σε βάρος τους. Επιδεικνύουν μια άρνηση να βουτήξουν στα βαθιά και όταν η συζήτηση σε παρέες αγγίζει επώδυνα θέματα, επιλέγουν να απέχουν.
Η εμπειρία όμως που αποκτήθηκε στο στάδιο του Σκορπιού πρέπει να έχει άλλη κατάληξη κι αυτό καλούνται να αναζητήσουν οι Τοξότες. Καθώς η ζωή πέταξε το πέπλο της αθωότητας και αποκάλυψε την πολύ σκληρή διάστασή της στον Σκορπιό, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι αυτή έχει ΝΟΗΜΑ.
Όλος αυτός ο πόνος οφείλει να έχει κάποιο αντίκρισμα, διαφορετικά κάποιος μάς παίζει ένα πολύ άσχημο και σαδιστικό παιχνίδι. Δεν γίνεται όλο αυτό το μαρτύριο να μην έχει μια εξήγηση, να μην έχει ένα λόγο ύπαρξης. Από τη στιγμή που το συνειδητοποιήσει αυτό ο Τοξότης, ξεκινά το μόνο ουσιαστικά ταξίδι που του αρμόζει. Προς τη γνώση.
Εσωτερική γνώση και κίνδυνοι
Η γνώση όμως που εκπροσωπεί ο Τοξότης είναι η γνώση που πηγάζει από μέσα σου. Δεν είναι η γνώση ως απόσταγμα σοφίας που έρχεται ύστερα από χρόνια μελέτης και βασίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία. Είναι εκείνη η γνώση που ξυπνάς ένα πρωί και αναφωνείς «αυτό είναι!» χωρίς να ξέρεις από πού προήλθε, κατά τον ίδιο τρόπο που κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι είσαι ερωτευμένος, ούτε κι εσύ ο ίδιος μπορείς να το αποδείξεις. Απλά το ξέρεις. Ο Τοξότης συμβολίζει, αν θέλετε, την καθαρά αντι-επιστημονική γνώση. Ο Τοξότης δεν χρειάζεται καμία άλλη απόδειξη για το αν κάτι είναι σωστό, παρά μόνο πώς αυτό τον κάνει να αισθάνεται.
Η παγίδα όμως βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ακόμα κι ένα μεγάλο ταλέντο, ένα χάρισμα, χρειάζεται καλλιέργεια. Οι Τοξότες πρέπει να μάθουν πότε αυτή η εσωτερική φωνή είναι πραγματική και πότε όχι. Δυστυχώς, τους λείπει ένας πολύτιμος σύμμαχος, που λέγεται Ερμής, ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία στο ζώδιο αυτό. Ο Ερμής, μέσα από τα δύο ζώδια που κυβερνά, τους Διδύμους και την Παρθένο, υπηρετεί την ακριβώς αντίθετη γνώση από αυτήν του Τοξότη.
Στους Διδύμους, το άτομο συλλέγει πληροφορίες χωρίς να κάνει διάκριση, απλά βάζει ταμπέλες στα πράγματα και ενδιαφέρεται για τη συσσώρευση. Στην Παρθένο, όλος αυτός ο όγκος των πληροφοριών θα μπει κάτω από το μικροσκόπιο και θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστεί η χρήσιμη γνώση μέσα από το χάος. Ο Τοξότης δυστυχώς αδιαφορεί παντελώς για τις λεπτομέρειες, ακόμα κι όταν εκείνες του χτυπούν την πόρτα.
Ενδιαφέρεται για την πλήρη εικόνα, η οποία όμως πρέπει να μπορεί να αντέχει και τα τεστ του Ερμή. Ο Τοξότης δεν περνάει από κανέναν έλεγχο τη γνώση του. Μπορεί να διαβάσει κάτι αποσπασματικό κι από εκεί να οδηγηθεί σε ολόκληρη κοσμοθεωρία χρησιμοποιώντας ως ακλόνητο επιχείρημα μόνο το γεγονός ότι αυτός έτσι το αντιλαμβάνεται, αγνοώντας όλους εκείνους που του υποδεικνύουν τα εμφανή λάθη στη σκέψη του.
Βέβαια, κάποια στιγμή η θεωρία καταρρέει και βιώνει μεγάλη απογοήτευση. Ο γκουρού τον οποίο πίστεψε για νέο Μεσσία αποδεικνύεται απατεώνας με μόνο στόχο το χρήμα. Η απογοήτευση αυτή είναι πολύτιμο μάθημα για τους Τοξότες και καλά θα κάνουν να παραδεχτούν το λάθος τους. Δυστυχώς, μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν υποστηρίξει την άποψή τους με τόση θέρμη και τόσο πάθος, που από εγωισμό και μόνο δεν μπορούν να προβούν σε αυτή την παραδοχή και πολλοί απ' αυτούς εμμένουν σε στάσεις και απόψεις που από καιρό έπρεπε να έχουν εκλείψει.
Citius, altius, fortius!
Βέβαια, οι Τοξότες ισχυρίζονται ότι ακριβώς αυτή η απέχθειά τους για τη λεπτομέρεια είναι που τους επιτρέπει να εκφράσουν τα εσωτερικά τους κελεύσματα. Αν κολλήσουν στα μικροπράγματα, θα πνίξουν την εσωτερική φωνή τους και θα έχουν πάντα αμφιβολίες για το αν αυτό που κάνουν είναι το σωστό και δεν θα ρισκάρουν ποτέ. Δεν έχουν κι άδικο. Η λύση όμως είναι η χρυσή τομή.
Ο Δίας, ο κυβερνήτης του ζωδίου τους, είχε πάντοτε την Ήρα δίπλα του και αισθανόταν την καυτή ανάσα της στο σβέρκο του κάθε φορά που ξεστράτιζε. Που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα κάποιος ή κάτι να καταπιέσει τη φύση σου για να σου γεννηθεί η εσωτερική ανάγκη να την εκφράσεις αδιαφορώντας για το κόστος. Εξάλλου, μόνο όταν σου στερούν κάτι καταλαβαίνεις πόση σημασία έχει για σένα. Όσο κι αν η Τοξότης Τίνα Τάρνερ θέλει να ξεχάσει τα χρόνια που πέρασε με τον Αϊκ, είναι αυτή ακριβώς η εμπειρία που ξύπνησε τον Δία μέσα της και την έκανε να εκτιμήσει την αξία της προσωπικής της ελευθερίας.
Αυτή όμως η ανάγκη τους για ελευθερία είναι που έχει βάλει τους Τοξότες στο στόχαστρο των άλλων ζωδίων, θεωρώντας τους ανίκανους να δεσμευτούν. Δεν είναι αυτό. Είναι ότι ο κυβερνήτης τους, ο Δίας, τους σπρώχνει πάντα στο καλύτερο, το μεγαλύτερο, το περισσότερο. Αν μείνεις στάσιμος, έχεις πεθάνει. Ακόμα κι αν είναι πραγματικά ερωτευμένος ο Τοξότης, αναρωτιέται συνεχώς: είναι μόνο αυτό;
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο έρωτας; Και βεβαίως έχουν πρόβλημα με τις σχέσεις όταν αυτές τούς φράζουν το δρόμο για νέες εμπερίες. Οι Τοξότες δεν βρίσκονται στον κόσμο αυτό για να εκτιμήσουν τις χαρές της οικογενειακής ζωής μπροστά στην τηλεόραση. Αν έχετε συνάψει δεσμό με Τοξότη, φροντίστε να είναι το... διαβατήριό του συνεχώς ανανεωμένο και βάλτε λίγο την περιπέτεια και την έκπληξη στη ζωή σας. Θα το εκτιμήσει δεόντως.
Καθημερινότητα και ανία
Συχνά επίσης κατηγορούνται για τεμπελιά κι είναι αυτή η κατηγορία που τους συνδέει με τα άλλα δύο ζώδια του στοιχείου της φωτιάς. Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι αδιαφορούν παντελώς για τις ανιαρές δουλειές της καθημερινότητας. Γι' αυτά που τους ενδιαφέρουν, είναι ικανοί να δουλέψουν σαν σκυλιά. Μόνο γι' αυτά όμως. Φράσεις όπως «σήμερα έχουμε γενική καθαριότητα» ή «μετά τη δουλειά μην ξεχάσεις να πάρεις το παιδί από τον παιδικό» είναι ικανές να τον σκοτώσουν.
Όλες αυτές οι δουλειές είναι για τον Τοξότη απλά χάσιμο χρόνου που μπορεί να αξιοποιηθεί με κάτι πιο δημιουργικό. Όπως και δεν μπορείς να τον απασχολείς με ανόητες συζητήσεις για το πώς έκαψες σήμερα το φαγητό και για το τι χρώμα πλακάκια θα βάλεις στο μπάνιο. Καλύτερα να μη μιλήσεις καθόλου. Άλλη μεγάλη του αδυναμία η συμπάθεια που δείχνει στην υπερβολή.
Δεν θα αγοράσει ποτέ ένα δύο φρούτα, θα σηκώσει όλο το μανάβικο και στο εστιατόριο θα παραγγείλει όλο το μενού για να φάει ένας λόχος. Για κάποιους αυτό είναι γενναιοδωρία και γαλαντομία. Για άλλους ανόητη σπατάλη. Και τέλος, αυτός ο συνδυασμός υπερβολής και αντιπάθειας προς την καθημερινότητα δημιουργεί κι ένα άλλο χαρακτηριστικό τους, που είναι η ελαφρώς παραποιημένη αλήθεια.
Ακριβώς επειδή η καθημερινότητα δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ποτέ δεν αρκούνται στην παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών. Θα βάλουν -ασυνείδητα πολλές φορές- λίγη σάλτσα παραπάνω, ένα αθώο ψεματάκι κάπου στη μέση της ιστορίας για να τη νοστιμέψουν και να την κάνουν πιο εντυπωσιακή. Η σάτιρα άλλωστε δεν εμπεριέχει την υπερβολή;
Η πληγή του Χείρωνα
Η αναφορά μας στο ζώδιο του Τοξότη θα ήταν ελλιπής χωρίς καμία αναφορά στον πλανητοειδή/κομήτη Χείρωνα, ο μύθος του οποίου φαίνεται να έχει μεγάλη συγγένεια με τον Τοξότη. Ο Χείρωνας, ο περιθωριακός κένταυρος που πληγώθηκε από το βέλος του Ηρακλή χωρίς να καταφέρει να γιατρέψει την πληγή του, κρύβεται πίσω από όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα του Τοξότη.
Ο Τοξότης είναι ο κένταυρος του ζωδιακού, μισός ζώο, μισός άνθρωπος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το ζώο είναι και πληγωμένο. Πολύ συχνά, λοιπόν, πίσω από το φωτεινό χαμόγελο ενός Τοξότη κρύβεται ένα προσωπικό δράμα, το οποίο, αν και θαμμένο βαθιά, τον έχει στιγματίσει. Γι' αυτό και θέλει να ασχολείται μόνο με εκείνα τα πράγματα που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από τα ζώα.
Πολιτισμός, φιλοσοφία, ηθική, θρησκεία είναι αυτά που θα μας απαλλάξουν από τον πρωτόγονο εαυτό μας. Μόνο αυτά είναι ικανά να δώσουν εξήγηση στον Γολγοθά της ύπαρξης κι επομένως να την καταστήσουν υποφερτή. Στο βάθος, ένα πράγμα ψάχνει ο Τοξότης. Τον Θεό.