Cosmic Telegram

Κριέ...340

Και πριν προλάβει ο Άρης να εισβάλει στον Κριό για να δώσει ορμή, σφρίγος και αποφασιστικότητα, έχει προλάβει ο Ερμής να γυρίσει ανάδρομος...

Γιώργος Πανόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 340
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριός (21 Μαρτίου - 19 Απριλίου

Και πριν προλάβει ο Άρης να εισβάλει στον Κριό (2/4 - 11/5) για να δώσει ορμή, σφρίγος και αποφασιστικότητα, έχει προλάβει ο Ερμής να γυρίσει ανάδρομος (30/3 - 23/4) με αποτέλεσμα ο συνδυασμός να δημιουργεί νευρικότητα, ανησυχία, αμφιβολίες, ένταση, υπερδιέγερση. Έτσι δεν θα έχεις άδικο όταν θα δείχνεις ελάχιστο ενδιαφέρον στις παραινέσεις «θα περάσει», «κάνε υπομονή», «ελευθερώσου από ό,τι είναι να φύγει», «ευκαιρία να ξεμπερδεύεις με ό,τι δεν μπορείς να αποφύγεις». Το ουσιώδες είναι ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς για ένα λεπτό ούτε στις επικεφαλίδες των εφημερίδων. Κι όμως, όσο κι αν αισθάνεσαι παγιδευμένος/ή σε ένα νέφος σύγχυσης, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στις προσωπικές και συναισθηματικές σου σχέσεις, διαθέτεις περισσότερη ευελιξία από όση φαντάζεσαι. Μέχρι πάντως το σύννεφο να εξαφανιστεί, θα ήταν πολύ φρόνιμο εκ μέρους σου να δείξεις ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε σέβονται ουσιαστικά χωρίς να σε κολακεύουν. Ό,τι αξίζει δεν τελειώνει ­– αν δεν το έπιασες το υπονοούμενο, αυτό σημαίνει ότι κάτι (σοβαρό) μπορεί και να τελειώσει. Αλλάζει ντεκόρ και προχωράει. 

Ταύρος (20 Απριλίου - 20 Μαΐου)

Οι (δυσάρεστες) επιρροές του Ήλιου, του Άρη και του ανάδρομου Ερμή στον Κριό θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν αν μπορούσες να κλείσεις το κινητό και να αλλάξεις πλευρό στο κρεβάτι σου αφήνοντας όλο τον κόσμο απ’ έξω. Με το συνωστισμό στο 12ο οίκο σου, ο διχασμός ανάμεσα στην παρόρμησή σου να αποδράσεις και στην υποχρέωση να παραμείνεις συνεπής στη δουλειά σου είναι τεράστιος. Πιο συγκεκριμένα: η καθημερινότητα της εργασίας αποκτάει λίγο λίγο μια παρανοϊκή χροιά, με συναδέλφους και αφεντικά να σε χώνουν σε έξτρα δουλειά, να μη σε υπολογίζουν, να σε βάζουν να πληρώνεις σπασμένα άλλων και να σε ανακατεύουν σε ενδοεταιρικές κόντρες. Οι σχέσεις με τους κοντινούς σου ανθρώπους αρχίζουν και έχουν παράσιτα με επωδό το «εσύ φταις». Αν συνυπολογίσουμε ότι έρχονται στην επιφάνεια εκκρεμότητες που πίστευες –κακώς– ότι είχαν λυθεί και ότι η διάθεσή σου κινείται σταθερά μεταξύ πρώτου και τρίτου υπόγειου, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα διάστημα που χρειάζεται να επιστρατεύσεις ψυχραιμία και υπομονή. Να θυμάσαι πάντως ότι πριν επιστρέψεις σε λίγες εβδομάδες τροπαιοφόρος στη μεγάλη σκηνή του κόσμου για να πάρεις τη θέση που σου αξίζει, χρειάζεται να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για όλα τα ηλίθια λάθη που έχει διαπράξει.   

Δίδυμοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

Μην αισθανθείς περίεργα αν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Άρη στον Κριό (2/4 - 11/5) θελήσεις  να γυρίσεις την πλάτη οριστικά σε ανθρώπους και στόχους που έχουν πάψει να σε ενδιαφέρουν ή βρίσκεις ανεδαφικούς. Είναι λογικό και αναμενόμενο όταν –έχοντας καταφέρει δύο τρία πράγματα– προέχει να εξερευνήσεις καινούργια κομμάτια του εαυτού σου και των επιθυμιών σου. Και εάν έχεις συνδέσει την αυτοεκτίμησή σου με τις αυξομειώσεις της καριέρας σου, ιδού κάποιες ερωτήσεις που θα περάσουνε από το μυαλό σου αυτή την εποχή: αξίζει άραγε να τα δίνεις όλα για ένα αποδεκτό κοινωνικό πρόσωπο; Αξίζει να δίνεσαι ψυχή τε και σώματι σε μια καριέρα χάνοντας τελικά τον προσωπικό σου δρόμο; Και τελικά η δουλειά που κάνεις είναι όντως αυτή που επιθυμούσες ξεκινώντας;  Μπορεί να έχεις γεννηθεί για να διαπρέψεις σε ό,τι κάνεις, όμως δεν είναι άδικο να στερείς τον εαυτό σου από την καρδιά σου, που λαχταράει να χτυπήσει πιο γρήγορα περιμένοντας ένα τηλεφώνημα που θα σε στείλει στον ουρανό;

Καρκίνος (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου)

Η ερώτηση στην ενεργοποίηση του ζενίθ του ηλιακού σου ωροσκοπίου είναι συγκεκριμένη και σαφής: είσαι έτοιμος/η να φορέσεις στολή παραλλαγής και να παίξεις paintball με αληθινές σφαίρες;  Πάμε πάλι: είσαι έτοιμος, ακόμα και αν δεις αίμα στο μανίκι σου και βγεις για λίγο εκτός του πεδίου της μάχης, να ξαναγυρίσεις πριν στεγνώσει; Ασφαλώς και υπάρχει υπερβολή, αλλά είναι εσκεμμένη για να δείξει πόσο σημαντική είναι αυτή η περίοδος. Είτε το σημείο αιχμής (το ζόρι δηλαδή) βρίσκεται στην  επαγγελματική ζωή είτε μέσα στην οικογένεια είτε στις σχέσεις, έχε κατά νου ότι οι συγκρούσεις, οι αντιπαραθέσεις, ο εκνευρισμός και η ένταση θα αποτελέσουν το λάιτ μοτίφ ολόκληρου του Απριλίου. Ο ανάδρομος Ερμής (30/3 - 23/4) δυσχεραίνει την καθημερινότητα με καθυστερήσεις, αναβολές και ξαφνικά πρακτικά προβλήματα. Ανάβαλε κάθε σοβαρή απόφαση και κάθε πράξη που μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Υ.Γ. Έχεις δίκιο να σκέφτεσαι ότι η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για να διαπρέψεις στην κυκλοθυμία, αλλά θυμήσου ότι οι γύρω σου θα έχουν μηδενικές αντοχές και καθόλου υπομονή.  

Λέων (23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου)

Η έντονη πλανητική δραστηριότητα στον Κριό ή στον 9ο ηλιακό σου οίκο σού λέει: (1) Ότι ήρθε η ώρα να μαζέψεις ό,τι μυαλό έχεις μέσα στο κεφάλι σου για να καταλάβεις ότι είναι μάταιο να προσπαθείς να αλλάξεις ό,τι τραυματικό σού συνέβη ως παιδί και να το καταπιείς μια για πάντα ή να συμφιλιωθείς με μαζί του. (2) Με τον κυβερνήτη του 5ου –έρωτας, δημιουργία, απόλαυση– να διελαύνει στον 9ο –πίστη, νόημα, ψυχρότητα–, δεν αποτελεί έκπληξη που νιώθεις έντονη την ανάγκη να φύγεις μακριά από την καθημερινότητα με ένα ταξίδι, ή δημιουργώντας κάτι φιλόδοξο που θα αναγνωριστεί από τους άλλους. Ούτε βεβαίως που από ερωτικά καυτός γίνεσαι ξαφνικά τόσο ψύχραιμος που η λάβα μεταμορφώνεται σε χιόνι. Βεβαίως και υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν τη δημιουργικότητά σου και τη δουλειά σου. Γιατί επιμένεις ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται;  Όσο για τον ανάδρομο Ερμή (30/3 - 23/4), αυτή που βάλλεται είναι η επικοινωνία και τα παράγωγά της – μετακινήσεις, ταξίδια, συζητήσεις, τηλέφωνα, ίντερνετ, μεταφορικό μέσο κ.λπ. Πρόσεχε τι λες, σε ποιον το λες, πότε το λες. Υ.Γ. Το ερωτικό πένθος αφήνει πάντα ένα κατάλοιπο: μια φράση που επανέρχεται αδιάκοπα: «Τι κρίμα!».    

Παρθένος (23 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Ο 8ος οίκος συμβολίζει τις ορμές, τις επιθυμίες, τα ένστικτα που θέλουν να ικανοποιηθούν χωρίς να υπολογίζουν λογική και χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του πολιτισμού, των πρέπει και των συμβάσεων. Επιγραμματικά, ο 8ος είναι σεξ, κοινά οικονομικά, θάνατος και αναγέννηση, δημιουργία. Έτσι, τώρα που αυτός ο οίκος φορτίζεται από την παρουσία Ήλιου, Άρη και ανάδρομου Ερμή (30/3 - 23/4), η συμβουλή είναι «συγκρατήσου». Αλλά όταν απευθύνεται σε σένα είναι σα να συμβουλεύεις τον Πάπα να προσευχηθεί – το ’χεις ούτως ή άλλως. Στις σχέσεις υποτίθεται ότι είσαι κάποιος/α προσεκτικός, φρόνιμος, επιφυλακτικός. Εάν πιστεύεις ότι η μονογαμία σού ταιριάζει –όσο βαρετή και αν φαίνεται– όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Όμως… Μπορεί σαν Παρθένος να επιδεικνύεις την Αυτοσυγκράτηση σαν παράσημο στο στήθος σου, αλλά διαθέτεις κι ένα υπνώττον σεξουαλικό κομμάτι που οι διελεύσεις αφυπνίζουν με ταμπούρλα που σου θυμίζουν ότι μπορεί το μυαλό να απαγορεύει άλλα όταν το σώμα επιθυμεί και θέλει, τότε η λογική αρχίζει να τρεμοπαίζει. Υ.Γ. Πρόσεχε τις οικονομικές σου δοσοληψίες – ή μάλλον σταμάτα οποιοδήποτε οικονομικό πάρε-δώσε. Εκτός από τους λογαριασμούς που θα πληρώσεις, μήπως να πάρεις επιτέλους και χρήματα που σου χρωστάνε; 

Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου)

Αν δεν έχεις φτάσει στο απόλυτο ζεν που οι επιθυμίες και ο Άλλος είναι απλά ανόητες ψευδαισθήσεις, τότε χρειάζεσαι επειγόντως κάποιον στη ζωή σου, και μάλιστα κάποιον που σε αγαπάει όσο τον αγαπάς και σε στηρίζει όσο τον στηρίζεις. Ούτε κόντρες ούτε μάχες ούτε αντιπαραθέσεις ούτε διαφωνίες. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις τώρα είναι μάχες για το ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση. Έχεις χτικιάσει τόσο πολύ στην προσπάθειά σου να επιβιώσεις επαγγελματικά –αντιμετωπίζοντας αφεντικά με εγώ σαν το Empire State Building και συναδέλφους που ευχαρίστως θα δεχόντουσαν δώρο το κεφάλι σου– που το να ανταγωνίζεσαι και στις προσωπικές σου σχέσεις είναι περιττή πολυτέλεια. Αν υπήρχε κάποιος/α με τον οποίο/α θα τα πήγαινες καλά χωρίς να σου δημιουργεί ανασφάλειες, θα ήσουν ευτυχισμένος. Πάντα βοηθάει να έχεις κάποιον δίπλα σου, έτσι δεν είναι; Υ.Γ. Τι ωραία διακήρυξη! Τι ευσεβείς πόθοι! Φυσικά και οι αντιπαραθέσεις είναι ενοχλητικές αλλά αναπόφευκτες, όπως τώρα. Οπότε έχε δίπλα στο κρεβάτι σου καλού κακού την Τέχνη του Πολέμου του Σουν Τσου.

Σκορπιός (24 Οκτωβρίου- 21 Νοεμβρίου)

Η λέξη «εξάντληση» θα βρεθεί στην κορυφή των πιο χρησιμοποιημένων λέξεων τις επόμενες εβδομάδες και θα ακολουθήσουν λέξεις όπως (χρονίζουσες) «εκκρεμότητες», (εκνευριστική) «καθημερινότητα», «παιδί» (για όλες τις δουλειές). Φυσικά και θα νιώθεις εξαντλημένος – από τη δουλειά αφενός, από το γυμναστήριο αφετέρου, ή από την πείνα, αφού αυτή την περίοδο θα αρχίσεις ΚΑΙ δίαιτα. Παρόλο όμως που φαίνεται ότι είσαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα στο ρεζερβουάρ σου, η αλήθεια είναι ότι έχεις αρκετή ρεζέρβα που μπορεί να σε στηρίξει στον εργασιακό μαραθώνιο και θα σου δώσει το go για μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να παραμείνεις επικεντρωμένος στο στόχο σου – αν και μπορεί να μην ξέρεις επακριβώς ποιος είναι. Μην κοιτάς έξω για συμβουλές και καθοδήγηση ή οτιδήποτε άλλο. Όλα υπάρχουν μέσα σου. Αν χρειάζεσαι ένα χέρι βοηθείας πάρε το αριστερό σου και δώσ’ το στο δεξί. Ναι, είσαι εσύ που θα στηρίξεις τους άλλους κι όχι οι άλλοι εσένα – το ξέρεις το έργο, ξαναπαίξ’ το.

Τοξότης (22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

Να μιλήσουμε, να μιλήσουμε… Για έρωτα; Για έργα τέχνης; Για επιθυμία; Για έμπνευση; Για παθιασμένες ατάκες σε πρώτα ραντεβού; Για φιλιά που δεν θα ξεχαστούν ποτέ; Για όνειρα στο μέγεθος του Γκοτζίλα; Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Είναι εποχή-ωδή στον Πόθο σε όλες του τις μορφές. Με Ήλιο και Άρη στον Κριό, έχεις την ευκαιρία να διοργανώσεις το προσωπικό σου φεστιβάλ, επιλέγοντας το είδος των ταινιών που θα ήθελες να πρωταγωνιστήσεις. Ή μήπως να δημιουργήσεις κάτι, οτιδήποτε; Ο Ουρανός και ο Δίας σε ανοίγουν, σε κάνουν διαθέσιμο στις νέες εμπειρίες και σε γεμίζουν ενθουσιασμό για ένα μέλλον που σε οποιαδήποτε ηλικία μοιάζει χαρμόσυνο. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για έναν Απρίλιο καλύτερο μήνα του χρόνου αν δεν ήταν ο ανάδρομος Ερμής να δημιουργεί στιγμιαία βραχυκυκλώματα. Οι περιστάσεις είναι ευνοϊκές. Συμβαίνει ή θα συμβεί. Τώρα ή σε λίγο. (Άι χάσου, παλιοερμή…)  

Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Η οικογένεια –ή ο στενός κύκλος των ανθρώπων που σε ενδιαφέρουν– δεν θα σε στηρίξει όσο φαντάζεσαι, ούτε θα σε ακούσει τη στιγμή που θα θέλεις να μιλήσεις. Αντιθέτως μπορεί να γίνει πηγή δυσφορίας, ενόχλησης ή και διαξιφισμών. Ή κάποιος να ζητήσει τη βοήθειά σου. Ή μπορεί το σπίτι ως οίκημα να χρειαστεί επιδιορθώσεις ή να εμφανίσει προβλήματα που δεν είχες υπολογίσει. Σε κάθε περίπτωση, με έντονη κινητικότητα στον 4ο ηλιακό σου οίκο και ανάδρομο εκεί επίσης τον Ερμή (30/3 - 23/4), ξεκινάει ένας μήνας που δεν θα χαρακτήριζε κανείς εύκολο ή ανέφελο. Επίσης αναμοχλεύονται  επιθυμίες που δεν ικανοποιήθηκαν, προσδοκίες που διαψεύστηκαν, ανάγκες που απορρίφθηκαν, τραύματα που δεν θεραπεύτηκαν. Σαν αντίδραση, και σε μια προσπάθεια να ξεπεράσεις την ανησυχία που αισθάνεσαι, ρίχνεσαι με τα μούτρα στη δουλειά και το παίζεις ανεξάρτητος και αυτάρκης. Μήπως πρέπει να σκεφτείς ότι στην «οικογένειά» σου δεν είσαι φιλοξενούμενος αλλά υπεύθυνο μέλος;  

Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου)

Είναι εποχή έντονης κινητικότητας με ανοιχτά όλα τα μέτωπα, με ανοιχτές όλες τις πιθανότητες και με ευκαιρίες δράσης με ευνοϊκό αποτέλεσμα. Οτιδήποτε σχετίζεται με μίντια, επικοινωνία, σπουδές, ταξίδια, εκπαίδευση, μεταφορικό μέσο, ξένες γλώσσες, δημόσιες σχέσεις, εμπόριο, πρότζεκτ, σεμινάρια, διαφήμιση κ.λπ. ανεβαίνει στα charts με τις προτεραιότητές σου. Ενώ όμως το πόδι σου πατάει γκάζι για να φτάσει το αυτοκίνητό σου στη μάξιμουμ ταχύτητα που διαθέτει, την περίοδο του ανάδρομου Ερμή (30/3 - 23/4) φαίνεται ότι παθαίνεις μηχανική βλάβη, ή ότι πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητό σου στο γκαράζ γιατί έμεινε από μπαταρία. Έτσι όλη η γκάμα που αναφέρθηκε παραπάνω δέχεται και τις αναποδιές/καθυστερήσεις/τροποποιήσεις/αναθεωρήσεις/επαναδιαπραγματεύσεις του ανάδρομου Ερμή. Άρα; Διόρθωσε, επανεξέτασε, ξαναδές, αναδιοργάνωσε ό,τι έχεις κατά νου και μετά τον ανάδρομο παρουσιάσέ το ή ξεκίνα το. Καμιά σημαντική κίνηση πριν, εκτός κι αν εξαρτάται από αυτή η ζωή σου. 

Ιχθύες (19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Με την Αφροδίτη στο ζώδιό σου θα μπορούσες να περνάς τις μέρες σου πείθοντας όσους σε ενδιαφέρουν, ή σου είναι χρήσιμοι, να σου δώσουν οτιδήποτε τους ζητάς. Όμως στις μέρες μας η γοητεία δεν φτάνει. Με το ένα πόδι λοιπόν στη σαγήνη και το άλλο στην πραγματικότητα, μπορείς να δημιουργήσεις τις προσωπικές σου Αλκυονίδες, που μεταφράζονται: 1) Σε διάθεση να κατακτήσεις και να κατακτηθείς – θυμήσου ότι οι άλλοι σε πλησιάζουν με καλές προθέσεις. 2) Σε πρακτικότητα που μεταφράζεται σε διεύρυνση των επαγγελματικών προσόντων σου και ενίσχυση της επαγγελματικής σου ζωής. Επίσης: Αν είσαι πεινασμένος/η για αγάπη κι υποχρεώθηκες να δίνεις αφοσίωση, στήριξη και βοήθεια χωρίς κανένα αντάλλαγμα, ίσως τώρα έχεις την ευκαιρία να τσαλακώσεις τα σεντόνια με κάποιον/α που σου περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να ήρθε για να μείνει. Υ.Γ. Ο ανάδρομος Ερμής (30/3 - 23/4)  φέρνει έξοδα –πρόσεξε να μην είναι αδικαιολόγητα. Κι εννοείται ότι τώρα δεν αγοράζεις τίποτα που να έχει ημερομηνία λήξεως παραπάνω από εβδομάδα.  

✽ Για πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αστρολογικών σου τάσεων θα πρέπει να διαβάζεις και τον ωροσκόπο σου.

 gpano@stardome.gr