Αθλητισμος

Ανασκόπηση 2021: Οι έλληνες αθλητές και ομάδες που μάγεψαν φέτος

Οι κορυφαίοι έλληνες αθλητές και οι ομάδες που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Αντετοκούνμπο
© Justin Casterline/Getty Images/Ideal Image

Οι έλληνες αθλητές και οι ομάδες που ξεχώρισαν μέσα στο 2021

Το 2021 μπορεί να είχε πανδημία, όμως τα είχε όλα. Ολυμπιακοί Αγώνες και EURO μπορεί να απόλαυσαν την περισσότερη προσοχή από τα media, όμως η χρονιά ήταν γεμάτη από αθλητισμό και διακρίσεις. Οι έλληνες αθλητές ξεχώρισαν και φέτος και εμείς καταγράφουμε μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα και φυσικά τα πρόσωπα που διέπρεψαν για τη χρονιά που μας πέρασε.

Γιάννης Αντετοκούνμπο
Είναι δεδομένο ότι η χρονιά του ανήκει. Ο μεγαλύτερος Έλληνας της εποχής μας ολοκλήρωσε έναν από τους σπουδαιότερους άθλους στα χρονικά του ΝΒΑ, φέρνοντας το πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι μετά από 50 χρόνια. Ύστερα από δύο σερί MVP ο Giannis κατάφερε εκείνο που κανείς δεν περίμενε. Παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες του, κατέκτησε το πρωτάθλημα ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Στον 6ο τελικό σημείωσε 50 πόντους σε μία από τις ιστορικότερες εμφανίσεις σε τελικούς ΝΒΑ και πήρε επάξια το βραβείο του MVP των τελικών. Φέτος ξεκίνησαν και τα γυρίσματα για την ταινία της ζωής του από την Disney. Μια τεράστια παραγωγή που θα έχει μέσα πολύ από Ελλάδα.

Giannis LEGENDARY 50 PTS & 5 BLOCKS in MASTERFUL Close Out Performance 🤯


Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε τη χρονιά από το Νο 6 της Παγκόσμιας Κατάταξης και με την «ρετσινιά» ότι δεν τα καταφέρνει στις μεγάλες διοργανώσεις. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 φρόντισε να διώξει τους κακούς του δαίμονες και με μια επική ανατροπή κόντρα στον Ναδάλ, έφτασε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Η συνέχεια ήταν όμως μοναδική. Τίτλος στη Λυών και στο Μόντε Κάρλο και μια εξαιρετική χωμάτινη σεζόν. Ο τελικός κόντρα στον Ναδάλ, μέσα στη Βαρκελώνη ήταν ένα από τα κορυφαία παίχνίδια όλης της χρονιάς και αποτέλεσε το πρόγευμα για όσα θα βλέπαμε από τον Τσιτσιπά στο Ρολάν Γκαρός. Ο 24χρονος έφτασε ως τον τελικό του Γκραν Σλαμ του Παρισίου και ένα σετ από τον τίτλο, όμως ο Νόβακ Τζόκοβιτς έκανε πάλι το θαύμα του. Ο Τσιτσιπάς στο δεύτερο μισό της σεζόν υποχώρησε με πρώιμους αποκλεισμούς σε Γουίμπλεντον και US Open ενώ ο τραυματισμός στον αγκώνα τον εμπόδισε να πρωταγωνιστήσει στα ATP Finals του Τορίνο. Η αρχή του 2022 θα τον βρει στο Νο 4 της Παγκόσμιας Κατάταξης να κυνηγά τον αμέσως επόμενο στόχο, ένα Γκραν Σλαμ.

Τσιτσιπάς - Τζόκοβιτς
© EUROKINISSI

Μαρία Σάκκαρη
Έκανε μια από τις πιο εντυπωσιακές σεζόν στο γυναικείο τένις το 2021 και οι 16 θέσεις που ανέβηκε στην Παγκόσμια Κατάταξη (από το Νο. 22 στο Νο. 6) πιστοποιούν ακριβώς αυτό. Παρουσίασε αξιοζήλευτη σταθερότητα όλη τη χρονιά και έφτασε στα ημιτελικά τόσο στο Ρολάν Γκαρός, όπου στα σημεία δεν έγινε φιναλίστ, όσο και στο US Open. Η Μαρία Σάκκαρη ξεκινά το 2022 από το Νο. 6 της Παγκόσμιας Κατάταξης όντας υποψήφια για την τενίστρια με τη μεγαλύτερη βελτίωση μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. 

Μαρία Σάκκαρη
© EUROKINISSI

Στέφανος Ντούσκος
Ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ πριν τους Αγώνες και όμως η σκληρή δουλειά του Γιαννώτη κωπηλάτη, έφερε το Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στο Τόκιο. Η κούρσα του Στέφανου Ντούσκου στο μονό σκιφ στον τελικό της 30ης Ιουλίου ήταν ιστορική για την ελληνική κωπηλασία αφού αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία της. Στο τέλος του έτους ο 24χρονος πρωταθλητής «μετακόμισε» στον Περιβαλλοντικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ιωαννίνων.

Μίλτος Τεντόγλου
Ο πιο εναλλακτικός σταρ του ελληνικού αθλητισμού προέρχεται από τον Στίβο και είναι φυσικά ο 23χρονος Μίλτος Τεντόγλου. Το 2021 πήρε το χρυσό τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Τόρουν, όσο φυσικά και στην Ολυμπιάδα του Τόκιο. Εκεί συγκίνησε μαζί με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι και έκλεψε τις εντυπώσεις. Τόσο με τις δηλώσεις του, όπου απέδωσε τη νίκη του στην τύχη, όσο και με την είσοδό του στο στάδιο, όπου έκανε τα εκατομμύρια φίλων του One Piece να μάθουν το όνομά του. 

Men's Long Jump - FINAL | ATHLETICS - Highlights | Olympic Games - Tokyo 2020


Εμμανουήλ Καραλής
Στα 22 του είχε την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιάδα και κατέκτησε την 4η θέση στο Άλμα επί Κοντώ. Ο αθλητής από τον Πύργο Ηλείας εντυπωσίασε στο Τόκιο και κέρδισε την συμπάθεια όλων, ενώ τον χειμώνα ήρθε και η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Φέτος εγκαινίασε και τη δική του σειρά ρούχων! 

Εμμανουήλ Καραλής
© Θανάσης Καρατζάς

Άννα Ντουντουνάκη
Λίγοι μη μυημένοι ήξεραν το όνομά της πριν ξεκινήσει το 2021. Με το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης στα 100 μέτρα πεταλούδα την έμαθαν όμως όλοι. Στο Τόκιο βελτίωσε κι άλλο το ήδη δικό της πανελλήνιο ρεκόρ και κατετάγη 9η.

Άννα Ντουντουνάκη
© Θανάσης Καρατζάς

Κρίστιαν Γκολομέεβ
Μπορεί να πέρασε στα ψιλά εκείνη την περίοδο, όμως ο έλληνας κολυμβητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε την 5η θέση στην πιο γρήγορη κούρσα του κόσμου. Τα 50μ ελεύθερο θεωρούνται το «100άρι» της κολύμβησης και ο 28χρονος πρωταθλητής πήρε και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης.

Κριστιάν Γκολομέεβ
© ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Βασίλης Σπανούλης
Ο θρυλικός αρχηγός της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού «κρέμασε τα παπούτσια του» και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 39 ετών. Ο V-Span πρόλαβε να πετύχει τα πάντα στην σπουδαία καριέρα του και είδε το παγκόσμιο μπάσκετ να υποκλίνεται στο μεγαλείο του. 

Βασίλης Σπανούλης και αδερφοί Αγγελόπουλοι
© LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών
Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου βρέθηκε στον Τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, μια επίδοση που δεν είχε επαναλάβει ποτέ στην ιστορία της! Κέρδισε ομάδες όπως οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία και μέσα στη χρονιά αναγνωρίστηκε επίσημα ως η κορυφαία ομάδα στην Παγκόσμια Κατάταξη.

Εθνική Ομάδα Πόλο
© EUROKINISSI

Εθνική Ομάδα Πόλο Νέων Γυναικών
Έφτασε ως τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος όπου και ηττήθηκε από την Ισπανία. Η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου ήταν εξαιρετική σε όλη τη διοργάνωση που διεξήχθη στο Ισραήλ κερδίζοντας μάλιστα στα ημιτελικά το μεγάλο φαβορί του τουρνουά, Ουγγαρία με 13-8. Το μέλλον είναι μπροστά τους!

Εθνική Ομάδα Πόλο Νέων Γυναικών
© EUROKINISSI

Γ.Σ. Λαυρίου Μπάσκετ
Η σεζόν 2020-21 ξεκίνησε με τον Χρήστο Σερέλη στον πάγκο του Λαυρίου για 13η συνεχόμενη χρονιά και 6η στην Α1. Η χρονιά της απουσίας του Ολυμπιακού από την πρώτη κατηγορία ήταν εκείνη που το Λαύριο έγραψε ιστορία. Νίκησε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, όμως δεν έμεινε εκεί. Με πρωταγωνιστές τον Τάισον Κάρτερ και τον Βασίλη Μουράτο η ομάδα του Σερέλη έφτασε στους τελικούς της Α1 πετυχαίνοντας ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του 21ου αιώνα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στους τελικούς ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. 

Λαύριο
© EUROKINISSI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ