Αθλητισμος

Εσείς θα πάτε στα γυμναστήρια όταν ανοίξουν;

Τρεις ειδικοί μιλούν για το άνοιγμα των γυμναστηρίων

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 786
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gyms.jpg

Ο γυμναστής Δώρος Κλεοβούλου, ο Μάριος Μελέτης, γυμναστής στα Holmes Places, και ο Γιάννης Γαλαίος, εκπαιδευτής KravMaga μιλούν για το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Έξι στους δέκα θέλουν να επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους προπόνησης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν τα γυμναστήρια HolmesPlaces. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό το συμπέρασμα για τα γυμναστήρια, αλλά όπως και να έχει στις 31 Μαΐου θα ανοίξουν και πάλι, ύστερα από 7 μήνες υποχρεωτικής αναστολής της λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας. Για τις αγωνίες, τις προσδοκίες, το πριν και το μετά, μιλούν στην ATHENS VOICE τρεις άνθρωποι του χώρου, ο Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, ο Μάριος Μελέτης, φυσιοθεραπευτής και γυμναστής στα Holmes Places, και ο Γιάννης Γαλαίος, εκπαιδευτής KravMaga, καθώς μία εβδομάδα μετά τα γυμναστήρια αναμένεται η επαναλειτουργία και των σχολών πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων. 

atk_7064.jpg

Δώρος Κλεοβούλου, γ.γ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων 

Δεν τα ξέρω και τέλεια τα ποδοσφαιρικά και βλέποντας στη σελίδα του Δώρου Κλεοβούλου στο Facebook τη μεγάλη φωτογραφία με την ομάδα του Ολυμπιακού, σκέφτομαι Ολυμπιακός θα είναι ο άνθρωπος. Κοιτάζω πιο προσεκτικά και αναγνωρίζω κάποια πρόσωπα. Ο Αναστόπουλος, ο Βαμβακούλας, ο Σαργκάνης, ο Ξανθόπουλος. Είναι η μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού των αρχών της δεκαετίας του 1980. Κι ένα βελάκι στη φωτογραφία που δείχνει κάποιον. Τον Δώρο Κλεοβούλου, ο οποίος ήταν βοηθός προπονητής του Ολυμπιακού από το 1982 έως το 1985. Επίσης, έχει κάτσει στους πάγκους ως προπονητής σε Εθνικό, Πανιώνιο, Ατρόμητο, Προοδευτική, Κόρινθο. Μια ζωή μέσα στον αθλητισμό και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Body Fit από το 1976, το άνοιξε όταν ακόμη ήταν φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ και το Body Fit ήταν το δεύτερο γυμναστήριο που λειτουργούσε εκείνη την εποχή στην Αθήνα. Παράλληλα, είναι και ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. 
1976, λοιπόν. Σκέφτομαι μαυρόασπρες φωτογραφίες του μεγάλου Άρνολντ και φαντάζομαι ότι θα ήταν σιδεράδικο. Σιδεράδικο ήταν τότε το γυμναστήριό σας, κύριε Κλεοβούλου; «Όχι, δεν ήταν ποτέ σιδεράδικο, ήταν πάντα ένα γυμναστήριο με προσανατολισμό στο fitness και στα ομαδικά προγράμματα». Για όσους δεν γνωρίζουν, «σιδεράδικα» λέγονταν τα παλιά γυμναστήρια, υπόγεια πολλές φορές, με τα απολύτως βασικά και με τύπους που φύσαγαν και ξεφύσαγαν, χωρίς μηχανήματα περίπλοκα και κυρίως χωρίς γυναίκες. Κι αν υπήρχε κάποια, οι κουβέντες της θα ήτανε γύρω από τις άρσεις θανάτου, τα ημικαθίσματα και τις μονές της επαναλήψεις στις πιέσεις πάγκου. 

Τώρα, ο Δώρος Κλεοβούλου ετοιμάζεται για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου. «Κάνουμε διάφορες ετοιμασίες για να φέρουμε τα πράγματα σε μια λειτουργική κατάσταση, γιατί μην ξεχνάτε ότι τα γυμναστήρια είναι ήδη εφτά μήνες, από τις 2 Νοεμβρίου, σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας από το κράτος. Και να σας πω ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών μας θα ήθελε τα γυμναστήρια να ανοίξουν ακόμη νωρίτερα. Πλέον, αναμένουμε από την Πολιτεία να μας πει και με ποια μέτρα θα ανοίξουμε, να ανακοινώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
 
«Υπάρχει μια συγκρατημένη μόνο αισιοδοξία, γιατί βλέπω ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, ενώ και τα προβλήματα είναι σοβαρά. Για παράδειγμα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά “νεκροί” μήνες, ενώ στις δύο προηγούμενες καραντίνες χάσαμε τις περιόδους αιχμής, που είναι η άνοιξη. Το στοίχημα για εμάς είναι πόσο θα εμπνεύσουμε τον κόσμο ότι τα γυμναστήρια είναι ασφαλείς χώροι και να θυμίσουμε ότι στην περσινή επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, από τις 15 Ιουνίου έως και τις 2 Νοεμβρίου, δεν είχε παρατηρηθεί κανένα κρούσμα στους χώρους μας», λέει ο Δ. Κλεοβούλου. 

Αναφέρει επίσης ότι «έχει λείψει από τον κόσμο το γυμναστήριο, είναι αρκετοί αυτοί που όλο αυτό το διάστημα έπαιρναν τηλέφωνο, ενδιαφέρονταν να μάθουν πότε θα ανοίξουμε ξανά. Κυρίως οι φανατικοί με τη γυμναστική, αλλά κι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στο γυμναστήριο καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού τους». 

Τον ρωτάω τι θα γίνει με αυτούς που είχαν ήδη πληρώσει τρίμηνες, εξάμηνες ή και ετήσιες συνδρομές. Θα τις χάσουν επειδή τα γυμναστήρια ήταν κλειστά; «Θα στείλουμε μια οδηγία στα μέλη μας, με πρόταση να μοιραστούν την απώλεια με τους πελάτες τους, μιας και δεν ήμασταν εμείς υπεύθυνοι για τη μη λειτουργία μας. Δεν είναι καιρός να τσακωνόμαστε με τους πελάτες μας, αλλά ως σύλλογος δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τίποτα, ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα κάνει με τις συνδρομές. Εγώ προσωπικά θα τις δώσω όλες κανονικά, σαν να μην έκλεισε το γυμναστήριο ποτέ». 

Το BodyFitβρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 164, Δάφνη, 2109713322, Fb: BodyfitDafni)


Μάριος Μελέτης: Αθλητικές συμβουλές από τον γυμναστή των Holmes Places


atk_7100.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Πώς σου φάνηκαν 7 μήνες απραξίας; Υπήρχε όλο αυτό το διάστημα ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που προπονούσες, σε έπαιρναν τηλέφωνο να μάθουν κάτι παραπάνω για το πότε θα ανοίξουν και πάλι τα γυμναστήρια;
Ο τελευταίος χρόνος, και όχι μόνο οι 7 μήνες απραξίας, ήταν όντως μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο κλάδος των γυμναστηρίων, όμως, ήταν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, καθώς έμεινε τον περισσότερο χρόνο σε παύση λειτουργίας. Παρόλα αυτά, το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν ότι ο κόσμος αγάπησε ακόμα περισσότερο την άσκηση – και αυτό το καταλάβαμε τόσο από μηνύματα όσο και από τον κόσμο που βλέπουμε να αθλείται όλο και περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους. Για αυτό και στα HolmesPlace έχουμε δημιουργήσει outdoorclubs υψηλών προδιαγραφών στο ΟΑΚΑ και στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, όπου πριν, αλλά και πλέον με την επανέναρξη λειτουργίας, να γυμναστούν όλοι με ασφάλεια. 

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Θα επιστρέψει στα γυμναστήρια τώρα ή θα περιμένει από Σεπτέμβριο;
Η αίσθηση που έχουμε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι ο κόσμος αδημονεί να επιστρέψει τόσο σε ανοιχτούς αλλά και σε κλειστούς χώρους προπόνησης, καθώς αυτό που του λείπει είναι η επαφή με τον προπονητή, η καθοδήγηση, πάντα με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Holmes Place, ως η νο1 αλυσίδα fitness της χώρας, πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη μεγάλη έρευνα για την άσκηση και τους Έλληνες με τα στοιχεία να είναι εντυπωσιακά, καταδεικνύοντας ότι 7 στους 10 θέλουν να επιστρέψουν άμεσα σε ανοιχτούς χώρους προπόνησης και 6 στους 10 θα συνεχίσει να ασκείται σε κλειστούς χώρους προπόνησης, ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. 

Μια επτάμηνη αποχή από τη γυμναστική, πόσο πίσω σε φέρνει; Και πόσο γρήγορα μπορεί να επανέλθει κανείς; Εάν, βέβαια, έχει προσέξει και τη διατροφή του κάπως στη διάρκεια της καραντίνας.
Ακόμα και ένα χαλαρό τρέξιμο στο κοντινό μας πάρκο ή ακόμη και το καθημερινό περπάτημα αποτελεί ένα είδος γυμναστικής, καθώς δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να αφεθεί. Φυσικά, το γεγονός ότι δεν ασκούμαστε όπως είχαμε συνηθίσει, δεν μας βοηθά να διατηρήσουμε τη φόρμα μας όπως θα θέλαμε, παρόλα αυτά, με την επανέναρξη λειτουργίας των γυμναστηρίων, ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής, σύντομα θα αποφέρει αποτελέσματα. 

Μπορείς να δώσεις μερικές συμβουλές για τον μέσο ασκούμενο ο οποίος είτε απείχε όλο αυτό το διάστημα, είτε έκανε λίγα πράγματα; Πώς να ξεκινήσει περισσότερο εντατικά και πάλι;
Καταρχάς, δεν χρειάζονται υπερβολές και υπέρμετρος ενθουσιασμός. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι «το σώμα θυμάται», άρα αν βάλουμε ένα πρόγραμμα και ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε σταδιακά, πάντα με καθοδήγηση από τον προπονητή μας, σύντομα θα επανακτήσουμε τη φόρμα μας. Ακόμα και τώρα είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις είναι απαραίτητη, καθώς οι τραυματισμοί ελλοχεύουν – και μας πάνε ακόμα πιο πίσω, ως προς την ολική επαναφορά.

Θαύματα γίνονται; Σε ρωτάω γιατί ως «είθισται» τέτοια εποχή, λίγο πριν το καλοκαίρι, κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις για κρέμες που αδυνατίζουν, για τροφές που καίνε λίπος, για όργανα γυμναστικής που φέρνουν άμεσα αποτελέσματα κ.λπ.
Πάντα χρειάζεται πλάνο και στόχος, δίχως να καταφεύγουμε στην εύκολη λύση. Εμείς στα Holmes Place ασπαζόμαστε –έχοντας εισαγάγει στην ελληνική fitness κουλτούρα– τον όρο του wellbeing, μιας ολιστικής αντίληψης για τη σωστή φυσική κατάσταση του αθλούμενου, σε επίπεδο άσκησης, διατροφής αλλά και καλής ψυχολογίας.

Εργάζεσαι στα γυμναστήρια Holmes Place ως personal trainer αλλά και ως γυμναστής σε ομαδικά προγράμματα. Πες μας δυο λόγια για αυτά, για τα πλεονεκτήματα του να ασκείται κανείς με personal είτε να παρακολουθεί ένα ομαδικό πρόγραμμα.
Εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας – στα personal τα sessions είναι εξατομικευμένα στις ανάγκες του αθλούμενου ενώ τα group classes απευθύνονται σε ανθρώπους που αναζητούν την επαφή, την ώθηση πoυ σου δίνει η ομαδική προπόνηση και την ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργεί αυτό. Σε όλα αυτά έχουμε επενδύσει στα Holmes Place και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο καθένας μπορεί να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία από κοντά, κάνοντας χρήση της μεγάλης προσφοράς που τρέχει και δίνει μία εβδομάδα δωρεάν για να γνωρίσετε τον κόσμο του fitness!

Αθήνα: Βουκουρεστίου 4 & Σταδίου, 1ος όροφος, CityLink, 2103259400 / Γλυφάδα: Γρηγορίου Λαμπράκη 83, 2109690096 / Κηφισιά: Αγίου Κωνσταντίνου 40, εμπορικό κέντρο Αίθριο, 2106196791


Γιάννης Γαλαίος, εκπαιδευτής του συστήματος αυτοάμυνας KravMaga

Στις 7 Ιουνίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι σχολές πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων. Είναι κλειστές και αυτές από τις 2 Νοεμβρίου και η επαναλειτουργία τους θα γίνει λίγες ημέρες μετά τα γυμναστήρια, καθώς σε αυτές τις σχολές η σωματική επαφή είναι προαπαιτούμενο. Ο Γιάννης Γαλαίος είναι εκπαιδευτής του συστήματος αυτοάμυνας KravMaga, και η σχολή του στη Νέα Σμύρνη είναι μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας IKMF. 

giannis_galaios.jpg


Γιάννη, μετά από εφτά μήνες χωρίς προπόνηση, πόσο πίσω γυρνάει ένας αθλητής;
Σίγουρα κάποιες μηχανικές κινήσεις μένουν, αποτυπώνονται στο μυαλό, όμως νιώθω σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Όσο το προπονείς το έχεις, όσο το αφήνεις σε αφήνει και αυτό. Ακόμη κι εγώ νιώθω σαν να ανοίγω για πρώτη φορά τη σχολή μου, αν και γνωρίζοντας τον εαυτό μου ξέρω ότι θα προσαρμοστώ και πάλι πολύ γρήγορα. 

Πώς σου φάνηκε όλο αυτό το διάστημα της υποχρεωτικής αποχής;
Τι είμαστε χωρίς τα χόμπι μας; Μηχανές που το μόνο που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε στη δουλειά και να γυρνάμε σπίτι, χωρίς να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας; Δεν μιλάω μόνο για εμένα, όλοι μας χρειαζόμαστε να ξεδίνουμε, να κινούμαστε, είναι κάτι που μας κάνει πιο ευτυχισμένους, δεν ωφελεί μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό μας. Κι εμείς στη σχολή δεν κάναμε μόνο προπόνηση, ήμασταν και φίλοι, ο ένας βοηθούσε τον άλλον και αυτό έχει λείψει. 

Στη διάρκεια της καραντίνας πολλοί δάσκαλοι και προπονητές μαχητικών αθλημάτων και πολεμικών τεχνών συνέχισαν τα μαθήματα διαδικτυακά, ο Γιάννης Γαλαίος από επιλογή δεν το έκανε. «Δεν μπορεί να γίνει KravMaga από απόσταση», λέει. «Πώς να γίνει το μάθημα μέσω Skype, κι αν, για παράδειγμα, τραυματιστεί κάποιος, πώς θα μπορέσω να τον βοηθήσω, να του δώσω τις πρώτες βοήθειες; Δεν γίνεται ο άλλος να κάνει μάθημα στο πλακάκι του σπιτιού του, σε αντίθεση με τη σχολή όπου έχει προβλεφθεί ο χώρος να είναι ασφαλής, το πάτωμα είναι μαλακό, οι γωνίες είναι καλυμμένες, είμαστε όλοι εκεί. Δεν μπορούσα να πάρω τέτοιο ρίσκο, διατήρησα μια χαλαρή επικοινωνία με τους αθλητές μου, περιμένοντας να ανοίξουμε ξανά και να κάνουμε μάθημα όπως πρέπει». 

Στο διάστημα μεταξύ των δύο καραντίνων, η σχολή λειτούργησε με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα παράθυρα ήταν ανοιχτά συνέχεια, μεταξύ των τμημάτων υπήρχαν χρονικά κενά και οι μαθητές ήταν λιγότεροι, αναλογικά με τα τετραγωνικά μέτρα της σχολής. Αυτό για τη σχολή του Γιάννη σήμαινε περίπου 50% μικρότερη συμμετοχή, με αποτέλεσμα να μιλάμε για μια επιχείρηση η οποία δεν μπορούσε να ήταν κερδοφόρα, αλλά να μπορεί μόνο να κρατηθεί. Για το αν θα επιστρέψει ο κόσμος στη σχολή μετά τη δεύτερη καραντίνα ο Γ. Γαλαίος είναι πολύ συγκρατημένος. «Δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει ο κόσμος. Στην πρώτη καραντίνα, πέρυσι, ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν μικρότερος και ο φόβος πολύ μεγαλύτερος. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και ο φόβος μικρότερος. Αισθάνομαι ότι πολλοί λένε “ως εδώ”, ότι κουράστηκαν, θέλουν να ζήσουν». 

UrbanProtection – KravMagaIKMF, Αιγαίου 135, Νέα Σμύρνη, 6983504183, www.upkravmaga.com, Fb: UPkravmaga)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ