Αθλητισμος

European Super League: Εκτός και οι έξι αγγλικές ομάδες

Η αντίδραση της ESL - «Προβοκάτσια» από την UEFA βλέπουν στην Ισπανία

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίβερπουλ εναντίον Τσέλσι
Λίβερπουλ εναντίον Τσέλσι © EPA

Αποχώρησαν από την European Super League οι έξι αγγλικές ομάδες μετά τις αντιδράσεις των οπαδών τους - Η τοποθέτηση της ESL.

Προς την διάλυσή της οδεύει η European Super League μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασής της. Οι αντιδράσεις των οπαδών των ομάδων ήταν τεράστιες, με την Αγγλία να γνωρίζει πρωτοφανή σκηνικά διαδηλώσεων και συσπείρωσης των οπαδών του big-6, το οποίο θα συμμετείχε στην διοργάνωση της ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι big-6 της Αγγλίας αποχώρησαν

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης 20 Απριλίου είχαν αρχίσει οι πρώτοι τριγμοί στην Αγγλία. Η Τσέλσι αγωνιζόταν για το πρωτάθλημα κόντρα στη Μπράιτον.  Όλοι οι δρόμοι του Λονδίνου είχαν γεμίσει ασφυκτικά από οπαδούς των «μπλε», οι οποίοι απαιτούσαν την αποχώρηση της ομάδας από την Super League. Ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας, Πετρ Τσεχ «βγήκε μπροστά» και έδωσε την υπόσχεση πως όλα θα διευθετηθούν.

Ακολούθησε ο Τζόρνταν Χέντερσον. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ για να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως το όλο project είναι κάτι στο οποίο αντιτίθεται και ο ίδιος και οι συμπαίκτες του και δεν επιθυμούν να το δουν να γίνεται πράξη.

Κάπως έτσι έγινε η αρχή. Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η πρώτη ομάδα που ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή της από την European Super League. Με τις φήμες αποχώρησης και των έτερων αγγλικών ομάδων να πληθαίνουν οι «έντεκα» της ELS πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη λίγο πριν τις 11 το βράδυ. Οι πρώτες διαρροές ήθελαν τις ομάδες να παραμένουν πιστές στο πλάνο και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τα περί αποχώρησης.

Ωστόσο, λίγο πριν τη μία το ξημέρωμα σε μία αλυσιδωτή αντίδραση, όλες οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την European Super League.

Mετά την αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, η ESL προχώρησε σε μία ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά αναφέρει πως «παγώνει» τα σχέδια της για την νέα διοργάνωση και θα επανεξετάσει το πλάνο της, θεωρώντας πως είναι η μοναδική λύση για την επιβίωση του ποδοσφαίρου μιας και το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί.

Οι ανακοινώσεις των αγγλικών ομάδων

Με δελτία Τύπου που δημοσίευσαν και κοινοποίησαν σε όλα τους τα social media, οι big-6 γνωστοποίησαν την απεμπλοκή τους από το project της ESL, ικανοποιώντας έτσι τους οπαδούς τους.

Μάντσεστερ Σίτι: Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες αποχώρησης

«Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαιώνει πως επίσημα ξεκίνησε τις διαδικασίες αποχώρησης από τη European Super League»

Τσέλσι: Δεν είναι στη φιλοσοφία του συλλόγου

«Όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως ξεκίνησε τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από την European Super League.

Έχοντας συμμετάσχει νωρίτερα στο project, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε πλήρως τον σκοπό και αποφασίσαμε πως η συμμετοχή μας σε αυτό το θεσμό δεν είναι στην φιλοσοφία του συλλόγου, των οπαδών και της ποδοσφαιρικής κοινότητας».

Λίβερπουλ: Διεκόπη η συμμετοχή μας

«Η Λίβερπουλ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μας στα προτεινόμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League διεκόπη. Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος έχει λάβει αρκετές απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ακούσαμε προσεκτικά τους οπαδούς μας

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαζόμαστε με άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιχνίδι».

Τότεναμ: Η συγγνώμη του προέδρου

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες για απόσυρση από την ευρωπαϊκή Super League».

Επίσης σε προσωπική του δήλωση ο πρόεδρος της ομάδας Ντάνιελ Λίβι ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο αναφέροντας:

«Λυπούμαστε για το άγχος και την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρόταση του ESL.
Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στην ανάπτυξη μιας πιθανής νέας δομής που επιδίωκε να εξασφαλίσει καλύτερα τη χρηματοοικονομική ισορροπία και την οικονομική βιωσιμότητα παρέχοντας παράλληλα σημαντικά αυξημένη υποστήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε ακίνητοι και ότι το άθλημα πρέπει να ελέγχει διαρκώς τους διαγωνισμούς και τη διακυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενθουσιάζει τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποστηρικτές που παρουσίασαν τις απόψεις τους».

Άρσεναλ: Κάναμε λάθος και ζητούμε συγγνώμη

«Ως αποτέλεσμα των όσων μας είπατε και της ευρύτερης κοινότητας ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες αποχωρούμε από την Super League.Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγνώμη για αυτό».

Η αντίδραση της European Super League

Οι έξι ομάδες που είχαν απομείνει στην ESL έσπευσαν να πάρουν θέση για τις εξελίξεις. Με κοινή τους τοποθέτηση, έκαναν γνωστό ότι «θα επανεξεταστεί το εγχείρημα» ενώ άφησαν υπόνοιες για «αποχωρήσεις που έγιναν υπό πίεση».

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το υπάρχουν «status quo» στο Ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράλληλα θα φέρει πηγές και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την ανακοίνωση αποχώρησης των αγγλικών ομάδων, που έγινε υπό πίεση που ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, ήμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαική νομοθεσία και κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει την Super League από ενέργειες τρίτων.

Λόγω των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε στα σωστά βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, πάντα έχοντας στο μυαλό μας τους στόχους μας να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομικά αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ