Αθλητισμος

Εuropean Super League: Τέλος το ποδόσφαιρο, όπως το ξέραμε

Η «βόμβα» είναι πλέον επίσημη: Οι 12 μεγαλύτερες ομάδες ανακοίνωσαν επίσημα τη νέα λίγκα με έσοδα που ζαλίζουν και ο πόλεμος με UEFA και FIFA μόλις ξεκίνησε.

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
european-super-league.jpeg
Το logo της νέας διοργάνωσης

European Super League: 12 μεγάλες ομάδες ανακοίνωσαν επίσημα την δημιουργία του νέου πρωταθλήματος και η UEFA απειλεί με μόνιμες διαγραφές.

Η κατάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μυρίζει «μπαρούτι» από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν με κοινή τους ανακοίνωση, έκαναν γνωστή τη δημιουργία μιας νέας λίγκας με το όνομα «European Super League», ανοίγοντας τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία της UEFA. 

Πρόεδρος της νέας λίγκας ορίστηκε το «αφεντικό» της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ και αντιπρόεδροι οι Ανιέλι (Γιουβέντους) και Γκλέιζερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Το νέο πρωτάθλημα θα έχει συνολικά 20 ομάδες και αυτό που περιμένουν όλοι είναι η απάντηση των Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά πώς θα λειτουργήσει η νέα διοργάνωση, τα οικονομικά μεγέθη που έφεραν τις ομάδες μπροστά σε αυτήν την τεράστια απόφαση και τις αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. 

Το κοινό ανακοινωθέν των 12 ομάδων
«Δώδεκα από τις κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει. Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός format ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Το Format

  • 20 ομάδες μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη και μηχανισμό πρόκρισης για πέντε ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση τα επιτεύγματα την προηγούμενη χρονιά. 
  • Μεσοβδόμαδα ματς με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να συνεχίζουν να παίζουν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι που είναι και η καρδιά του παιχνιδιού. 
  • Ξεκίνημα τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, για να παίξουν εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται αυτόματα για τα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η θέση θα παίξουν σε playoffs δύο ματς για τις εναπομείνασες θέσεις των προημιτελικών. 
  • Τα νοκ-άουτ θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό του Μαΐου, ο οποίος θα είναι μονό ματς και θα διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος.

To συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Λεφτά που ξεφεύγουν από κάθε φαντασία
Οι ιδρυτικοί σύλλογοι μόνο και μόνο για την υποστήριξη των επενδυτικών πλάνων τους και για τα οικονομικά προβλήματα που έφερε η πανδημία θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3,5 δις ευρώ. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά με τα χρήματα της UEFA, αναφέρουμε ότι το συνολικό market pool του Τσάμπιονς Λιγκ φτάνει τα 2 δις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση επίσης, «κάθε ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων».

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρώτος πρόεδρος της European Super League, ανέφερε: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που αξίζει στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4.000.000.000 οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».

Ηχηρές αντιδράσεις

Εμάνουελ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον τάχθηκαν ήδη κατά της νέας λίγκας. Συγκεκριμένα, ο γάλλος Πρόεδρος τοποθετήθηκε μέσω του εκπροσώπου τύπου του Ελιζέ ο οποίος ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Μαρκόν χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ που θίγει τις αξίες του αθλητισμού. Στηρίζει τη γαλλική ομοσπονδία, την UEFA και τη FIFA στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων». 

Από την άλλη ο Μπόρις Τζόνσον μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter σχολίασε: «Τα πλάνα για μια Ευρωπαϊκή Super League θα ήταν άκρως καταστροφικά για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στο να λάβουν δράση. Θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην καρδιά του εθνικού ποδοσφαίρου και θα προκαλούσαν προβληματισμό στους φιλάθλους όλης της χώρας. Οι σύλλογοι που εμπλέκονται πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν κάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα».

Άμεση ήταν φυσικά και η αντίδραση της UEFA. Η κορυφαία μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έβγαλε σκληρή ανακοίνωση κατά των 12, ευχαριστώντας παράλληλα όσες ομάδες αρνήθηκαν τη συμμετοχή στο νέο πρότζεκτ. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση.

«Η UEFA μαζί με την Αγγλική Ομοσπονδία και την Premier League, την ισπανική Ομοσπονδία και τη La Liga, την ιταλική Ομοσπονδία και τη Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι ορισμένες ομάδες από Αγγλία Ισπανία και Ιταλία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας με το όνομα Super League. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι παραπάνω φορείς, καθώς και η FIFA και όλα τα μέλη της, θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που βασίζεται στο ιδιωτικό συμφέρον λίγων συλλόγων, σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει ανάγκη την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ. 

Θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά, με σκοπό να το αποτρέψουμε να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στις ανοιχτές διοργανώσεις και τα αγωνιστικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όπως ανακοίνωσε προηγουμένως η FIFA και οι έξι Ομοσπονδίες, οι σύλλογοι που εμπλέκονται θα αποβληθούν από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο και οι παίκτες τους ενδέχεται να μην έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πια τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους από τις υπόλοιπες χώρες και κυρίως τους γαλλικούς και τους γερμανικούς, που αρνήθηκαν να υπογράψουν σε αυτό το πλάνο. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να μας στηρίξουν στη μάχη κόντρα σε αυτό το πρότζεκτ, αν όντως ανακοινωθεί κι επίσημα. Η επιμονή ορισμένων στο δικό τους συμφέρον έχει κρατήσει πολύ. Αρκετά.»

Από την άλλη μεριά η FIFA, απέρριψε τη νέα λίγκα και σύστησε χαμηλούς τόνους από όλες τις μεριές και διάλογο, μέχρι να βρεθεί μια λύση. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της.

«Κατόπιν πολλών αιτημάτων από ΜΜΕ και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται άτεγκτη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.

Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας "κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας", εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.

Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό του παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».

Οι επόμενες ώρες και μέρες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ιστορία του ποδοσφαίρου, με τα γεγονότα να διαδέχεται το ένα το άλλο και τις εξελίξεις να μην σταματούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ