Αθλητισμος

Parkour στην πλατεία

Οι Αθηναίοι parkourίστες προτιμούν την πλατεία Κολωνακίου. Μιλήσαμε με τον Πάνο Αλμανλή, αθλητή και εκπαιδευτή της Αθηναϊκής Ακαδημίας Parkour.

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 562
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321022-630436.jpg

Και όμως η πλατεία Κολωνακίου, η πιο αμφιλεγόμενη και τσιμεντένια πλατεία της πόλης, χρόνια μετά τη δραματική της ανάπλαση, βρήκε επιτέλους κάποιους να την απολαμβάνουν: Τους Aθηναίους parkourίστες. Μιλήσαμε με τον Πάνο Αλμανλή, αθλητή και εκπαιδευτή της Αθηναϊκής Ακαδημίας Parkour.

Σε ποιο σημείο του πλατείας έχετε διαλέξει να κάνετε parkour;

Όχι κάποιο σημείο, αλλά ολόκληρη η πλατεία Κολωνακίου συμπεριλαμβάνει σημεία όπου προπονούμαστε. Νομίζω δεν πρέπει να υπάρχει ούτε τετραγωνικό της πλατείας που να μην έχει χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή.

Τι το ιδιαίτερο έχει και σας βολεύει για προπόνηση;

Έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με πολλούς τοίχους, σκάλες, πεζούλια, δέντρα και σε διάφορα επίπεδα και μεγέθη, τα οποία ευνοούν στην ποικιλία κινήσεων - τεχνικών για τη προπόνησή μας.

Υπάρχουν επικίνδυνα σημεία;

Δεν θα έλεγα «επικίνδυνα», δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά σημεία σε μεγάλο ύψος, απ' όπου για παράδειγμα θα μπορούσε να πέσει κάποιος. Αντιθέτως, η πλατεία είναι κατά κύριο λόγω φτιαγμένη από τσιμέντο, το οποίο την κάνει αρκετά ασφαλή, αφού δεν υπάρχουν «κρυφές παγίδες» ή σημεία που σπάνε εύκολα και μπορεί να μας «προδώσουν».

Χρειάζεται να πάρετε άδεια από κάποιον επίσημο φορέα;

Για να προπονηθούμε ατομικά δεν χρειάζεται κάποια άδεια. Βεβαίως ο καθένας έχει την ευθύνη της σωματικής του ακεραιότητας, αλλά και της δημόσιας περιουσίας που χρησιμοποιεί. Προσπαθούμε πάντα να σεβόμαστε το περιβάλλον και να μη δημιουργούμε φθορές όπου πάμε, αφού αυτό δεν βοηθάει ούτε αυτό που κάνουμε. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται άδεια για να κάνει κάποιος κάποιου είδους άσκηση σε δημόσιο χώρο και εφόσον τηρούνται τα παραπάνω. Για το αν εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να περάσω πάνω από ένα εμπόδιο, αντί να κάνω το γύρο, δεν θεωρώ ότι χρειάζεται κάποια άδεια. Έτσι και αλλιώς οι προπονήσεις μας πάντα περιέχουν κλασικές ασκήσεις γυμναστικής, όπως κάμψεις κτλ.

image

image

Πόσοι αθλητές παίρνουν μέρος κάθε φορά;

Δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ. Μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να συναντήσετε κάποιον ο οποίος έχει πάει μόνος του να κάνει την προπόνησή του, μπορεί να είναι 2-3 φίλοι ή μπορεί να είναι και κάποια προγραμματισμένη προπόνηση της ακαδημίας μας στην οποία να συμμετέχουν 5-10 άτομα.

Πόσο διαρκεί μια τέτοια προπόνηση;

Συνήθως μια τυπική προπόνηση διαρκεί μιάμισι με δύο ώρες. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μια παρέα ατόμων μπορεί να μαζευτεί και να κάτσει 3, 4 ή και 5 ώρες για προπόνηση αλλά και για παρέα/χαλάρωση. Το parkour εκτός από πολύ όμορφη τέχνη και εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης, είναι και ένας καλός τρόπος κοινωνικοποίησης.

Πόσες φορές έχετε κάνει στη συγκεκριμένη πλατεία parkour; Πότε ήταν η τελευταία φορά;

Δύσκολο να πω μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Τελευταία φορά πάντως ήταν το προηγούμενο Σάββατο.

image

image

image

image

Τι είδους θεατές συνήθως σας παρακολουθούν;

Στόχος μας κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν είναι να έχουμε θεατές, αντιθέτως. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο, όταν είσαι σε ένα δημόσιο χώρο. Πολλοί περαστικοί σταματάνε για να δούνε τι κάνουμε, αλλά πολλοί απλά μας προσπερνάνε. Συνήθως αυτοί που θα κάτσουν να μας δουν είναι ή μικρά παιδιά ή πολύ μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, χωρίς αυτό να είναι και σίγουρο πάντα. Μάλλον έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο βιαστικός είναι κάποιος.

Τι σχόλια κάνουν συνήθως;

Ποικίλουν. Είναι κάποιοι που εντυπωσιάζονται, κάποιοι που φοβούνται μη χτυπήσουμε και είναι και κάποιοι, λίγοι, που παρεξηγούν αυτό που κάνουμε και δεν το βλέπουν με καλό μάτι. Έχουμε ακούσει να μας λένε «Μπράβο! Πολύ καλοί! Τα έκανα και εγώ αυτά όταν ήμουν παιδί!». Αλλά και «Να φύγετε από εδώ!», «Θα σπάσετε κάνα πόδι» είναι κλασικές ατάκες.

Θυμάστε μια πολύ αστεία ατάκα θεατή;

«Μα καλά δεν ντρέπεσαι στην ηλικία σου να κάνεις τέτοια πράγματα;»

Ποια άλλα σημεία της περιοχής έχετε εντοπίσει για προπόνηση;

Στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου προπονούμαστε στο Πάρκο Ευαγγελισμού, στο Polis Park, αλλά και γύρω από το παλιό Ωδείο.

Πού μπορεί κάποιος να μάθει parkour;

Στην ακαδημία μας προσπαθούμε να βοηθάμε όλους όσοι θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με την τέχνη. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους αρχάριους και στα μικρά παιδιά, που μπορεί να έχουν παρεξηγήσει το άθλημα και το πώς πρέπει να προπονηθούν, ώστε να το κάνουν με ασφάλεια.

Free running ή parkour; Ποια είναι η διαφορά;

Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά, το free running χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν αγγλική μετάφραση του parkour. Επειδή όμως υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν και εξασκούν κάποιες ακροβατικές και όχι τόσο «πρακτικές» κινήσεις περισσότερο από κάποιους άλλους, έχει επικρατήσει να χρησιμοποιούμε τον όρο parkour για την πιο «αποτελεσματική» μορφή κίνησης, ενώ το free running για την πιο εντυπωσιακή.

Υπάρχουν «εύκολα» κόλπα;

Κατά βάση όλες οι τεχνικές είναι εύκολες! Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι, αφού σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε το σώμα μας ώστε να ξεπερνάει τα εμπόδια όσο γρηγορότερα γίνεται. Βέβαια όλα τα εμπόδια δεν είναι ίδια και αυτό είναι που κάνει μια τεχνική πιο δύσκολη. Όσο περνάει ο καιρός και βελτιωνόμαστε, αναζητάμε τα ψηλότερα εμπόδια, τα μεγαλύτερα άλματα κ.ο.κ. Αυτό είναι που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Οι βασικές τεχνικές που μαθαίνει κάποιος αρχάριος είναι κατά βάση πολύ εύκολες. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

image

image

image

Απευθύνεται το parkour σε όλες τις ηλικίες;

Ναι, είναι για όλες τις ηλικίες. Στην Ακαδημία μας έχουμε παιδιά από 7 χρόνων έως και 40+, αν και είμαι σίγουρος πως ανά τον κόσμο μπορούμε να συναντήσουμε και μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι πιστεύετε ότι εντυπωσιάζει πιο πολύ τον κόσμο που σας βλέπει;

Το διαφορετικό. Ο κόσμος έχει ξεχάσει πώς είναι να χρησιμοποιείς το σώμα σου ή, πολύ περισσότερο, δεν γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητές του. Αυτό που κάνουμε είναι απλά να συνεχίζουμε αυτό που κάναμε σαν παιδιά αλλά λίγο πιο μεθοδικά και αυτό αρέσει στον κόσμο.

Υπάρχει κάποιο γυμναστήριο που κάνετε προπόνηση ή μόνο σε εξωτερικούς χώρους;

Πέρυσι ανοίξαμε το χώρο μας στον Νέο Κόσμο, ο οποίος είναι και ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα αφιερωμένος στην Τέχνη του parkour. Πλέον πολλές από τις προπονήσεις μας γίνονται εκεί, όμως πάντα ευχαριστιόμαστε περισσότερο μια καλή προπόνηση έξω, στο φυσικό χώρο του Parkour.

image

image

image 

Προσφέρεται η Αθήνα για parkour;

Σίγουρα προσφέρεται. Και αυτό το λένε όλοι οι ξένοι που την έχουν επισκεφτεί για αυτό το σκοπό. Είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, η οποία την κάνει να έχει επηρεαστεί από πολλούς και διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ανά τα χρόνια. Αυτό δίνει μια ομορφιά στην πόλη και ποικιλία σε αυτό που κάνουμε.

Tι είναι το Athens Parkour Academy;

Είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να προωθήσουμε το parkour στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και να βοηθήσουμε τους νέους και νέες που θέλουν να ασχοληθούν, ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα με ασφάλεια.

Πού μπορούμε να σας δούμε την επόμενη φορά; Σε ποιο σημείο μάς δίνετε ραντεβού;

Σε όλη την Αθήνα γίνονται προπονήσεις καθημερινά, οπότε οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να πέσετε πάνω σε κάποιον αθλητή. Ωστόσο θα πρότεινα σε όλους να δώσουν μια ευκαιρία στο parkour συμμετέχοντας σε κάποια προπόνηση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στο site μας. Επίσης, το διήμερο 23 και 24 Απριλίου διοργανώνουμε το 4ο Διεθνές Σεμινάριό μας με τη συμμετοχή εκπαιδευτών από το εξωτερικό, όπου μπορούν όλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι, να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα ή και να έχουν μια πρώτη επαφή με το parkour.

 image


ΙΝFO: Ο Πάνος Αλμανλής είναι αθλητής της τέχνης του parkour, ιδρυτής και εκπαιδευτής της «Athens Parkour Academy», Μίνωος 13, Νέος Κόσμος, www.athensparkour.gr, FB: Athens Parkour Academy


Φωτό: Θανάσης Καρατζάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ