- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πιστοποιητικό του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: Ανάμεσα στη Βαρσοβία και την Ιερουσαλήμ
Το τελευταίο βιβλίο του αμερικανοεβραίου συγγραφέα κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική, σε μετάφραση του Σταύρου Νικολαΐδη.
Αναγνώστης με αιτία: Παρουσίαση του βιβλίου «Το πιστοποιητικό» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική
Τι υπέροχη αίσθηση, μια κρύα νύχτα του χειμώνα, ενώ το τζάκι έχει σβήσει από ώρα (εντάξει, εγώ δεν έχω τζάκι) κι έχει φτάσει η στιγμή να γλιστρήσεις κάτω από τα ζεστά σκεπάσματα στο κρεβάτι, να ξέρεις ότι στο κομοδίνο σε περιμένει ένα μυθιστόρημα του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, για να το πάρεις στα χέρια και να συνεχίσεις να το διαβάζεις. Τι να μου πουν οι τηλεοπτικές σειρές, τι να μου προσφέρει το σκρολάρισμα στο Facebook (το οποίο έχω εξαντλήσει πρώτα), όταν με περιμένει το τελευταίο βιβλίο του Σίνγκερ, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στη γλώσσα μας; Ομιλώ για «Το πιστοποιητικό» από τις εκδόσεις Κριτική, σε εξαιρετική μετάφραση του Σταύρου Νικολαΐδη.
Ο ήρωας εδώ είναι ένας 20άρης Εβραίος στην Πολωνία, που θέλει να γίνει συγγραφέας. Κατάγεται από οικογένεια ραβίνων, οι γονείς του έχουν αποτραβηχτεί σε κάποιο χωριό της ενδοχώρας κι εκείνος, ο ονειροπόλος νεανίας με τις τρύπιες τσέπες, το φθαρμένο πανωφόρι και τα παπούτσια που χρήζουν επειγόντως μιας επίσκεψης στον τσαγκάρη, περιφέρεται στη Βαρσοβία, σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας. Θυμίζει κάπως τον ήρωα του Κνουτ Χάμσουν στην «Πείνα».
Ο νεαρός συγγραφέας –που δεν έχει δει ακόμα τίποτα δικό του δημοσιευμένο–μελετά την Καββάλα και τον Σπινόζα, αναφέρεται στον Καντ και αποστρέφεται τον Μαρξ και τους επιγόνους του. Είναι η εποχή που η Αγγλία έχει αποφασίσει να δώσει τη Γη της Παλαιστίνης στον λαό του Ισραήλ. Αυτό έχει επιφέρει μεγάλη έξαψη στους Εβραίους της Διασποράς και από κάθε μεριά του πλανήτη αναζητούν τρόπους για να φτάσουν ως τον τόπο που θεωρούν πατρίδα, το μέρος του Πρώτου και του Δεύτερου Ναού, το Τείχος των Δακρύων.
Ο φίλος μας Νταβίντ (γιατί πλέον ο αναγνώστης συμπάσχει με τον ήρωα και σχεδόν κρυώνει μαζί του, τον συνοδεύει στις ερωτικές του περιπέτειες και στη σεμνή εμφάνισή του στη Λέσχη των Συγγραφέων), ο φίλος μας, λοιπόν, λαχταρά να πάει κι αυτός στην Ιερουσαλήμ, να δουλέψει με τους εποίκους, να μπει σε μια καινούργια αναζήτηση. Μονάχα που για κάτι τέτοιο χρειάζεται χαρτιά, πολλά χαρτιά, και, τέλος, ένα πιστοποιητικό. Για κακή του τύχη, αυτά τα έγγραφα θέλουν χρήματα κι εκείνος είναι μπατιράκι.
Τον πληροφορούν πως υπάρχει μια νέα που επιζητεί με κάθε τρόπο να πάει στην Παλαιστίνη και γι’ αυτόν τον λόγο προτίθεται (η νέα) να κάνει έναν εικονικό γάμο ώστε να πάει με τον σύζυγό της ως τα ιερά χώματα – πληρώνοντας όσα χρειάζονται για να βγουν τα απαραίτητα χαρτιά. Ο ήρωάς μας δεν διστάζει να αποδεχτεί τον ρόλο του ψευδονυμφίου και στέκεται κάτω από τον γαμήλιο θόλο έχοντας πλάι του την πλούσια νέα. Μόνο που η νέα δεν είναι πια τόσο πλούσια. Και το ταξίδι στην Παλαιστίνη φαντάζει ολοένα και πιο μακρινό.
Τι να λέμε, το μυθιστόρημα είναι άξιο άμεσης αναζήτησης. Αν έβρισκα κάποιο ελάττωμα, είναι πως τελειώνει στις 333 σελίδες. Και η νύχτα είναι μακρά…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.