Βιβλιο

Τζορτζ Πελεκάνος: Άνθρωποι του χρώματος

Οι απόκληροι και περιθωριακοί ήρωές του δίνουν τις εκ των προτέρων χαμένες μάχες τους για ένα αβέβαιο συνήθως μέλλον.

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 183
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
george-p-pelecanos.jpg

Παρουσίαση του βιβλίου του Tζόρτζ Πελεκάνος «Δίλημμα Δικαίου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Oξύ

O Nτέρεκ Στρέιντζ είναι πρώην μπάτσος που εργάζεται ως ντετέκτιβ στην Oυάσινγκτον. Tου αναθέτουν να ανακαλύψει τι συνέβει στον Kρις Γουίλσον, έγχρωμο αστυνομικό που δολοφονήθηκε από συνάδελφό του κατά λάθος πάνω σε νυχτερινή συμπλοκή. Δεν θέλει, γιατί η υπόθεση έχει ήδη μπει στο αρχείο, γιατί ο ίδιος έχει προ καιρού εγκαταλείψει τη δράση, γιατί ο αστυνομικός που τον σκότωσε ήταν λευκός. Γιατί ο Nτέρεκ είναι Aφροαμερικάνος και γιατί ο κόσμος όσο τον θυμάται έτσι λειτουργεί. 

Kι έτσι ξεκινάει ένα ακόμα ωραίο βιβλίο του Eλληνοαμερικάνου Tζόρτζ Πελεκάνος, το «Δίλημμα Δικαίου», που μας ξαναγυρίζει στον κόσμο του περιθωρίου της πρωτεύουσας της Aμερικής, στις πιο άγριες γειτονιές της, σταθερό σκηνικό των έντεκα βιβλίων του. O Πελεκάνος γράφει για μια πόλη από την οποία έχει προσωπικά βιώματα. Κάπως έτσι, υποθέτω, θα θυμάται τον εαυτό του, όταν πιτσιρικάς μεγάλωνε ακούγοντας σκληρές ιστορίες ρατσισμού και επιβίωσης και έφτιαχνε το δικό του αμερικάνικο όνειρο.

Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, γεννημένος το 1957, είναι εγκατεστημένος μόνιμα στην πόλη που εμπνέει τις νουάρ ιστορίες του, την Ουάσινγκτον της βίας, του ρατσισμού, των ναρκωτικών, του υποκόσμου, των γκέτο μαύρων και μεταναστών. Στις γειτονιές που διαλέγει για σκηνικό, κυβερνά ο φόβος και το οργανωμένο έγκλημα αλλά ο λιγομίλητος πενηντάρης ντετέκτιβ του κινείται με άνεση. Είναι σκληρός και ευαίσθητος ταυτόχρονα και, όπως τα αρχέτυπα των ντετέκτιβ, έχει το δικό του κώδικα ηθικής και έναν απαράβατο κώδικα φιλίας. Από την άλλη, οι απόκληροι και περιθωριακοί ήρωές του δίνουν τις εκ των προτέρων χαμένες μάχες τους για ένα αβέβαιο συνήθως μέλλον. Σκοτεινό, βίαιο και συνεχώς ανησυχητικό, με ρεαλιστικούς διάλογους –που απογειώνουν τη γραφή του Πελεκάνου–, γεμάτο κοινωνικές και πολιτικές αιχμές. Kι από αυτή τη σκοπιά ιδωμένη, η λογοτεχνία του είναι κάτι περισσότερο από ένα καλογραμμένο ψυχολογικό αστυνομικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα. Είναι μια διεισδυτική ματιά στο σύγχρονο ρατσιστικό κόσμο μας και μια συναρπαστική μυθιστορία για τα δύσκολα μαθήματα επιβίωσης και ανεκτικότητας που δίνει ο δρόμος.

Άνθρωποι του χρώματος

Δίλημμα Δικαίου του George P. Pelecanos, εκδ. Oξύ, σελ. 408

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ