Η Ιταλία είναι η τιμώμενη χώρα στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Οι «Κοντινοί Ορίζοντες» των λογοτεχνιών της Ιταλίας και της Ελλάδας στο μικροσκόπιο


Οι «Κοντινοί Ορίζοντες» των λογοτεχνιών της Ελλάδας και της Ιταλίας, με τη γείτονα χώρα να τιμάται στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Θεμελιώδες στοιχείο για την κουλτούρα της χώρας, η λογοτεχνία της Ιταλίας έχει δημιουργήσει τη δική της ξεχωριστή σχολή που της έχει δώσει μια υψηλή θέση στη συνείδηση των βιβλιόφιλων, δίπλα σε άλλες σπουδαίες σχολές όπως η ρωσική, η ισπανική και η γαλλική. Με ιστορία που ξεκινά από τα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ. και ρίζες στα γραπτά των εκκλησιαστικών σχολών, η ιταλική λογοτεχνία πήρε την παράδοση της «Littérature courtoise» (αυλική λογοτεχνία) της Προβηγκίας και της Γαλλίας και την έφερε στην τότε νέα εποχή. Από τις πρώτες περιοχές όπου αναπτύχθηκε ιδιαίτερα το λογοτεχνικό είδος - αλλά και η ποίηση - υπήρξε η Σικελία, ωστόσο ήταν οι ποιητές και συγγραφείς της Τοσκάνης που έθεσαν τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξη. Στον 20ο αιώνα θα ξεχωρίσουν τα έργα του Ίταλο Καλβίνο, ο «Γατόπαρδος» του Τζουζέππε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα που έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Αλέν Ντελόν, οι ναπολιτάνικες ιστορίες του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο καθώς φυσικά και η σπουδαία λογοτεχνική κληρονομιά του Ουμπέρτο Έκο, με το «Όνομα του Ρόδου» να αποτελεί ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών. Η Ιταλία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), με παράλληλο αντικείμενο μελέτης τους «Κοντινούς Ορίζοντες» της λογοτεχνίας της χώρας με την αντίστοιχη ελληνική.
Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα είναι η 21η συνολικά και θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο «ΔΕΘ-Helexpo», από τις 8 έως τις 11 Μαΐου. Το παρόν θα δώσουν περισσότεροι από 50 ομιλητές και 16 εκδότες, ενώ η σύγκλιση και εγγύτητα της λογοτεχνίας των δύο χωρών θα διερευνηθεί μέσα από τον διάλογο, τον προβληματισμό και τη διέγερση των ιδεών που βρίσκονται μέσα στα βιβλία. Η παρουσία της Ιταλίας στην Έκθεση κατέστη δυνατή μέσα από την υποστήριξη των ιταλικών φορέων, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, του ICE (Οργανισμός για την προώθηση στο Εξωτερικό και τη διεθνοποίηση των ιταλικών επιχειρήσεων) και της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών. Είναι μια ιδανική ευκαιρία για τις ιταλικές εκδόσεις να αποκτήσουν δημοφιλία ανάμεσα στους Έλληνες βιβλιόφιλους, σε μια περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται πολύ συχνά ως τιμώμενη στις κυριότερες εκδοτικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Οι καλεσμένοι και οι θεματικές ενότητες του προγράμματος
Το παρόν αναμένεται να δώσουν σημαντικοί συγγραφείς και πρεσβευτές του βιβλίου από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο μιας ευρείας συζήτησης για το πόσο πραγματικά «κοντινοί» είναι οι ορίζοντες των λογοτεχνιών των δύο χωρών. Μυθιστοριογράφοι, δοκιμιογράφοι, εικονογράφοι, μεταφραστές και δημοσιογράφοι, είναι μερικές μόνο από τις ειδικότητες που θα συμμετέχουν σ' αυτόν τον διάλογο. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Ιταλικό Περίπτερο, το οποίο θα στηθεί από τον ICE. Άνθρωποι του εικαστικού, θεσμικού και λογοτεχνικού περιβάλλοντος της Ιταλίας και της Ελλάδας θα αναδείξουν τις ομοιότητες και φυσικές διαφορές τους, προσφέροντας έτσι στους επισκέπτες μια ζωντανή και τονωτική επισκόπηση του ιταλικού βιβλίου, η οποία θα ενισχυθεί επίσης από τις τρεις εκθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για την περίσταση, αλλά και από άλλες πολυάριθμες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από ελληνικής πλευράς.
Το πρόγραμμα «Κοντινοί Ορίζοντες» (Orizzonti Vicini) θα αναπτυχθεί μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες:
- «Μια κοινή ματιά», της οποίας αφετηρία θα είναι η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας
- «Πέρα από τον Ορίζοντα», με μια διαδρομή από εποχές μετανάστευσης και εξορίας στην ιταλική λογοτεχνία, μέχρι τη Βενετία του Τζιάκομο Καζανόβα
- «Περιπέτειες της στεριάς και της θάλασσας», με αφιέρωμα στους Andrea Camilleri και Hugo Pratt (δημιουργός μεταξύ άλλων του θρυλικού Κόρτο Μαλτέζε)
- Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα όπου θα οργανωθούν θεματικές συναντήσεις και αναλύσεις για τον κόσμο των εκδόσεων

Το Ιταλικό Περίπτερο
Στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo, η Ιταλία θα καταλάβει τα 200 τετραγωνικά μέτρα που παραδοσιακά ανατίθενται στην τιμώμενη χώρα. Στο εσωτερικό του περιπτέρου θα υπάρχει χώρος βιβλιοπωλείου με βιβλία Ιταλών συγγραφέων, καθώς και ένας «επαγγελματικός χώρος» που προορίζεται για b2b συναντήσεις. Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την έκθεση «I colori dell'antico» (Τα χρώματα του αρχαίου), όπου απεικονίζεται η ισχυρή έλξη που ασκεί ακόμη και σήμερα η αρχαία τέχνη, σύμφωνα με τις κλασικές και ψηφιακές τεχνικές και τους ποπ χρωματισμούς.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας:
«Η συμμετοχή της Ιταλίας ως τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα είναι μια γέφυρα και μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα. Να διαδώσουμε έργα, ιδέες, λέξεις. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ μας. Οι Ιταλοί συγγραφείς και εκδότες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προγράμματα, τα εργαλεία και τις πολιτικές που προσφέρει η Ελλάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, για τη συγγραφή, την βιβλιοπαραγωγή και τον πολιτισμό. Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε στη Θεσσαλονίκη. Μια μητρόπολη, που στο σώμα της κουβαλά τα ίχνη των αιώνων, την ανάσα των πολιτισμών και μια ανεξάντλητη δημιουργικότητα.».
Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), Νίκος Μπακουνάκης είπε τα εξής:
«Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) είναι η πρώτη που διοργανώνεται από το νέο φορέα του Βιβλίου, το ΕΛΙΒΙΠ, και η «Ιταλία-Τιμώμενη Χώρα» δημιουργεί με το πρόγραμμά της, τους καλεσμένους της, τις εκθέσεις της και τις παράλληλες εκδηλώσεις μια νέα δυναμική. Η «Ιταλία-Τιμώμενη Χώρα» έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνονται οι εκδόσεις ιταλικών τίτλων στα ελληνικά, ενώ μια νέα γενιά μεταφραστών τόσο Ιταλών όσο και Ελλήνων ενισχύουν τους «Κοντινούς Ορίζοντες» των δύο λογοτεχνικών κόσμων.».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκεί όπου υπήρχε χώρος συνύπαρξης για όλα
Μια συζήτηση με τον Βρετανό συγγραφέα για το νέο του βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη σχέση του με τη μουσική
Κόσμος κάθε ηλικίας έδωσε το ετήσιο ραντεβού του στην έκθεση
Ο Ισραηλινός διανοούμενος που εμπόδισαν να μιλήσει στην έκθεση βιβλίου μιλάει στην Athens Voice
Ο Thomas Feibel συζήτησε με παιδιά και εφήβους για τους πειρασμούς και τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου
Η πληροφορία και η κριτική σκέψη στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο
Ξεκίνησε επίσημα η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, με πάνω από 400 εκθέτες, 1000 ομιλητές και 450 εκδηλώσεις
Το ποιήμα της ημέρας είναι από τη δεύτερη ποιητική της συλλογή
Τα βιβλία τους, «Μωσαϊκό σκέψεων και λέξεων» και «Χαμένες ανάγκες», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα
Πόσο σκληρή δουλειά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία;
Σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου που έφερε επανάσταση στη νευροεπιστήμη
Η συγγραφέας και δημοσιογράφος αφηγείται τη ζωή της, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η καλύβα στο δάσος»
Συζητήσαμε με τον διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, Γιωργανδρέα Ζάννο, για την πιο σύγχρονη και ενημερωμένη βιβλιογραφική βάση της Ελλάδας
Μια γενιά που ο Βιντσέντσο Λατρόνικο γνωρίζει πολύ καλά και ανατέμνει αμείλικτα
Aρκετοί θα τον συγκρίνουν με τον Καβάφη. Είναι όμως «κουίρ» ποιητής, με τον τρόπο που έχουμε μάθει να μιλάμε για την κουίρ ποίηση στις μέρες μας;
Ο χιλιανός συγγραφέας συζητά με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη
Παρουσίαση του βιβλίου «Κοσμικές συνδέσεις: Η ποίηση στην εποχή της απομάγευσης» του Τσαρλς Τέιλορ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.